ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ P E T E R   W O U D A ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Peter Wouda (1967) is werkzaam bij Persbureau Noordoost als persfotograaf. Sinds januari 1997 publiceert hij wekelijks een nieuwsfoto op zijn website in de rubriek 52x1997. Vorige week startte Wouda in samenwerking met vakblad De Journalist een maandelijkse fotoverkiezing. Onder het motto 'Weg met de doka, leve de computer!' verkent Wouda bij Shift wat er kan gebeuren wanneer je fotografie met een computer mixt.

  "Bestaat er naast persfotografie zoiets als netfotografie of webfotografie? Het antwoord na een zoektocht langs Nederlandse sites over persfotografie is nee, nog niet. De foto's die te zien zijn, worden in eerste instantie gemaakt voor kranten en tijdschriften, waarna ze op een site zijn gezet, zoals bij The Eye en de foto van de dag van het ANP. Internet zal zich de komende tijd nog moeten ontwikkelen tot een op zichzelf staand nieuwsmedium, met eigen regels omtrent zaken als opmaak en fotokeuze.

Aan de techniek zal het niet liggen: de computer heeft de fotojournalist al uit de donkere kamer gehaald, en de komende jaren zal ook het filmrolletje worden vervangen door een lichtgevoelige cel, bijvoorbeeld van Kodak. De GSM-telefoon zorgt voor het traject van fotograaf naar redaktie. De tijd tussen het maken van de foto en publicatie op bijvoorbeeld een website is dan nog een kwestie van minuten.

Digitale bestanden - dus ook digitale foto's - zijn eenvoudig zijn te kopiŽren. Dit heeft ook tot gevolg dat er de komende jaren een gigantische hoeveeldheid beeldmateriaal beschikbaar komt, van gratis kiekjes, tot online beeldbanken waar moet worden betaald bij gebruik. En daar valt geld mee te verdienen, weet ook Microsoft's topman en multimiljonair Bill Gates gezien zijn bedrijf Corbis. Om oneigenlijk gebruik van foto's op het Net tegen te gaan, kunnen foto's (met Adobe Photoshop 4.0 bijvoorbeeld) worden voorzien van een watermerk. Playboy maakt hier voor zijn site reeds gebruik van.

Is een digitale foto nog wel 'waar'? Nee, net zo min als een traditionele foto 'waar' is. Elke foto die gemaakt wordt, is een deel van de waarheid of zelfs een regelrechte leugen. Het kiezen van de lens, film, belichting, standpunt, uitsnede zijn net zo goed beeldmanipulaties. Daar komt nu de beeldmanipulatie door software bij. Fotograaf en fotoredakteur zullen uit moeten maken wat kan en wat niet kan.

OJ Een aardig voorbeeld is de publicatie van een politiefoto van OJ Simpson op de cover van zowel Time magazine als Newsweek. Time had de huidskleur van Simpson iets donkerder gemaakt. Omdat de bladen naast elkaar in de winkel lagen, viel het op. Ook heeft National Geographic eens een foto van de Pyramide van Gizeh op de cover gezet, waarbij ze een van de 3 pyramides hebben verplaatst omdat die anders buiten het kader van de cover kwam.

Ook in de fotografie heeft de computer dus voor grote veranderingen gezorgd. Niet alleen voor de professional, maar ook voor amateurs zoals Ad en Margaret, zoals te zien is op hun website met een fotoverslag van de geboorte van hun zoon Bart. Moeder en kind maken het overigens uitstekend."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.