S H I F T 2.06 [Now you're playing wth women]
vrijdag 07:02:97
http://www.shift.pi.net/


1. Quake girls have more fun
2. Gas, water, licht en internet
3. Let's make things
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Valentijn Galore
Shift Online: Jacques Mattheij1. Quake girls have more fun

'We'd like to set the record straight. WE ARE A REAL CLAN! We take Quake very seriously and our clan ROCKS! There will be no flirting during the matches - only severe mayhem! Challenge us if you're man enough. Little boys can just play with yourselves.' Zo luidt de strijdkreet op de site van de Amerikaanse CrackWhores, een van de weinige maar niet te onderschatten *women-only* Quake clans. De boodschap is duidelijk: ook meiden houden van actiespellen en sterker nog, ze schieten je helemaal kapot.

Tot voor kort verstopten 'girl gamers' zich achter neutrale of soms zelfs mannelijke log-in namen. Om maar geen last te hebben van hitsige jongens die hun rocket launcher laten zakken om de vrouwelijke vijand te bestoken met platte vragen en opmerkingen. 'In chatkanalen is dat precies hetzelfde. Krijg je van die vragen als: Ben je geil?' Laura ten Seldam (33), redactrice bij het Nederlandse gamesmagazine Power Unlimited, is zwaar verslaafd aan Quake. Online heet zij Oopz, een neutrale nickname waar zij bewust voor heeft gekozen. Het komt niet vaak voor dat zij andere girl gamers aantreft op een van de Nederlandse Quake-servers. 'Laatst was ik op capflag.xs4all.nl bezig en logde er iemand in genaamd Lady X. 'Haar' conversaties tijdens het spel gaven mij de indruk dat Lady X een vrouw was. Dat was leuk, ook al zat ze bij het andere team. Je bent dan niet alleen.' Ten Seldam is het niet eens met het imago van de girl gamer die alleen maar softe adventuregames speelt. 'Vrouwen zouden niet in staat zijn tot het plegen van geweld, of niet van gewelddadige games houden. Dat is bullshit. Ik vind het harstikke leuk om tegenstanders verrot te knallen met m'n nailgun. En daarbij is het extra leuk als je beter bent dan jongens.'

Niet verwonderlijk dat vrouwelijke Quake-spelers elkaar opzoeken. Zoals de CrackWhores clan of de Psycho Men Slayers (PMS) clan die beide bij de clanlijst van Quake-maker Id Software staan geregistreerd. Opvallend is dat de leden van de CrackWhores clan het seks-element als wapen gebruiken tegen de mannelijke tegenstanders of men-only clans. 'We hebben veel lol met het sexy imago,' zegt CrackWhore-lid Mona (25) deze week in een interview met Wired News. 'Gedrag lijkt altijd wat uit de hand te lopen op het Net. Wij willen alleen maar duidelijk maken dat wij het leuk vinden om te neuken en om te vechten.' De Psycho Men Slayers richten zich meer op alleen het schieten. En het winnen. De dames van PMS hebben een grote reputatie. Mia (21) aka PMS_Anna: 'Het is fantastisch om als vrouw Quake te spelen, omdat we in de minderheid zijn. We zouden net zo goed beroemdheden kunnen zijn.' De twee women-only clans laten het niet na elkaars vechtkwaliteiten in twijfel te trekken. Jen (14) aka PMS_Phoenix: 'CrackWhore heeft het meer over seks dan over Quake.' Binnenkort houden de twee clans een deathmatch. In Nederland is nog geen vrouwelijke Quake clan gesignaleerd.

http://www.crackwhore.com/
http://underramp.com/~PMS/
http://www.idsoftware.com/clans/index.html


2. Gas, water, licht en internet

In Nederland worden energiebedrijven al tamelijk zenuwachtig van innovaties als gasstopcontacten of glasvezel door de gasleiding. In Japan gaan ze nog een stapje verder. Het bedrijf Itakura uit Osaka heeft een appartementencomplex gebouwd waarin standaard elk appartement is voorzien van een 128K internetverbinding. In het complex is een lokaal netwerk aangelegd met een centrale router die voor een permanente verbinding met het Net zorgt. De kosten zitten verwerkt in de huurprijs, die daardoor met 15.000 yen (circa 215 gulden) stijgt. De huurders betalen echter niet voor een internetabonnement of telefoonkosten.

http://www.itakuram.co.jp/ (in het Japans)
http://www.itakuram.co.jp/perth.html (afbeelding)


3. Let's make things

Hoe ziet ons dagelijkse leven eruit in het jaar 2005? Waar zullen wij behoefte aan hebben? Welke technologieŽn zullen voor ons betekenisvol zijn? Open vragen die Philips graag beantwoord ziet. Te meer nu in ieders huiskamer reeds een televisietoestel, videorecorder en CD-speler staat. Het voorlopige antwoord heet Vision of the Future, een gewaagd designproject dat is opgezet om reacties uit te lokken. Aanstaande zondag geeft Shift feedback aan de hand van een slideshow.

