S H I F T 2.09 [Internet Renaissance]
vrijdag 28:02:97
http://www.shift.pi.net/


1. NGI
2. ICQ
3. PTV
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Websavers
Shift Online: Louis Stiller1. NGI - Next Generation Internet

Er is een wedergeboorte van internet op komst. In de Verenigde Staten heeft president Clinton zijn portemonnee opengetrokken en vijf grote overheidsinstanties groen licht gegeven om binnen vijf jaar Internet II aan te leggen. Instanties, waaronder de National Science Foundation, die een kwart eeuw geleden tevens aan voet hebben gestaan van wat nu wellicht Internet I gaat heten - het netwerk waar jij en ik gebruik van maken. Het nieuwe internet zal een bandbreedte kennen die een factor honderd hoger ligt dan de huidige. Hiermee zullen de universiteiten, scholen en onderzoeksinstellingen, waar Internet II primair voor is bedoeld, opnieuw ruim baan krijgen op een eigen elektronische snelweg. De kans dat het hogesnelheidsnetwerk op den duur ook beschikbaar komt voor de zakelijke markt en daarmee voor consumenten is echter zeer groot. Dat is immers met Internet I ook gebeurd.

'Het is niet rendabel om de evolutie van internet door de AT&T's van deze wereld te laten financieren,' meent Jaap van Till, professor informatie- en communicatietechnologie aan de TU Delft. 'Op deze manier bereidt de Amerikaanse overheid de weg en vervult een voortrekkersrol.' In Europa vindt een vergelijkbare ontwikkeling plaats. Met subsidie van de Europese Unie wordt er voor de nationale academische netwerken een pan-Europese backbone aangelegd van 34 megabit: het zogeheten TEN-34 project. 'Die 34 megabit hadden er eigenlijk 155 moeten zijn, of 620, net zoals ze met Internet II in de Verenigde Staten van plan zijn,' zegt Van Till enigszins teleurgesteld. 'Wij worden hier in Europa afgeknepen. De hogesnelheidslijnen liggen er al, maar worden door de PTT's vanuit concurrentie-overwegingen niet ter beschikking gesteld of tegen belachelijk hoge prijzen aangeboden.' Mieke Plashek, woordvoerster bij PTT Telecom, is het daar niet mee eens maar kon voorlopig alleen reageren door te wijzen op de leveringsplicht van PTT Telecom.

'Er is inderdaad sprake van een kunstmatig hoge prijsstelling van de kant van de PTT's,' zegt Boudewijn Nederkoorn. Nederkoorn is directeur van SURFnet, ons nationale netwerk voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 'Men is als de dood voor de Amerikanen. Want zodra het pan-Europese dataverkeer in prijs zakt, bestaat de kans dat het verkeer (lees: omzet voor PTT's, red.) wordt omgeleid. Nu is een verbinding van een Europees land naar ander land in de EU even duur als een directe lijn naar de Verenigde Staten. Het gaat hier louter om de spreadsheets.' Die spreadsheets betekenen echter wel dat SURFnet (samen met drie andere academische netwerken) zelf de 34 megabit backbones moet aanleggen. Nederkoorn: 'TEN-34 moet de periode overbruggen totdat de liberalisering die de EU aan de PTT's oplegt zijn vruchten begint af te werpen. Want dat zal nog niet direct aanstaande zomer merkbaar zijn.'

Loopt Europa momenteel tijdens Internet I al achter op de Verenigde Staten (een huurlijn is hier bijvoorbeeld tien keer duurder dan in de VS), de tweede ronde van internet wordt van meet af aan met een achterstand begonnen. Zo blijft er bar weinig over van het nationale actieplan Visie op Versnellen van minister Wijers van Economische Zaken, waarvan de voortgangsrapporten ook niet *thrilling* zijn te noemen. Kortom, wanneer kunnen wij van een Internet II gebruik maken? Moeten we opnieuw 25 jaar wachten? Nederkoorn: 'Dat verwacht ik niet. Wat in ieder geval zeker is, is dat de industrie niet zonder de overheid kan. Vernieuwingen moeten ook vandaag de dag nog uit de wetenschappelijke researchwereld komen. Net als toen.'

http://www.iitf.nist.gov/documents/press/internet.htm
http://www.scimitar.terena.nl/projects/ten-34/
http://www.minez.nl/docs/twvrtge4.htm#p9
http://www.minez.nl/docs/twvrtge2.htm


2. ICQ - I Seek You

ICQ is een klein maar pienter programmaatje aan de hand waarvan je heel eenvoudig kunt zien of een van je vrienden online is. En als dat zo is, dan kun je direct met hem of haar contact opnemen. En andersom. Net zoals dat je belt om te zien of iemand thuis is, zodat je niet voor een gesloten deur staat. 'Van nu af aan zal elke log-in een uitnodiging zijn tot een sociale ervaring,' aldus Sefi Vigiser van ICQ-maker Mirabilis op de site. 'Als je nu inlogt, weet je direct welke vrienden en kenissen overal ter wereld op dat moment online zijn en contact met hen opnemen.' ICQ is provider-onafhankelijk. Bij de registratie tijdens het installeren van ICQ krijg je een Universeel Internet Nummer (UIN) toegewezen.

