ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ R I K   W A G T E R ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Rik Wagter (1965) is journalist, concept ontwikkelaar en uitvinder. Van de CableRoller bijvoorbeeld en van GameMercials, die hij samen met sidekick Ralph Stuyver onder de vlag van hun bedrijf Concepts of Desire heeft ontwikkeld. Bij Shift voert hij jou langs een reeks vindingrijke sites.

  "Zeg je dat je uitvinder bent en de mensen krijgen iets meewarigs. Een mengeling van medelijden en interesse. Uitvinders worden namelijk nogal eens voorgesteld als warrige mannen op een rommelige zolderkamer. Maar uitvinden gebeurt in vele soorten en maten. Van particulieren tot universiteiten, van hobbyruimtes tot researchlabs. Alleen de mentale zolderkamer komt er altijd bij te pas. En in toenemende mate: het Web. Want dat is zo’n beetje het walhalla als je van vernieuwing houdt. Geëxternaliseerde hersenen die een hoop informatie en inspiratie bieden.

Lampje Professionele uitvinders zullen hun vinding natuurlijk pas openbaren als deze goed beschermd is. Maar op hun weg naar de markt zijn de creatieve vruchten te bewonderen. Bijvoorbeeld bij de World Invention Trade Association of Inventions for Sale. Achtergrondinformatie over bescherming, marketing en financiering staat o.a. bij het tijdschrift Idea marketplace. Voor het (offline) uitwisselen van dergelijke nuttige informatie ben ik lid van de Nederlandse Orde Van Uitvinders.

Liquid Paper Het klinkt misschien weinig bescheiden maar uitvinden vergt nogal wat moed. De moed om anders naar dingen te kijken en langdurig te geloven in resultaat. Een combinatie van nieuwsgierigheid, inventiviteit en ondernemerschap. Succesvolle doorzetters zijn te zien in The National Inventors Hall of Fame. Het MIT belicht wekelijks de ontstaansgeschiedenis en impact van een beroemde vinding in The Invention Dimension. Nog niet beroemd maar wel kansrijk is de poging van Benjamin Rossen het RSI probleem uit de wereld te helpen met zijn revolutionaire toetsenbord.

ButterStick De grens tussen moed en overmoed is echter smal, net zoals de grens tussen gek en geniaal. Er zijn nogal wat serieuze uitvindingen die hun doel compleet voorbij schieten. Ga maar eens kijken bij de Wacky Patent of the Month of bij de Gallery of Obscure Patents. Ook grappig zijn chindogu, van die bewust ontworpen ‘nutteloze’ uitvindingen.

Serieus onderzoek naar de stand der techniek kan tegenwoordig online. De laatste 23 jaar aan Amerikaanse octrooien zijn te vinden bij IBM. Hopelijk volgt binnenkort een Europese pendant want snellere toegang scheelt een hoop researchtijd. De patentenberg is onafmetelijk en lastig door te worstelen, maandelijkse verschijnen er zeven cd-roms met nieuwe octrooischriften. De patentorganisaties zijn dan ook enorme administratiefabrieken. Helaas lijken ze voorlopig niet over te gaan tot gratis online octrooipublicatie. Wel vertellen de Europese en Amerikaanse Patent Offices hoe je zelf een patent kunt indienen.

CAVE Omdat ik mezelf bezighoud met zowel innovatie als interactieve communicatie, zoek ik vooral naar sites waarin die werelden worden gecombineerd. Zoals de helder vormgegeven site van het illustere MIT Medialab. Ga ook even kijken bij het Electronic Visualization Lab waar de CAVE is uitgevonden, de nieuwe generatie Virtual Reality gebaseerd op projectie.

Helemaal boeiend wordt het bij conceptontwikkelaars van multinationals. Daar worden innovaties gecombineerd met visies over marketing, communicatie, emotie en design. Fraaie voorbeelden zijn Philips' Vision of the Future en The Concepts Lab van General Motors waar futuristische ontwerpstudies voor transportmiddelen prijken. Het zijn visionaire sites waar abstracte gedachten worden uitgewerkt in vorm en vernieuwing. En meestal ondersteunt door prachtig webdesign. Dat spreekt me aan, wij noemen wij onszelf dan ook geen uitvinders maar concept ontwikkelaars. Dat scheelt weer meewarige blikken op feestjes."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.