ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ H E R B E R T   V I S S E R ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Herbert Visser (1965), in het dagelijkse leven nieuwslezer bij Radio Noordzee, kwam deze week in het nieuws vanwege zijn persoonlijke homepage waar hij elke dag een compleet nummer van CD-kwaliteit gratis aanbiedt. Visser heeft een overeenkomst met Buma/Stemra en betaalt maandelijks een kleine vergoeding. De Buma zal achter de schermen niet blij zijn met de huidige situatie; op deze wijze moet de auteursrechtenorganisatie geld bij leggen. Vissers homepage kan wel eens het laatste zetje zijn dat de Buma ertoe aanzet haar 'tijdelijke regeling' voor internet om te zetten in een definitieve. Bij Shift vertelt hij zijn verhaal.

  "Ik heb geen communicatiewetenschappen gestudeerd, ben geen technicus en ook geen jurist. Maar van alle drie weet ik - denk ik - genoeg af om toch leuke plannen te kunnen ontwikkelen. Als radiomedewerker en -fanaat ben ik op dit moment sterk ge´nteresseerd in virtual radio. Daarbij moet je denken aan stations die klinken alsof ze bij je om de hoek zitten. De presentatoren praten tussen de muziek door over plaatselijke gebeurtenissen. Je hoort lokale reclamespots en promo's. Net zoals de lokale omroep maar dan beter.

Bij virtual radio maak je gebruik van de beste radiomensen van het land. De nieuwslezer die je net nog hoorde praten over een brandje van twee straten verderop, zit in werkelijkheid 300 km van je vandaan. Nadat hij op jouw zender het nieuws heeft gelezen, leest ie het nieuws in voor een zender aan de andere kant van het land. De presentatie bestanden kunnen worden verstuurd via internet. In MP3 formaat bijvoorbeeld omdat die de geluidskwaliteit van een CD zo dicht benaderen. Voor een AM station zou zelfs RealAudio een verrassend resultaat op kunnen leveren.

Spelen met nieuwe audiotoepassingen en juridische grenzen afbakenen is een hobbietje van mij. Vandaar ook dat ik op mijn website iedere dag een vrij te downloaden tophit aanbied in MP3 formaat. Wetende dat wereldwijd de auteursrechtenorganisaties een verbeten jacht maken op exploitanten van sites met illegaal gekopieerde MP3 muziekbestanden. Maar het grappige is dat de Nederlandse Buma/Stemra een tijdelijke internetregeling heeft die het gebruik van MP3 files op het Net nadrukkelijk legaliseert. Voor een tientje per maand mag je tot 5 minuten muziek op je site hebben staan - ook in MP3 formaat. Je mag die muziek net zovaak veranderen als je wilt, als er maar nooit meer dan 5 minuten aan muziek tegelijkertijd op staat, want anders betaal je geen tientje maar honderd gulden.

Volgens sommigen is 'mijn actie' een ondermijning van de Buma regeling, omdat ik complete werken in CD-kwaliteit op internet zet, die voor een ieder overal ter wereld gratis op te halen zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Wat ik doe is het letterlijk volgen van de door de Buma gestelde regels. Ik opereer uitsluitend binnen de grenzen die door de Buma zelf zijn aangegeven. Ik had mijn homepage al twee jaar en wist eigenlijk totaal niet wat ik ermee aanmoest, totdat ik in november vorig jaar op het idee kwam om er dagelijks een nieuwe hit in MP3 op te zetten. Ik heb de Buma van mijn voornemen op de hoogte gesteld, en de organisatie maakte me duidelijk dat ook muziek in MP3 formaat volledig binnen de standaardovereenkomst valt voor het gebruik van muziek op internet. Waarna we het contract hebben ondertekend.

Dat Amerikaanse auteursrechtenorganisaties zoals EMI Publishing gebrand zijn op het aanpakken van MP3 piraten, daar kan ik ook niks aan doen. Dat moeten ze maar met de Buma zelf uit gaan vechten. Ondertussen kan ik iedere dag opnieuw een leuk liedje op mijn site zetten. En iedereen mag dat liedje downloaden, op zijn harde schijf zetten en net zo vaak afdraaien als hij of zij wil. Toch prettig dat we zo'n vooruitstrevende auteursrechtenorganisatie hebben. Word je in Amerika voor de rechter gesleept met je (illegale) MP3's op het Net, in Nederland ben je voor een tientje per maand van al het gezeur af. Je begrijpt wellicht dat ik behoorlijk veel bezoekers uit de VS krijg op mijn site...

Mocht de Buma ooit de regeling willen veranderen omdat ze als gevolg van de nieuwe ontwikkelingen er niet zo blij meer mee zijn, dan zouden ze een regeling kunnen bedenken, waarbij niet meer de hoeveelheid minuten bepalend is, maar de hoeveelheid megabytes die het muziekbestand groot is. Je zou dan in realaudio wel een hele song op het net kunnen zetten, maar in MP3 formaat niet. However, ik hoop dat de Buma de huidige, tijdelijke regeling nog lang in stand houdt."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.