ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ B O R I S   V A N   D E   V E N ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Boris van de Ven (1973) is medewerker bij ICATT waar hij anderhalf jaar verantwoordelijk was voor de Amsterdam Valley Spotlight. De Spotlight is opgegaan in Blammo, een nieuw e-zine uit Mokum dat hij samen met Andreas Urhahn en Delta maakt. Over Blammo zegt hij: "Blammo is van de straat. Als het weer hier beter was dan zou dat waarschijnlijk letterlijk het geval zijn."

  "Eh ja, streetcred op internet. Screencred dus. Mooi is dat. Weetjewat, ik deel zelf wel wat creds uit. Deal?

Het is eigenlijk vreemd dat er zo ontzettend veel ille sites zijn waar ik na één bezoekje nooit meer terug kom. Er zijn sowieso weinig sites, zeker in Nederland, waarvan de makers doorhebben hoe je bezoekers aan je bindt. Zoiets hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Neem nou Uploaded.com van de makers van het onovertroffen Britse mannenblad Loaded. Zij geven elke dag 10 t-shirts weg aan gasten die hun om klokslag twaalf uur hun een meeltje sturen. Nou da's simpel hè? Ook hun rubriek 'Blowing things up', waarin maandelijks een nieuw voorwerp wordt opgeblazen (check china in my arse!), is een reden om terug te komen en dan heb ik het nog niet eens over de fotoreportages van de maandelijkse covergirls. Laten we eerlijk wezen: ontploffingen, mooie vrouwen en gratis t-shirts zijn een dodelijke combinatie en dat schreeuwt gewoon om een tweede bezoekje.

Maareh om weer even terug te komen op dat screencred ding. Ik moet allereerst even mijn respect betuigen aan de What'sup (een jaar lang verzorgd door Blammo redactielid Dre). De What'sup was een site die op eenzame hoogte het Nederlandse domein regeerde. Die site had het allemaal: de vormgeving was de bom en de inhoud maakte elke woensdag weer dat ik met een grote grijns op me smoel achter de monitor zat. Ik neem het Netkast nog steeds kwalijk dat ze dat project indertijd de nek hebben omgedraaid. Alle ouwe What's ups zijn nog steeds te bekijken bij Undead.

Er zijn nog twee andere zines die stammen uit die eerste generatie internet publikaties. De eerste, natuurlijk hoe kan het ook anders, de e-Wave. Ik weet niet meer hoe die gast heette die dat maakte maar het was zeker een van de eerste goeje e-zines. Jammergenoeg zijn de archieven nog steeds niet online. De andere is de Fridge. De enige van die generatie die nu nog bestaat en zelfs nog steeds dezelfde vormgeving heeft. Helaas is ook hier de schaar in het budget gegaan, waardoor het niet meer zo vaak wordt geupdate als vroeger. Maar zolang Joost de Fridge maakt, zal het altijd iets bijzonder blijven. Niemand anders is in staat om een site aan te kondigen als "een hap uit een sappige peer" waarvan je alleen "de goeje delen naar binnen moet slubberen."

Ik ben heel blij dat er in Amsterdam zo veel doope ontwerpers rondlopen. Vaak hebben ze een site waar wat werk te zien is zoals Delta's hoekje op Art crimes enneh... de Blammo vormgeving is ook van zijn hand. Ik heb ook een groot zwak voor Supernao's site waar hij wat van zijn skills ten toon stelt. Ik zou over vormgeving nog wel ff door kunnen gaan, maar dan heb ik geen plek meer om de site van De Ajax Ster, het enige onofficiële Ajax supportersblad, de aandacht te geven die ze toekomt. Natuurlijk heb ik als Amsterdammer een rood met wit hart en een ontzettende heimwee naar die zondagmiddagen achter het doel in de Meer. De frustraties van mij en veel andere Ajax supporters over de Arena worden heel goed verwoord door DAS."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.