S H I F T 2.08 [Dial M for Moldavie]
vrijdag 21:02:97
http://www.shift.pi.net/


1. Sekssites doen modems naar buitenland bellen
2. Crash Test Surfers
3. Spam, no thank you ma'm
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Dank and Scud
Shift Online: Bernhard van Oranje-Nassau1. Sekssites doen modems naar buitenland bellen

Men neme een nieuwe sekssite die adverteert met gratis toegang tot talloze plaatjes en videofilmpjes. Niets aan de hand, dat komt wel vaker voor. De bezoeker moet alleen, eenmaal terplekke, een speciale 'viewer' downloaden. Hmm, eigenaardig. Een viewer - met de bestandsnaam david.exe of david7.exe - die zonder pardon de speaker van je modem uitzet, de modem van de bezoeker laat uitloggen en vervolgens naar een inbelpunt in Moldavie laat bellen. Flippen! Vooral wanneer aan het einde van de maand de telefoonrekening binnenkomt.

Onderzoekers bij Solid Oak, producent van Cybersitter, hebben de Trojaanse scam ontdekt. De Amerikaanse Federale Handelscommissie (FTC) ondernam direct actie en heeft de betrokken sekssites inmiddels laten sluiten door een rechter. Het gaat hier om sexygirls.com, 1adult.com, beavisbutthead.com en erotic2000.com. 'De scam is een vorm van high-tech fraude dat het gevoel van veilig surfen onder consumenten ernstig schaadt,' aldus woordvoerster Jodie Bernstein van de FTC. De scam bevestigt eens te meer dat het beter is om alleen bij sites die je vertrouwt bestanden te downloaden.

http://www.solidoak.com/announce.htm
http://www.ftc.gov/opa/9702/audiotex.htm


2. Crash Test Surfers

Betaald worden om op het web te surfen. Klinkt goed, niet waar? Wie het niet gelooft, moet eens gaan kijken op de site van het Amerikaanse Concept Test Inc., een pas opgericht internet marketingbureau. Surfers worden daar uitgenodigd om een website-tester te worden. Tegen betaling. Hoewel het honorarium niet genoeg is om je account mee te bekostigen, 1 dollar per test, het idee is op z'n minst fris te noemen. De actie is zo'n succes, dat het bureau de inschrijvingen amper aan kan.

TestNow heeft als doelstelling sitebouwers in de gelegenheid te stellen hun sites aan een testpubliek voor te leggen. Een beetje zoals de sneak previews in de filmindustrie of de reclamebranche. 'Veel kleine bedrijven lanceren een website zonder goed op de hoogte te zijn van de mogelijke respons van bezoekers,' waarschuwt David Shackleton, mede-oprichter van Concept Test. 'Wat wij aanbieden is een goedkope manier om in een vroeg stadium feedback te krijgen van de doelgroep.' De participerende testers dienen per site een lijst met tien vragen in te vullen, waarin het gemak van de navigatie, de professionaliteit, de snelheid en andere zaken aan de orde komen. De surfer krijgt per test 1 dollar, de site-bouwer is slechts 199 dollar (circa 375 gulden) kwijt.

'Wat Concept Test doet zou relevant kunnen zijn maar is niet per se noodzakelijk,' zegt Ingrid Smit. Smit is creative director bij het adviesbureau voor digitale communicatie e-Company. Voor websites heeft zij nog nooit verzoeken voor vergelijkbare testopstellingen gehad. 'Je probeert immers vantevoren zoveel mogelijk onderzoek te doen. Naar de doelgroep bijvoorbeeld. Voor wie maak je een site? Zaken als navigatie en interface kunnen eventueel naderhand, gaandeweg, bijgesteld worden.' Een beetje zoals Netscape destijds zijn browser in de markt heeft gezet: de eindgebruiker als beta-tester? 'Ja. Het Net test zichzelf. Een website is geen eindprodukt maar een proces. Je hebt het tenslotte niet over abri's die maar twee weken meegaan. Tenzij dat juist de bedoeling is van een site. Want dat kan natuurlijk ook.'

http://206.117.28.31/ConceptTest/
http://www.e-company.com/


3. Spam, no thank you ma'm

"Eating SPAM is like
Having two tongues in your mouth,
And swallowing one."

Een haiku over spam - ook wel *spamku* genoemd. Aanstaande zondag meer over spamming in een Shift Special. Over het internetfenomeen spamming welteverstaan, niet het vlees. (Nou ja, vlees.)

http://www.naic.edu/~jcho/spam/sha.html
http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'Windows CE devices would also be an example of the kind of portable platform that will soon be capable of becoming portable media players. The Internet will be the real 500 channel universe.'

