S H I F T 2.10 [Internet Exterminator]
vrijdag 07:03:97
http://www.shift.pi.net/


1. Opnieuw lek in Internet Explorer
2. Who framed who?
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: nl.shift
Shift Online: Edo 'Things' Schoonbeek1. Opnieuw lek in Internet Explorer

Er is opnieuw een beveiliginslek gevonden in Microsofts browser Internet Explorer (IE), zo meldde News.com gisteren. De eerste lek werd vorige week ontdekt door een student aan het Amerikaanse Worcester Polytechnic Institute. Door een fout in IE versie 3.0 en 3.01 bleek het mogelijk om onder een hyperlink een commando te verstoppen die op Windows 95 of NT computers een programma lanceert. Op zijn site, Cybersnot.com, geeft de student een voorbeeld met het opstarten van de Windows calculator. Iemand met kwade bedoelingen kan vanaf zijn site net zo goed format.com op iemands computer laten starten met als gevolgd dat je harde schijf wordt gewist. Iets waar Jokewallpaper.com aardig op inspeelt: 'What hard drive do you want to erase today?'

De programmeurs bij Microsoft werkten een paar nachten door en brachten daags na de ontdekking een patch uit die het lek dichtte. Voordat zij hun slaap hebben kunnen inhalen, is opnieuw een lek ontdekt. Ditmaal door een groep studenten van de University of Maryland: 'On certain machines running Internet Explorer 3.0, an icon can be embedded within a web page. When double-clicked, this icon may run a remote application without warning.' Volgens woordvoerders van de software-gigant wordt er op dit moment aan een oplossing gewerkt.

Voor Microsoft zijn deze ontdekkingen extra pijnlijk aangezien op 17 maart de release van de nieuwe versie van IE (4.0) staat gepland. Een versie waarbij de Windows desktop een metamorfose zal ondergaan en de look & feel van de Internet Explorer krijgt. Opdat op den duur het onderscheid tussen local (jouw computer) en remote (internet) zal verdwijnen. De eerste kennismaking is in ieder geval catastrofaal verlopen.

eerste lek:
http://www.cybersnot.com/iebug.html
http://www.microsoft.com/ie/security/update.htm

tweede lek:
http://dec.dorm.umd.edu/
http://www.news.com/News/Item/0%2C4%2C8567%2C00.html?nd

http://www.jokewallpaper.com/pics/msierase800.gif


2. Who framed who?

Twee weken geleden barstte er een rel los rondom de Amerikaanse parasite TotalNews.com. Verscheidene grote uitgevers sleepten TotalNews voor de rechter omdat de site geld verdient aan hun content. TotalNews maakt gebruik van frames om vanuit zijn site in een klap al het nieuws van sites als CNN Interactive, Time's Pathfinder en MSNBC te kunnen aanbieden. Handig voor de surfer misschien, maar adverteerders bij Time en CNN zouden not amused zijn. TotalNews plaatst namelijk in zijn frames ook advertenties. Soms zelfs advertenties van concurrenten. Zijn zulke hyperlinks te verbieden? Is er een verschil tussen het gebruik van een 'kale' link en 'geframede' link? En waarom TotalNews aangezien er talloze andere voorbeelden bestaan? Meer hierover aanstaande zondag in een Shift Special met onder andere commentaar van de Nederlandse parasite Dagelijks.com en een relatief eenvoudige oplossing om niet geframed te worden.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'(Vorige week) verschenen er berichten in de media dat het Nederlandse voorzitterschap op zijn vingers was getikt door andere regeringen, omdat zij haar boekje te buiten zou zijn gegaan waar het de openbaarheid van bestuur betreft. (…) De stukken die ik nu publiceer gaan over de toekomst van Europa (en) dienen dus openbaar te zijn. De geheimhouding in Europa, en dan met name op het niveau van de Raad is zo groot dat de documenten zelfs geen naam mogen hebben, non papers dus. Ik vind dat de geinteresseerde burger recht heeft om te weten waar het naar toe gaat. En wat ik er uit lees, voorspelt niet veel goeds voor de democratie, maar als ze toegankelijk zijn kan ieder er ongefilterd kennis van nemen en zijn mening vormen.'

Aldus Nel van Dijk, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks, begin deze week in een bericht op haar homepage. De geheime documenten handelen onder andere over de flexibiliteit in de Europese Unie, meerderheidsbesluitvorming in de ministerraad en de toekomst van het Schengen akkoord.

