S H I F T 2.07 [PC-Eend]
vrijdag 14:02:97
http://www.shift.pi.net/


1. NaughtyRobot ongevaarlijk
2. Live leeft niet
3. The Great Blackout
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Zeven nieuwe domeinen
Shift Online: Marcel Moring1. NaughtyRobot ongevaarlijk

Verscheidene mensen zijn de afgelopen weken geplaagd door een mailtje met het volgende ogenschijnlijk verontrustende bericht:

'This message was sent to you by NaughtyRobot, an Internet spider that crawls into your server through a tiny hole in the World Wide Web. NaughtyRobot exploits a security bug in HTTP and has visited your host system to collect personal, private, and sensitive information.
It has captured your Email and physical addresses, as well as your phone and credit card numbers. To protect yourself against the misuse of this information, do the following:
1. alert your server SysOp,
2. contact your local police,
3. disconnect your telephone, and
4. report your credit cards as lost.
Act at once. Remember: only YOU can prevent DATA fires. This has been a public service announcement from the makers of NaughtyRobot -- CarJacking its way onto the Information SuperHighway.'

Het bericht is een loos alarm. NaughtyRobot is een hoax, net zoals het GoodTimes e-mail virus. Het enige wat de internet spider op zijn strooptocht weet te bemachtigen is je e-mail adres, dat waarschijnlijk ergens op je homepage staat in een mailto-link.

Het bericht komt binnen met je eigen e-mail adres als afzender. Ook hierover hoef je je niet druk te maken. Middels een redelijk eenvoudige telnet-truc - die wij niet verklappen om meer rotgeintjes te voorkomen - kun je immers elk adres als afzender gebruiken. Waar het bericht daadwerkelijk vandaan komt, vind je terug in de mail-headers.

Zo ontving Ed van der Stelt afgelopen week een bericht van de NaughtyRobot op zijn adres bij Euronet. In de Message-Id was het maildomein van de afzender af te lezen: miso.wwa.com, een mailserver van de Amerikaanse provider WorldWide Access. Van der Stelt was niet gediend van het plaagbericht en stuurde een mailtje naar de systeembeheerder van miso.wwa.com, waarin hij woedend reageert. 'Don't ever try to send sortlike mail again or you'll receive a mailbomb the size of New York!' Een impulsieve reactie die vaker voorkomt bij e-mail uitwisselingen. De systeembeheerder stuurde direct een reply: 'This is a hoax, and we are tracking it down. Please do not threaten us with a mail bombing.'

Afgezien van het dreigement deed Van der Stelt het meest wijze wat je in situaties als deze kunt doen. Benader de postmaster van het domein van de anonieme afzender en laat hem of haar aan de hand van de unieke Message-Id de afzender achterhalen en berispen.

http://www.Europe.DataFellows.com/news/hoax.htm
http://www.rah96.com/rah96/naughtyr.shtml
news:comp.virus


2. Live leeft niet

Entertainment is de sleutel om van internet een echt massamedium te maken. Video is de sleutel tot online entertainment. En streaming de sleutel tot online video. Dat is kort samengevat de filosofie van Rob Glaser, headhoncho bij Progressive Networks dat deze week de RealVideo player lanceerde. Progressive Networks borduurt hiermee verder op het succes van RealAudio, een techniek waarmee geluid rechtsreeks via internet kan worden uitgezonden. Dit is mogelijk door de geluids- en nu ook beeldgegevens te *streamen*. Een bestand wordt daarbij opgedeeld en beetje bij beetje verstuurd. Daardoor kunnen er beelden worden getoond terwijl de rest van het videofilmpje nog binnenkomt.

Glaser's filosofie kent veel aanhangers onder grote networks in de Verenigde Staten zoals ABC, Fox en CBS. Internet (lees: het web) verandert met de komst van technologieen als RealVideo immers in een broadcast medium, een format waar de networks mee uit de voeten kunnen. Een vergelijkbare ontwikkeling zie je aan de kant van de uitgevers. Push media zoals Pointcast en Marimba geven internet eveneens een broadcast uiterlijk. Online uitgevers hebben het zelfs over 'channels'. Het is echter nog maar de vraag of in dit geval bijvoorbeeld RealVideo daadwerkelijk de sleutel is tot online entertainment. Waarom naar The Weather Channel kijken via het Net als dat veel eenvoudig en beter kan op tv? Waarom naar Radio 538 via RealAudio luisteren wanneer er een echte radio naast je staat? Met andere woorden: moet online entertainment gezocht worden in 'uitzendingen' die andere media veel beter kunnen? Nee, niet zolang er geen toegevoegde waarde is. En het feit dat er nu live via internet kan worden uitgezonden voegt niets toe.

