ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ J O O S T   V A N   D E R   H O E V E N ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Joost van der Hoeven (1973) werkt als redacteur en helpdesk medewerker bij serviceprovider Netcast. In de uurtjes die over blijven maakt hij al ruim twee jaar lang het e-zine The Fridge. Het Net beschouwt hij als orakel en als supermarkt voor allerlei gratis media.


THE FRIDGE
online: juni 1995
e-mail/web: web
pageviews: 1200 per dag
redactie: 1 (part-time)
verschijning: "wanneer ie af is"

  "Wakker worden op een zondagmorgen met warm stokbrood, sterke thee en een stoot verse e-mail. Meteen als ik online ben, check ik ICQ, start ik Eudora en duik ik IRC op. Vervolgens even telnetten naar diverse machines om te kijken wie er online is. En daarna pas Netscape dubbelklikken. Even langs Browserwatch om de nodige nieuwtjes mee te pakken, en langs Websoup om snel te zien wat er allemaal aan cool is bijgekomen. Vervolgens even de headers checken in de nieuwsgroepen a.b.o.i, c.i.w.a en c.i.n. De Spotlight van m'n kameraad Boriz is ook een vaste stop. Hier staan iedere week zeer vette links tussen. Je kan niet alles zelf verzamelen natuurlijk, af en toe iets lenen van elkaar mag best op het Net... :)

Eigenlijk zoek ik voortdurend naar manieren om het Net op een compleet andere manier te gebruiken dan het saaie passieve klikken en rondsurfen. Op die manier raak je snel de weg kwijt, je moet minimaal een goede bookmark file als uitgangspunt nemen om op die manier nog nuttige informatie te verzamelen. Alleen maar rondklikken is niet de manier om het Net te gebruiken. Je weet werkelijk niet wat je anders allemaal mist!

Gebruik het Net bijvoorbeeld eens om een multiplayer game te spelen. Download Kali, betaal dat geeltje registratiekosten en speel eens Command & Conquer tegen een stel gasten uit LA ofzo. Op die manier kom je ook verbazend snel aan toffe vakantie adressen.

Een collega van me gebruikt het Net om dagelijks met z'n vriendin in Texas bij te praten. Ze maken gebruik van de combinatie ICQ + Iphone met camera. Een nogal sterke combi gezien de gigantisch uitvergrote kleurenprints die hij van haar boven z'n werkplek heeft hangen. Ze sturen elkaar ook spetterende kinky voicemailtjes met behulp van de Eudora PureVoice plug-in.

Wat ook heel erg leuk is, is chatten op IRC. Download een goede IRC client zoals Pirch of mIRC en duik eens een kanaal in. Door te chatten blijf je veel beter op de hoogte dan wanneer je alleen maar sites bezoekt. Je kan door middel van al die zinnen die je voorbij ziet flitsen, een prima beeld vormen van de belevingswereld van een bepaalde groep mensen.

Gratis muziek downloaden vind ik ook vreselijk fascinerend. M'n ogen beginnen te tintelen als ik de ontwikkelsnelheid van de mp3 speler Winamp zie bijvoorbeeld. Iedere week komt er wel een verbeterde versie uit! Versie 1.6 beta die 6 november uit gaat komen, bevat zelfs full screen visualisation (mits je een goede 3dfx kaart hebt). De kwaliteit van mp3 muziek is beter dan FM radio en ongeveer vergelijkbaar met wat je hoort als je een cd opneemt op tape.

Het is alleen erg jammer dat de geneugten der mp3 enkel voorbehouden zijn aan de lucky few - de ones with lotsa bandwidth to burn. Of je moet natuurlijk iemand kennen die wel eens een cd'tje brandt. Voor de serieuze mp3 fanaten heb ik nog een goede tip: download BulletProof FTP. Als jij tegen BulletProof zegt dat je een bepaalde file wilt downloaden, blijft ie net zolang de site bestoken totdat die file binnen is. Ook al wordt de download diverse malen afgebroken, BulletProof blijft reconnecten met de site totdat de download 100 procent compleet is.

Een keertje een avondje een concert op Liveconcerts meepakken, is ook niet verkeerd. Zo hadden ze vorige week zondag Steel Pulse en Burning Spear op het programma staan. Het concert staat hier nu in z'n geheel lokaal op de harddisk.

Wat me wel enigzins irriteert op het hedendaagse Net is het fenomeen spam (gelukkig redelijk goed te bestrijden met Spamhater en Spamicide). Ook de oorlog die momenteel woedt tussen het Unix front en Microsoft is zwaar irri. Het maakt toch niet uit wat voor OS je gebruikt, het gaat erom wat je ermee doet. Je moet voor jezelf uitvinden onder welk OS jij het meest effectief kan werken. Probeer gewoon eens een keer het gratis Linux uit. Het is toch vreselijk stoer dat je hiermee je eigen graphical user interface kan samenstellen? Er zou voor Linux vrijwel geen serieze applicaties beschikbaar zijn. Niets is minder waar, check een site als Linux NOW! maar.

Het wachten is op internet via de kabel. (In mijn geval ben ik afhankelijk van CAI Amstelland.) Het grote voordeel is dat je je huidige provider gewoon kan blijven gebruiken. Je sluit alleen de kabelmodem aan op je Ethernet kaart en je hebt een voortdurend snelle verbinding met het Net - gegarandeerd 128 kbps. Is wel even wat anders dan met een 2400 baud modem via een gehackte terminal server op de Landbouwuniversiteit Wageningen een beetje telnetten..."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.