Rob Glaser, headhoncho van Progressive Networks, speculeert tijdens een Internet Expo in San Jose over palmtop PC's als draagbare videospelers. Correctie: realvideospelers. Hij vergeet echter dat zulke handzame computers doorgaans zijn uitgerust met modempjes van slechts 9600 baud.

http://www.real.com/ONTDEK JE PLEKJE
~ The Adventures of Dank and Scud, misschien wel de beste webcomic van dit moment. In deel drie ontmoeten de twee Quakers een oude bekende... the Doom Guy.
http://www.quakecomics.qc.ca/
~ Aanstaande zondag bij Wiretap 3.02 in Rotterdam de relatie en interactie tussen internet en radio. Met medewerking van Radio B92 uit Belgrado.
http://www.v2.nl/wiretap_radio/
~ McSpotlight bestaat 1 jaar. Want de strijd van Helen Steel en Dave Morris tegen McDonalds is nog steeds niet beeindigd. De rechtzaak is weliswaar afgerond, de uitslag wordt pas in april verwacht. De aanleiding van de McLibel-rechtzaak? Een pamflet uit 1990 getiteld: 'What's Wrong With McDonald's? Everything they don't want you to know.'
http://www.mcspotlight.org/home.html
~ Van Cindy Lauper tot Ronald Reagan, van de kubus tot de Gremlins en Family Ties. Populaire cultuur in de rebound.
http://www.80s.com/
~ 'When we told people that we wanted to start the most fun site on the Web, they laughed at us. They laughed at us, and shoved us to the ground. Then they'd often kick us, or pelt us with rocks and garbage. This site is for them, and for all of you Webfolk who just want to have some fun.'
http://www.theblip.com/blip/
~ De wereld van Tintin. Kuifje dus.
http://www.tintin.be/index_gb.html
~ Hoeveel dollars krijg ik voor honderd piek? En hoeveel dollars had ik gekregen op 21 februari 1990? Deze Zwitserse 'currency converter' heeft de wisselkoersen bewaard.
http://www.olsen.ch/cgi-bin/exmenu
~ Het Amerikaanse TV Guide stelt zijn covers beschikbaar om als e-mail kaartje te versturen. Vooral de collectie uit de jaren zeventig is erg in trek.
http://www.tvguide.com/tv/covers/index.htm
~ Een search engine speciaal voor Macintosh gebruikers.
http://www.amicrawler.com/macspider/find.cgi
~ Op zoek naar een scriptie?
http://www.vgernet.net/corky2/index.html
~ 'De Belgen gaan hun eerste raket lanceren. "En," vraagt een verslaggever, "waar gaat de reis naar toe?" "Awel," zegt de Belg, "wij gaan naar de zon." "Naar de zon?" vraagt de reporter, "maar daar is het toch veel te heet. Bent u niet bang dat de raket zal smelten?" "Awel," zegt de Belg, "wij zijn niet gek, hoor. We gaan natuurlijk 's nachts!" Andere moppen vind je bij de E-Mop.
http://www.disk.demon.nl/mark/e-mop/
~ 'Net Noir. The Soul of cyberspace.'
http://www.netnoir.com/
~ Make way for the Riot Grrls. 'Sex without love is empty. Yeah, right. That's like saying shopping with a credit card isn't as fulfilling as shopping with cash.' Vergeet vooral niet de supermodellen eten te geven.
http://www.riotgrrl.com/
~ De kids mogen hun eigen Oscars uitdelen voor Beste Film en Beste Acteur/Actrice.
http://www.kindertainment.com/film/oscars.html
~ 'Ik denk dat ik hier veel mensen mee blij maak.' Online guitaarlessen. Pling.
http://huizen.dds.nl/~joice/
~ Met Norton Secret Stuff kun je 'self-decrypting executables' aanmaken van bestanden die je via internet wilt versturen. De ontvanger hoeft daarbij niet over Norton Secret Stuff te beschikken. 'All you need to do is send the file and tell the intended recipient the password,' laat de produktomschrijving weten. Maar hoe verstuur je dat password dan op een veilige manier? Of moet je daarvoor gaan bellen? Zucht.
http://www.symantec.com/nss/index.html
~ Shift Online: Aanstaande dinsdag de Bookmarks van Bernhard van Oranje-Nassau. Eind vorig jaar opende hij samen met twee compagnons een elektronisch warenhuis: www.shop.nl. Nu gaat prins Bernhard junior voor Shift - op eigen kosten - online boodschappen doen.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.