'Het Web kan interactieve televisie worden,' zei Nick Donatiello, onderzoeker naar consumentengedrag eerder deze week in de New York Times. 'Maar het belangrijkste daarbij is niet zozeer de controle over het verloop van een verhaal, het is de keuze om te kunnen zien wat je wilt zien.' Internet is traditioneel een medium met veel controle over de communicatie aan de kant van de gebruiker, in tegenstelling tot bijvoorbeeld televisie. (Niet voor niets heet een televisiegebruiker een kijker.) Video-on-demand zou daarom veel logischer zijn voor op internet. De surfer heeft op die manier controle over het tijdstip. De NOS zou veel bezoekers trekken wanneer het 8-uur Journaal 24 uur per dag opvraagbaar zou zijn. Desnoods als RealVideo, VivoActive of VDOLive filmpje via een website. Internet-journalist Francisco van Jole gaat nog een stap verder. In een column in de Volkskrant van afgelopen zaterdag schreef hij: 'Rechtstreekse video laat zich niet manipuleren. Ik wil geen plaatje van een ver zonnig strand om te zien hoe daar mensen gelukkig zijn. Ik wil daar via het toetsenbord kunnen rondlopen, pootje kunnen baden, met anderen een potje strandbal kunnen spelen. Dat kan niet met video.'

http://www.real.com/
[voorbeeld: Director's cut van Bjork's I Miss You, http://www.spumco.com/]
http://www.vivo.com/
[voorbeeld: Internet televisie pur sang, http://www.first-tv.com/]
http://www.vdolive.com/
[voorbeeld: Nieuwsbulletins, http://intv.net/pg/business.htm]


3. The Great Blackout

Het is deze week een jaar geleden dat talloze homepages hun in zwart (#000000) veranderden. De actie was een protest tegen president Clintons ondertekening van de Communications Decency Act, onderdeel van een nieuwe telecommunicatiewet. De CDA legde een ongekend zware censuur op internet. Later werd de wet ongrondwettelijk verklaard. Het Amerikaanse ministerie van Justitie ging ermee in 'hoger' beroep. Op 19 maart staan de rechtenorganisaties die fel gekant zijn tegen de CDA, opnieuw tegenover minister Reno. En de Westerse wereld kijkt over hun schouders mee. Want menige regering zal zijn eigen beleid laten inspireren door de uitkomst van deze juridische strijd. Aanstaande zondag een Shift Special over de CDA en een herdenking van de Great Web Blackout.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'Ondertussen heeft het bestuur ook de nodige sponsors gevonden. Tal van grote bedrijven zijn aangeschreven. Over het algemeen werd enthousiast op onze plannen gereageerd. Uiteindelijk heeft het bestuur besloten in zee te gaan met het bekende bedrijf MicroSoft dat bekend is geworden door onder andere de programmeertaal Basic en het populaire mailprogramma Exchange.'

Aldus de voorzitter van de parodie-site Stichting Internationale Nederlandse Internet Mavo/Havo op een van de inleidende pagina's. Het citaat werd eerder aangehaald in Daily Planet 4.90.

http://huizen.dds.nl/~mavo/ONTDEK JE PLEKJE
~ Het internationale Internet Ad Hoc Comite heeft zeven extra top-level domeinen bekend gemaakt, waaronder .firm (bedrijven), .store (online winkels) en .nom (persoonlijke domeinen).
http://www.iahc.org/
~ Wired verzorgde al een newsfeed aan Pointcast, BackWeb en Netscape's InBox. Nu opent de vooruitstrevende uitgeverij een eigen channel met de Wired Desktop (beta).
http://desktop.wired.com/
~ Nog zo'n broadcaster. Nu met George Michael.
http://www.aegean.net/
~ Zij die liever lezen dan screensaven kunnen altijd nog terecht bij Canyon. Stel uit tientallen bronnen je eigen krant samen.
http://crayon.net/
~ 'PC-Eend, het schoonmaakmiddel voor uw computer, komt ook onder de randjes van uw toetsen.' Voor andere avonturen van Bert en Anja, check het Humortijdschrift.
http://www.dra.nl/~imec/het.html
~ And the nominees are...
http://www.oscar.com/
~ De Boeken Top 100 aller Tijden. Met op nummer twee 1984 van Orwell.
http://www.waterstones.co.uk/century.htm
~ Alle feiten over seks in de Bijbel op een rijtje.
http://www.opendoor.com/Higher.Ground/bsf.html
~ Strange Foreign Objects in Dog Feces. Ehh... check deze site zelf maar!
http://www.concentric.net/~slaroche/POOP.HTM
~ Ideeen om te drinken.
http://www.bartender.com/creative.htm
~ AT1, een naar eigen zeggen 'second generation search engine' voor The Invisble Web.
http://www.at1.com/
~ Hack een Macintosh webserver en win 10.000 Zweedse kronen.
http://hacke.infinit.se/indexeng.html
~ Met de WebPhone v3.0 kun je videofoneren. Een uitgeklede versie is gratis te downloaden. Voorlopig wordt alleen Windows 95 ondersteund.
http://connect.netspeak.com/netspeakproducts/webphone/index.html
~ Net2Phone heeft eindelijk een Mac-versie uitgebracht.
http://server1.net2phone.com/dload.htm
~ Shift Online: Aanstaande dinsdag bij Shift de Bookmarks van Marcel Moring. Deze week is zijn nieuwe roman In Babylon verschenen bij Meulenhoff. Moring maakte tijdens het schrijven uitvoerig gebruik van het Net. Niet alleen om af en toe een break te nemen met een stevig potje Quake maar ook voor research. Nu zijn boek klaar is, neemt hij jou bij Shift nog een keer mee naar de bookmarks die hem er doorheen sleepten.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.