In het gebruik is ICQ bescheiden. Het programmaatje verstopt zich als klein icoontje in de taskbar en schrikt alleen wakker tot een venster wanneer iemand contact met je opneemt. Of wanneer iemand online komt, die je in je Contact List hebt staan. Die bescheidenheid staat echter niet in verhouding met de vele mogelijkheden van ICQ. Je kunt elkaar mailen, met elkaar chatten, bestanden of bookmarks opsturen, en vanuit ICQ direct na contact externe applicaties zoals CU-SeeMe of InternetPhone starten. Mocht je niet online zijn, geen probleem, dan kan men een boodschap voor je achter laten op jouw WWPage pagina. De slimste optie van Mirabilis is dat je je vrienden het programmaatje kunt opsturen (of de link naar de download pagina). Een sterk staaltje mond-op-mond reclame. ICQ v1.02 beta is gratis te downloaden en kent zowel Windows (95, 3.x, NT) als Macintosh versies. Let's mingle!

http://www.mirabilis.com/


3. PTV - PeeTeeVee

Wijlen Sport 7 kan niet langer de publiekstrekker zijn die betaaltelevisie aan de man moet brengen. En dat terwijl de aanbieders al moeite genoeg hebben met het openbreken van de markt. De verwende Nederlander, die over gemiddeld 25 'gratis' kanalen op de kabel beschikt, is domweg niet onder de indruk. A2000, kabelexploitant in Amsterdam en omstreken, probeert het verlies te compenseren met een *near video-on-demand* kanaal waarop via een nieuwe decoder films zijn op te vragen. Abonnees worden momenteel benaderd voor een afspraak om de huidige decoder te vervangen, want in maart gaat het kanaal van start. In een Shift Special aanstaande zondag wordt een tip van de sluier opgelicht.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'If you remember the 70s, you may remember my centerfold pictorial in the May 1976 issue of Playboy. Or my controversial cover in Nov. 1975. This may all seem glamorous, but these 70's memories have suddenly become my 90s nightmare! (...) All this "glamour" has cost me my job and continues to prevent me from finding a new one. And all because I was a Playmate over 20 years ago! This is NO JOKE! Without some immediate funds and a job, I will soon be living out of my car in Oxnard, CA. Can you please help me?'

Aldus de voormalige playmate Patricia McClain in een desperate maar originele poging om aan een baan te komen.

http://home.earthlink.net/~tehaney/ONTDEK JE PLEKJE
~ Websavers zijn kleine Java applets die als screensaver voor het web dienen. De applets zijn freeware en zijn relatief eenvoudig op je eigen homepage te plaatsen. Hier een voorbeeld met Pacman in de hoofdrol.
http://www.bonanzas.com/applets/pacsaver.html
~ 'One small step for a sheep.' Op de site wordt ook een discussie gevoerd over het klonen van mensen.
http://www.newscientist.com/clone/
~ Na de Internet Mavo parodie nu Gallerie 404, een bonte verzameling 404 error-pagina's. Onder het genot van een spinola-midi.
http://huizen.dds.nl/~mavo/
~ De jaarlijkse bikini editie Sports Illustrated. Yam.
http://pathfinder.com/@@Ytd8lAUAoov27E*Z/si/swimsuit/swim97/
~ Vagueness is een nederlandstalig verzamelperiodiek voor cybertechnologen en techno-anarchisten. Het nieuwe nummer is zojuist verschenen.
http://huizen.dds.nl/~dn13/
~ 'I Hate my MTV.'
http://www.cris.com/~fragface/mtv/
~ 'On 23 March 1994, the medical examiner viewed the body of Ronald Opus and concluded that he died from a shotgun wound of the head. The decedent had jumped from the top of a ten- story building intending to commit suicide (he left a note indicating his despondency). As he fell past the ninth floor, his life was interrupted by a shotgun blast through a window, which killed him instantly.' De meeste Bizarre Zelfmoord in 1994.
http://www.iea.com/~dgookin/suicide.htm
~ Heb je net een netrelatie opgebouwd, vraagt ze opeens om een GIFje met je foto!
http://home.earthlink.net/~brendar/losers.htm
~ Shift Online: Aanstaande dinsdag de Bookmarks van Louis Stiller. Stiller is met uitgeverij Album een van de zeldzame elektrische uitgevers in Nederland. Bij Shift neemt hij je mee langs prachtige voorbeelden van online literatuur. Niet dat het boek als medium dood is, maar toch.
~ Shift Online: De Holodeck screensaver die afgelopen donderdag in Windows Dressing stond, blijkt niet goed te werken op Windows NT computers. De screensaver is uitsluitend geschikt voor Windows 95. Jammer, want de Holodeck is een van de mooiste Star Trek screensavers die je op het Net kunt vinden.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet naar behoren, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.