http://www.xs4all.nl/~nelvdijk/ONTDEK JE PLEKJE
~ Remko Verheul en Maarten Reijnders hebben een speciale pagina gemaakt met informatie over de aanvraag van de openbare nieuwsgroep nl.shift onder het motto 'Van iedereen, voor iedereen.' Via de pagina kun je voor of tegen stemmen. De stemming loopt tot 22 maart.
http://home.pi.net/~rverheul/nlshift.html
~ 'They lack all characteristics that make the human race rise above the rest of the animal kingdom. I myself have observed many cases up close (to close for comfort) and I have come to the conclusion that this social class is one of the most sincere ever to have met the daylight of human development.' Een pseudo-sociologische analyse van Sjonnen en Anita's met een vette knipoog.
http://home.pi.net/~jvdbergh/sjon.htm
~ De Britse koningin opende gisteren haar eigen site. En waar royalty is, is de roddelpers.
http://www.royal.gov.uk/ (nogal overbelast op dit moment)
http://www.royaltyuk.com/
~ Lid van een Quake-clan? Laat hier je clanshirt maken.
http://www.mindspring.com/~houlihan/main.htm
~ Zo richten werknemers bij Netscape hun kantoor in.
http://home.netscape.com/people/jwz/tent-of-doom/index.html
~ De Star Wars Bloopers Guide. (NB: 20 maart gaat A New Hope in premiere.)
http://www.execulink.com/~ego/starwars/
~ 'You are welcome to tell your story and to ask for help on any aspect of ADD or life in general: family, work, food, music, socks, cats...ADD affects them all. Don't worry about the length of your messages. If you feel a need to say it, we want to hear it.' Zo moet het dus juist niet met een mailinglijst voor mensen die lijden een Attention Deficit Disorder. Maillist.net pakt het anders aan.
http://www.maillist.net/aadd.html
~ Een preview van de Euro bankbiljetten.
http://www.econ.vu.nl/ectrie/euro/euro.html
~ De Communications Decency Act Countdown.
http://www.ciec.org/
~ De King of Media is online.
http://www.private-parts.com/
~ 'How to look French even if you really aren't.' Van vloeken op z'n Frans tot Haute Horreur.
http://www.stim.com/Stim-x/9.1/lookfrench/lookfrench.html
~ Chipfabrikant Intel wordt alsmaar hipper. Eerst al de reclamespots met swingende ingenieurs. Nu openen ze een rockmuzieksite.
http://www.jamtv.com/
~ Netbeat, een muziekzine en –winkel ineen. Richt zich vooral op independent labels.
http://www.netbeat.com/
~ Tips voor budgetreizen en interrailen in Europa.
http://www.eurotrip.com/
~ Okidoki is bedoeld voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Ze kunnen er vooral met elkaar communiceren (chatten, penvrienden maken, enz).
http://www.okidoki.com/
~ Voor de bewuste vrouw die op haar borsten let.
http://homearts.com/depts/health/05bsef1.htm
~ Inliners zijn fout. Onliners daarentegen…
http://www.skatecity.com/Index/
~ Of houd je meer van snowboarden? Check dan de Snowboard Union Netherlands op wat misschien wel een van de strakste sites van Nederland is.
http://www.xs4all.nl/~sun/
~ De Comic Sites Alliance. Opnieuw een special interest index.
http://www.mcn.org/b/poisonfrog/csa/
~ mBED - Shockwave for the masses.
http://www.mbed.com/
~ De ideale vrouw in de jaren negentig. En die van veertig jaar geleden.
http://www.erols.com/cozy/90swoman.html
http://www.erols.com/cozy/50swoman.html
~ 'Guess the Evil Dictator/Sit-Com Character.'
http://www.smalltime.com/nowhere/dictator/
~ Jammer genoeg richt de News Babe Page zich alleen op Amerikaanse en Canadese nieuwslezeressen. Desalniettemin zeer de moeite waard.
http://www.well.com/user/jeffreyp/newsbabe1.html
~ Nederland volgens de Map Machine Atlas van National Geographic.
http://www.nationalgeographic.com/ngs/maps/atlas/europe/nether.html
~ Voer voor cultfilm-liefhebbers: Gamera (verre familie van Godzilla). Check vooral de Gamera Bumpersticker.
http://tswww.cc.emory.edu/~kgowen/gamera.html
^^ Shift Online
Aanstaande dinsdag de Bookmarks van Edo Schoonbeek. Schoonbeek is de maker van Things, een experimentele cartoon, waarbij hij regelmatig gebruik maakt van Shockwave en animated GIFs. Hij is daarmee Neerlands eerste pure online cartoonist. Bij Shift voert hij je langs andere voorbeelden die het bookmarken waard zijn. Je kunt Things alvast bekijken op zijn eigen homepage (of op de site van de Volkskrant).
http://www.media-gn.nl/things/
^^ Shift Online
In Windows Dressing – de populairste internetrubriek onder computers - deze week: de sex-appeal van Lara Bancroft, een desktop theme van Mars Attacks!, een diepzeescreensaver, historische one-liners van Schwarzenegger en een stoer icoon van Shift.
^^ Shift Mail
In SM 2.09 is een foutje ontdekt door abonnee Martijn Janssen. In het item over I Seek You stond dat het programmaatje zowel voor Windows als voor Macintosh beschikbaar is. Dat is niet juist. Momenteel is er alleen een versie van ICQ beschikbaar voor Windows 95 en Windows NT (4.0). Versies voor de Macintosh en voor Windows 3.x zijn onderweg.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag. Dit e-mail magazine is gemaakt van kringloop elektrons.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.