ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ J O E Y   S K A G G S ]  pijltje

 

 
nederlands | english

(mugshot)

Joey Skaggs is een media hoax specialist. Hij is namelijk zelf een culture jammer. Met zijn pranks houdt Skaggs de samenleving een spiegel voor. Hij illustreert hoe hype, schijnheiligheid, propaganda en disinformatie die aan de media gevoed worden consequent door de media worden doorgegeven aan het publiek. Terwijl hij de mensen aan het lachen maakt, hoopt hij ook dat hij ze aan het denken zet. Bij Shift schrijft hij exclusief over de Ourfirsttime.com hoax.

PS: In het verleden heeft Skaggs nogal eens een stand-in naar interviews gestuurd. Wij kunnen je verzekeren dat deze Joey the real thing is.

  "Op 16 juli 1998 schreef ik een artikel en stuurde het naar de media. Het verscheen diezelfde dag nog in CyberWire Dispatch van Brock Meeks. Het stuk werd online gezet door Shift.

Mijn commentaar ging over een persbericht dat naar de media was gestuurd over twee tieners die elkaar live op internet zouden ontmaagden op 4 augustus. Ik was opgewekt het stuk te schrijven omdat ik veel telefoontjes en mail had ontvangen met de vraag of dit een hoax was en of ik er verantwoordelijk voor was.

Deze column is een voetnoot bij mijn originele artikel. Ourfirsttime.com is inmiddels ontmaskerd als zwendel. Mijn bewering dat het oplichterij was klopte en het is tijd om verder te kijken.

Ik ben niet geïnteresseerd in de details van een onafhankelijke filmer die in een klap rijk wilde worden door het publiek voor de gek te houden. De initiatiefnemer van Ourfirsttime.com was van plan om bij bezoek aan de site vijf dollar te rekenen nadat hij de aandacht zou hebben. Het verliefde stel zou op het laatste moment afzien van de daad.

Ik ben evenmin gefascineerd door het feit dat hij een deal had gesloten met een glossy online pornogroothandel die zich opwierp als sponsor van de gebeurtenis om de vooronderstellingen van educatie en persoonlijke vrijheid te steunen, terwijl zij zich in werkelijkheid aan een groot media event verbonden dat miljoenen bezoekers en dollars naar hun site kon brengen.

En advocaten die zich aan het event onttrekken vind ik niet eens grappig ook al is het precies wat je zou verwachten gezien de omstandigheden. Waar ik in ben geïnteresseerd is dat dit concept - als het geen greedy-fuck-the-public-get-rich-quick-rip-off zwendel had geweest - eigenlijk een grootse manipulatie van de media was. Het raakte precies de goede snaar, op het juiste moment.

Internet zit barstensvol met miljoenen mensen die zijn enorme potentie voor de vrijheid van meningsuiting ervaren. Dit heeft de dreiging van censuur verhoogd en een krachtsmeting tussen persoonlijke waarden enerzijds en de overheid en/of religieuze waarden anderzijds ontketend. Daarnaast is er een massale en groeiende vraag naar voyeurisme, seksueel voyeurisme in het bijzonder. En de technologie is beschikbaar om het aan te bieden.

Deze hoax speelde in op de rol van media als moraalpolitie, een rol die zij exploiteren in ruil voor hoge kijkcijfers en omzetten. Het verhaal greep de media bij de ballen en zij gingen direct in masturbatie modus. Zij zullen zich de komende tijd waarschijnlijk blijven aftrekken over dit verhaal.

De media zijn slim in het presenteren van verhalen die zij niet kunnen ondersteunen door middel van verhullend taalgebruik. Zij kunnen zeggen "Is dit een hoax of niet?" Waardoor zij controverse en speculatie alsnog als nieuws kunnen brengen. Ik twijfel eraan of het hen uitmaakt of het een hoax was of niet, omdat een verhaal als dit op veel belangstelling kan rekenen ongeacht welke kant het op gaat. Als het goed uitpakt, dan kunnen zij het verhaal volgen en er commentaar op leveren. Zo niet, dan kunnen ze een redactioneel schrijven.

De moraal van het verhaal is dat deze zwendel is opgezet door een groep onethische, gretige mensen en dat de nieuwsmedia, in hun haast om het verhaal naar buiten te brengen, een kruiwagen werden die de bedriegers rijk hadden kunnen maken. En wat gebeurt er met de zwendelaar die alles op gang bracht? Hij wordt waarschijnlijk alsnog rijk. Binnenkort zal er een boek zijn en een filmdeal. Zo gaat dat in de Verenigde Staten."   einde

h o m e  |  a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.