ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ A R J A N   V A N   'T   V E E R ]  pijltje

 

 
(mugshot) Arjan van 't Veer (1968) doet sinds vijf jaar onderzoek naar kansspelen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Momenteel bestudeert hij gokken via internet in opdracht van de verenigde Nederlandse kansspelaanbieders en het College van Toezicht op de Kansspelen. Bij Shift geeft hij een overzicht van nambling (net gambling) en legt hij een wedje dat online gokken in Nederland niet verboden zal worden.   "Gelezen in Shift? Griek wint 1,7 miljoen in internetloterij. Als je ook je geluk eens op internet wil proberen, weet ik nog wel een paar sites. Ben je in voor een potje bingo of is roulette meer iets voor jou? Wedden op paarden, op sportwedstrijden misschien of een echte gokkast? Als je meer in puzzels bent ge´nteresseerd, dan moet je eens bij Riddler kijken. Of Pimpernel, met een wel heel gevarieerd spelaanbod.

Hoe gaat online gokken in zijn werk? In bijna alle gevallen moet je ouder zijn dan 18 jaar. Je opent een account en daarin stort je flink wat dollars. Of je speelt direct met je creditcard, zoals bij de Nordwestdeutsche Klassenlotterie en de CyberLottery. Of je gebruikt een systeem zoals is ontwikkeld door Digicash. Gratis spelen kan bij de Email Lottery. InterBet werkt weer met een cd-rom waar alles op staat. De prijzen die je wint, worden meestal op het account of direct op je bankrekening gestort.

Het is niet verboden om aan deze spelletjes mee te doen. Alleen het aanbieden is in de meeste landen niet toegestaan, tenzij je er een speciale vergunning voor hebt. In Nederland heeft bijvoorbeeld Holland Casino er een, en ook de Postcode Loterij. Ze moeten zich aan allerlei regels houden en opbrengsten afdragen aan de Staat. In ruil daarvoor houdt de overheid andere (buitenlandse) aanbieders van de markt. Ze mogen (nog) niet op internet.

Interlotto heeft een vergunning om vanuit Liechtenstein juist op internet een loterij te organiseren. Intertops doet dat vanuit Antigua. En zo zijn er nog meer; Rolling Good Times houdt het allemaal bij. Deze aanbieders voeren aan dat alles wat zij doen legaal is, omdat ze ook een vergunning hebben. Als speler verplaats je jezelf bij het online gokken vanuit Nederland eigenlijk naar Liechtenstein, of een indianenreservaat.

De bestaande aanbieders zijn niet blij met deze ontwikkelingen. Het is een niet te controleren puinhoop, waarin nauwelijks regels gelden en iedereen maar wat doet. Het liefst zouden ze zelf ook online gaan. Lottoland, een initiatief van de Nederlandse lotto, geeft een beetje aan waaraan ze dan denken.

In de VS is al een Internet Gambling Prohibition Act ingediend om het online gokken te verbieden. In de staat Minnesota is er zelfs al een online aanbieder voor zijn activiteiten veroordeeld. CNet heeft er actuele info over. In Nederland zijn we nog niet zover, maar het zal niet lang meer duren voordat er wat gaat gebeuren. En wedden dat dat geen totaal verbod zal zijn?

O ja, mocht al dat gokken nou een beetje uit de hand lopen, ga dan eens langs bij Gamblers Anonymous."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.