S H I F T 2.04 [Voor wat, hoort wat]
vrijdag 24:01:97
http://www.shift.pi.net/


1. Gratis bellen (in Zweden)
2. CDA in maart bij Hooggerechtshof
Citaat van de Week
Ontdek je Plekje: Anti-GTST
Shift Online: Yvette Cramer1. Gratis bellen (in Zweden)

Gratis bellen in ruil voor reclameboodschappen. Een buitenlands voorproefje van wat ons wellicht te wachten staat wanneer in de loop van dit jaar de markt voor vaste telefonie wordt opengebroken. Inwoners van Zweden kunnen sinds kort gratis en onbeperkt bellen (nationaal) mits zij gebruik maken van de Freephone dienst van telefonie-operator Gratistelefon. In ruil daarvoor moeten zij tijdens het gesprek op gezette tijden naar reclameboodschappen luisteren. De eerste commercial van tien seconden begint zodra er verbinding is. Een minuut later volgt een tweede. Daarna gaat de interval omhoog naar een 'ad break' per drie minuten. Tijdens de proefperiode eind vorig jaar in twee Zweedse middelgrote steden vonden er per dag zo'n 30.000 gesprekken plaats.

'Freephone is een uniek medium. Niet alleen voor de beller maar ook voor de adverteerders.' Aan de telefoon is Per Lindberg van Gratistelefon. Na deze opmerkinig van Lindberg viel ironisch genoeg de verbinding weg. Even later: 'Adverteerders bereiken op deze manier een geografisch gelokaliseerd publiek. Bovendien hebben ze volledige controle over het tijdstip van adverteren. Wij werken nu zelfs aan interactieve mogelijkheden voor de adverteerder. Zoiets als: Druk nul voor een gratis sample van onze nieuwe shampoo.' Da's heel mooi, maar kun je ook gratis *in*bellen bij je internetprovider? Lindberg: 'Nee, de dienst is alleen bedoeld voor spraaktelefonie. Je kunt er ook niet mobiel mee bellen.' Bummer.

Woordvoerster Mieke Plaschek bij PTT Telecom is enthousiast over het innovatieve project in Zweden. 'Maar wij hebben zelf nog geen concrete plannen. Wij zijn echter wel door partijen uit de reclamewereld benaderd met ideeen over een soortgelijke dienst.' Een dienst waar de consument zijn keuze van telefonieprovider in de naaste toekomst misschien wel eens op zal baseren. Jolanda Holwerda namens PTT Telecoms aanstaande concurrent Enertel: 'De markt in Zweden is veel verder met de liberalisering van de telecommarkt. En daarmee de concurrentie onder operators. Die situatie is in Nederland nog niet aan de orde. Maar wat niet is, kan nog komen.' Wij kunnen amper wachten.

http://www.gratistelefon.se/ (voorlopig alleen in het Zweeds)
http://www.ptt-telecom.nl/
http://www.enertel.nl/


2. CDA in maart bij Hooggerechtshof

Op woensdag 19 maart zal het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over het lot van de omstreden Communications Decency Act (CDA) buigen. De uitspraak zal niet alleen betrekking hebben op de Verenigde Staten. Veel Westerese regeringen volgen deze poging tot beteugeling van de anarchie op internet met argusogen en zullen hun politiek laten inspireren door de afloop ervan. De wet die een zware censuur op online communicatie legt en 'onfatsoenlijk' taalgebruik strafbaar maakt, werd vorig jaar februari door president Clinton ondertekend. Talloze rechtenorganisaties in de Verenigde Staten, zoals de American Civil Liberties Union, kwamen fel in opstand. Zij spanden gezamenlijk een rechtzaak aan. In juni werd de rechtzaak door de aanklagers gewonnen: een rechter uit Philadelphia achtte de wet 'vaag' en in strijd met de grondwet. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bleef erbij dat er niets mis is met de CDA en ging ermee naar het Hooggerechtshof. Minister van Justitie Janet Reno heeft haar verhaal al klaar. Zie http://www.cdt.org/ciec/SC_appeal/970121_DOJ_brief.html.CITAAT VAN DE WEEK

'Everywhere people go, they can get to Hotmail to get their e-mail. There's no configurations to carry around, and no particular computer that that needs to be used. You can get e-mail from a cybercafe, the library, someone's office, your home, or your office.'