http://www.shift.pi.net/CITAAT VAN DE WEEK

'This represents the first, and probably only, time that the television.com domain will be for sale. Here are some reasons why I believe that a major media company might be interested:
- Just as audio is being delivered over the internet today, so television will be delivered over the net tomorrow. What better doorway to discovery than this one?
- Broadband delivery infrastructure is all the rage right now. After the dust settles, the issue will become one of reaching people - getting their attention.
- This is a very flexible domain name. It could be used to segment a very broad market: classic.television.com, kids.television.com, sports.television.com, news.television.com.
- This is an asset that will last pretty much forever. Unlike most entertainment products (books, videos, films, etc.) which have a lifecycle in the market, television.com will remain an ever more valuable destination on the rapidly-expanding internet.'

Aldus de opportunistische Mike O'Connor die in 1994 het domein television.com kocht voor 50 dollar. Op de site wordt het domein te koop aangeboden. CNet deed anderhalf jaar geleden een bod. Voor O'Connor was de 50.000 dollar niet genoeg. Onder de titel 'Territoriumdrift in cyberspace' vind je bij Shift een Special uit januari gewijd aan de hysterie rond domeinnamen. Alternatieven zijn op komst.

http://www.television.com/salespitch.html
http://www.shift.pi.net/special/97/9701/970103/970103.htmONTDEK JE PLEKJE
~ Valentijn Galore: Valentine.com, http://www.valentine.com/ -- NetValentine, http://www.netvalentine.com/ -- Happy Valentine, http://www.webfair.net/valentine/ -- 'Be my secret Interactive Valentine' (eventueel anoniem), http://www.weblink.nl/webbin/card?nl+2+107 -- 'Als mijn hart spreekt...', http://www2.telegraaf.nl/Valentijn/Kaart1.html Ė Romantische gerechten bij Sugarplums!, http://www.sugarplums.com/ezine.html -- Anti-Valentine ('remember cupid rhymes with stupid'), http://www.netreach.net/~trishy/vday.html
~ Car of the Century is een internationale verkiezing van de Auto van de Eeuw. In december 1999 wordt de winnaar bekend gemaakt. Log in onder 'shift@pi.net' met als wachtwoord 'shift' om de lijst met genomineerde auto's te bekijken. Of schrijf jezelf even in.
http://www.cotc.com/
~ De Belastingdienst wordt joviaal. Op de site kun je het programma van de Belastingdiskette gratis donwloaden.
http://www.belastingdienst.nl/9229296/t/biljeth.htm
~ Het programma is alleen voor Windows. Dat stellen sommige Macintosh gebruikers niet erg op prijs.
http://spidernet.nl/~macactie/
~ 'Donor worden wordt wel omschreven als een daad van uiterste solidariteit, die aan een soms ogenschijnlijk zinloos gebeuren, het sterven, nog zin kan geven.'
http://www.swadesign.com/codicil/
~ Hoe is jouw temperament? Doe de Keirsey test.
http://sunsite.unc.edu/personality/keirsey.html
~ Meer hits op je homepage in vijf stappen.
http://www.webreference.com/content/search/how.html#get_more_hits
~ Er is een nieuwe versie van Spam Hater (v1.0) uit.
http://www.compulink.co.uk/~net-services/spam/
~ 'The intent of this site is to annoy (uh noi') to disturb or bother in a way that displeases, troubles or irritates.'
http://www.annoy.com/
~ Verzamelde fictie met momenteel koffie als thema.
http://www.etext.org/Zines/eScene/
~ Yaroze, de zwarte Playstation. Speciaal voor geeks.
http://www.scee.sony.co.uk/
~ De Bondage Files. Bizar nieuws dat de San Francisco Examiner niet haalde.
http://www.sfgate.com/examiner/bondage/
~ Software sucks or rulez! Zo simpel is dat bij Ratings.
http://www.ratings.org/
~ Shift Online: Aanstaande dinsdag bij Shift de Bookmarks van mister WebCam: Jacques Mattheij. Diezelfde dag zal de Space Shuttle Discovery een nieuwe missie beginnen. Mattheij's webcam zal realtime beelden tonen van de lancering (http://www.mattheij.nl/nipkow/) vanaf Kennedy Space Center. Tijdens de tiendaagse missie zullen wij ook beelden te zien krijgen van de astronauten wanneer zij een blokje om gaan in de ruimte en van onderhoudswerkzaamheden aan de Hubble telescoop. Bij Shift neemt Jacques je mee op reis naar een andere ruimte: cyberspace.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
hoofdredactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.