ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ P E T E R   V A N   D E N   H O O G E N ]  pijltje

 

 
(mugshot) Peter van den Hoogen (1964), onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van de Shift site, is momenteel bezig met de officiële website van Ajax. Het meeste werk is achter de rug, waardoor hij weer wat meer tijd heeft voor zijn ware passie: classic cars. Bij Shift neemt hij je mee langs de enkele wacky pitstops en zet hij een boom op over webdesign.   "Het web gebruik ik vaak om meer over oude auto's te weten te komen. Vooral de homepages van liefhebbers zijn goed. In Spanje woont een zekere Sanchez die een geweldige site heeft gemaakt over het Spaanse sportwagenmerk Pegaso, ook een van mijn favoriete merken. Hij heeft bovendien pagina's gemaakt over een heel arsenaal auto-ontwerpers. Deze site bevat vooral bijzonder lekker beeldmateriaal.

Op de site van Autovisie kun je in alle oude nummers zoeken op merk en type. Is er dus ooit een artikel verschenen over je favoriete auto - die kans is zeer groot aangezien Autovisie al sinds mensenheugenis bestaat - dan kun je 'm bestellen en wordt het artikel keurig thuis gestuurd. Wel even fl 8,25 dokken.

Barris AMX 400 Op zoek naar uiterst zeldzame auto's? Ga dan eens buurten bij het Amerikaanse Specialcar. Er staat daar zelfs een van te koop van George Barris, de King of the Custom Car. Barris is verantwoordelijk voor veel van de auto's die wij uit televisieseries en films kennen, zoals de Batmobiles, K.I.T.T, het busje van The A-team, the fabulous Pontiac van The Monkees enzovoort. Veel van zijn creaties zijn terug te vinden op Car Stars, een site die alleen maar gaat over auto's uit films en TV series.

Meer informatie over Barris is te vinden bij Rumpsville, de ultieme site voor hotrod en custom liefhebbers. Op diezelfde site kun je lezen over von Dutch die zich bezig hield met pinstripen (het beschilderen van customized cars), en de legendarische Eddy 'Big Daddy' Roth die evenals Barris customs bouwde waarvan speelgoedfabrikant Mattel er in de jaren zestig zelfs een aantal als bouwpakket in productie nam.

Beatnik Bandit Roth's auto's duiken nog regelmatig op in cultblaadjes. Onlangs heeft het grafisch ontwerperscollectief House Industries een serie t-shirts in de handel gebracht met afdrukken van deze supercoole voertuigen die via het web zijn te bestellen. House Industries ontwerpt trouwens illustratieve fonts die ze via het web aanbieden. Wil je wacky fontjes, dan ben je bij hen aan het juiste adres.

Vanuit visueel oogpunt was het vormgeven voor het web lange tijd technisch beperkt. De gelaagheid waar pagina's in print mee werden vormgegeven was op het web niet haalbaar. Alles stond links uitgelijnd als een voorgeprogrammeerd plan. Nu de mogelijken voor het web langzaamaan die van drukwerk benaderen, zie je plotseling dat de meest geslaagde webpagina's gelijkenis vertonen met print pagina's van een aantal jaar geleden.

Het gaat dan meestal om onrustige of chaotische stijlen à la MTV. Zo van: we leven in een hectische maatschappij en we worden bedolven onder de beelden. Die stijlen, die een aantal jaren geleden nog vernieuwend waren, zijn algemeen geaccepteerd als 'design'. Die wervelende sensatie van de information overload is wat mij betreft uit de tijd geraakt. Het verbeelden van dat gevoel is een maniertje geworden.

Poot! Het heeft even tijd gekost voordat dat maniertje ook toepasbaar was op websites. Hoewel de makers van die sites bewondering afdwingen, omdat men het heeft klaargepeeld om ook hier design toe te voegen, heeft het niet zoveel met de stand van het ontwerpen te maken. De designers die momenteel de toon aangeven, zijn namelijk op dit moment juist weer bezig om hun drukwerk er niet al teveel als design uit te laten zien. Droog, sober, tijdloos en functioneel.

Er zijn erg moeilijk sites te vinden die verder gaan dan wat we al in de winkel zien liggen. En dan bedoel ik niet al die semi-artistieke sites waar je een hoop gefreak tegenkomt met tableborders. Ik heb nu nog een beetje het idee dat vormgeving voor het web een imitatie is van datgene wat voor print al algemeen geaccepteerd is. Het zal nog wel even duren voordat nieuwe opvattingen over bijvoorbeeld typografie gelijktijdig op het web plaatsvinden.

Vandaar dus dat ik regelmatig in boekwinkels en bibliotheken rondhang om de nodige inspiratie op te doen. Sites die ik mij visueel het meest aanspreken zijn die van X-Large, Macromedia, Poot!, Bunnyhop en Burton. Een site moet een duidelijke structuur hebben en een helder navigatiesysteem. Daar zijn gelukkig steeds meer goede voorbeelden van te vinden."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.