Hotmail is een gratis 'web-based e-mail service' dat onlangs zijn miljoenste abonnee kon verwelkomen. Dat aantal groeit met circa 12.000 aanmeldingen per dag. Volgens pr-dude Stephen Douty van Hotmail is eenvoud de sleutel van het succes. Dat neemt niet weg dat de service vanwege de vele gebruikers soms nogal traag is. Een vergelijkbare service maar dan in Nederland wordt aangeboden door Freemail.

http://www.hotmail.com/
http://www.freemail.nl/ONTDEK JE PLEKJE
~ Goede Tijden, Slechte Tijden kent veel fanatieke kijkers. En blijkbaar niet altijd omdat zij de serie zo goed vinden.
http://www.xs4all.nl/~petervz/gtst.htm
~ Katja Schuurman daarentegen kan natuurlijk niets fout doen.
http://www.xs4all.nl/~fedorjan/katja.htm
~ Yahoo houdt in samenwerking met MTV een verkiezing voor de beste muzieksite van 1996. Je kunt nog een suggestie doen voor een nominatie.
http://www.unfurled.com/
~ Ter stimulering van het gebruik van internet in het onderwijs heeft Microsoft Europa een prijs uitgeloofd van 48.000 ECU (circa 100.000 gulden) voor de school die het meest innovatieve en educatieve internetproject op touw zet. Alleen scholen in het basis-, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs kunnen zich inschrijven. Hogescholen en universiteiten zijn uitgesloten. De scholen kunnen tevens in aanmerking komen voor 'software donaties'. De inschrijving duurt tot 1 mei. De prijsuitreiking is in juni.
http://www.microsoft.com/netherlands/roadahead/
~ Op de site van Cosmopolitan (USA) vind je de gebruikelijke zelfkennistestjes over seks ('After several months of passionate but fairly standard sex, your man shows up with a set of handcuffs. What's your reaction?'), ambitie ('Your boss, Mr. All-Business, asks you to join him for an after-work beer. Great, but you're on a killer deadline. How to finesse?') en vriendschap ('When a good friend strides into the room, a mutual acquaintance whispers that she must have lost at least ten pounds. Your reply:').
http://www.cosmomag.com/quiz/index.html
~ Voor de mannen gaat het gelijk weer over hartinfacten en zo. (Let ook even op Confess to the Sindex.)
http://www.menshealth.com/
~ Bart de Graaff krijgt bijval.
http://www.globalxs.nl/home/a/arhart/bnn.htm
~ 'Real dumbs ways to die.' Voorbeeld: Calling Dr. Pepper...
'Between 1981 and 1988, 11 people in the United States were crushed to death tipping soft-drink machines. The accidents occur while people rock the machines in attempts to dislodge coins or cans. Many such machines are top-heavy and can weigh as much as 1,000 pounds.'
http://ourworld.compuserve.com/homepages/misadventure/
~ Het succes van de multiplayer optie van het spel Diablo, de Quake onder de roleplaying games, is het zoveelste bewijs dat online gaming misschien de Studio Sport van internet is. De shareware-versie van het spel bevat twee levels en weegt maar liefst 50 Mb. Deze URL raden wij daarom alleen mensen met een ISDN-aansluiting aan.
http://www.battle.net/
~ IBM heeft wederom een groot sportfestijn binnen gesleept: de Superbowl. Aanstaande zondag vindt in de VS deze football-finale plaats. Let vooral op de twee trainingsoefeningen (shockwave).
http://www.superbowl.com/game/live.html
~ Last van spams? Met Spam Hater voor Windows kun je jezelf verdedigen. De redactie heeft het programma nog niet getest.
http://www.compulink.co.uk/~net-services/spam/
~ ehhh....
http://www.niva.com/writblok/
~ Met de Antvirus Software Update Auto-Notification blijf je op de hoogte van de laatste versie van jouw antivirus software. Oa McAfee, Symantec, F-Prot, Norton, Thunderbyte en Disinfectant for Macintosh.
http://www.hitchhikers.net/up-form.shtml
~ Siegfried en Roy doen het nog steeds met witte tijgers.
http://www.siegfriedandroy.com/
~ Hip-hop tekstschrijvers kunnen hier hun 'slanguage' ophalen.
http://www.slanguage.com/
~ The Phobia List met oa: Cyberphobia - Fear of computers or working on a computer.
http://www.sonic.net/~fredd/phobia1.html
~ Rubber, lycra en (liquid) latex.
http://www.skintight.nl/
~ Shift Online: Aanstaande dinsdag bij Shift de Bookmarks van webgrrl Yvette Cramer. Volgens sommigen de Nederlandse First Lady van het net, voor anderen de webmama die in internetmagazine Net met haar artikelen voor verse, interessante URL's zorgt. Haar motto: 'Gaat heen en hebt internet lief.' Dat kan nog klef worden.

++++

© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.
Shift Mail is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. Een archief met voorgaande edities vind je bij Shift Online. Shift Mail verschijnt wekelijks op vrijdag.

homepage: http://www.shift.pi.net/
algemeen: shift@pi.net
redactie: Erwin van der Zande evdz@pi.net
beta-testing: Ben de Dood bdedood@pi.net
mailsupport: cybrarians@pi.net
nieuwsgroep: pi.shift [alleen voor abonnees van Planet Internet en World Access]

Abonneren op Shift Mail kan online op de site en per e-mail. Stuur een e-mail naar listserv@pi.net met in de body: subscribe shiftmail voornaam achternaam. De subject-regel kan blanco blijven. Werkt dit niet, lees dan de instructies zoals die op de site van SHIFT staan bij het onderdeel Mail.