ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ B E N   D E   D O O D ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Ben de Dood (1964) is een van Neerlands toonaangevende gamesjournalisten. Jarenlang speelde hij games voor Power Unlimited, een magazine gericht op tieners. De Dood werd echter een dagje ouder, rijp voor een nieuw avontuur. Sinds kort is hij hoofdredacteur van PC Zone Benelux, een Nederlandstalige versie van het Britse gamesmagazine, waarvan in september het eerste nummer zal verschijnen. Afgelopen week was De Dood in Atlanta op de gamesshow der gamesshows: de Electronic Entertainment Expo. Bij Shift doet hij verslag van zijn impressies.

  "Bookmarks? Die bewaar ik niet, net zo min als plaatsnummers van boeken in de bibliotheek of video's in de videotheek. Wat ik bewaar zijn namen van gamessites en online gamesbladen, en daar zijn geen bookmarks voor nodig - pen en papier volstaan. Neem bijvoorbeeld 'game-revolution', daar zet je 3 w'tjes voor en com erachter (of net, co.uk of nl) en je bent er. Dit geldt voor alle grote gamessites: Gamecenter, Gamespot, Gamesdomain, Happy Puppy, Hyperactive, enzovoort. Dan is er natuurlijk wel de kwestie dat je die namen maar net moet kennen, maar dat gebeurt vanzelf als je, zoals ik, spelletjes speelt voor je werk.

Op het ogenblik ben ik zeer gecharmeerd van Game Gateway, een samenwerking van de gamessite Unified Gamers Online met serviceprovider Concentric Network. Game Gateway biedt rechtstreeks toegang tot een groot aantal commerciŽle online-games services zoals Total Entertainment Network. Het idee is dat je met ťťn rekening bij UGO van al die services gebruik kunt maken. Naar mijn idee een gouden greep, wat dat betreft verbaast het mij dat er in Nederland nog geen enkele echte gamesprovider bestaat.

Ultima Maar de Electronic Entertainment Expo (E3 voor vrienden) in Atlanta, daar moest het ook over gaan, want daar ben ik tenslotte geweest. De grootste gamesbeurs ter wereld stond deze keer in het teken van 3Dfx-kaarten en multiplayer online-gaming. Elk bijdetijds pc-spel heeft tegenwoordig wel een (inter)netwerk-optie, maar een paar sprongen er toch wel uit, en dan denk ik met name aan Ultima Online, het vervolg op de bekende Ultima Underworld fantasy role playing games. Voor de beta-test kreeg ontwikkelaar Origin maar liefst 50.000 aanvragen, waarvan er enige duizenden zijn gehonoreerd. Volgens een woordvoerder van uitgever Electronic Arts telt de Ultima wereld op het ogenblik al zo'n 5000 gamers, of bewoners zo je wilt.

Dungeon Keeper Verder waren er natuurlijk de opvolgers van de bewezen succesvolle titels: Quake 2, Hexen 2, Tomb Raider 2, maar niet - pijnlijk gemis - Duke Nukem 3D deel 2. De makers hadden geen zin om met een half-af produkt voor de dag te komen, iets waar veel anderen in deze business niet voor terug deinzen. Zo toonde John Romero's Ion Storm zelfs een begin van Daikatana, het spel dat Quake moet doen vergeten, maar dat vermoedelijk pas over een jaar klaar zal zijn. Electronic Arts daarentegen loste een oude belofte in door te komen met Bullfrog's langverwachte Dungeon Keeper, dat al twee keer eerder op de E3 werd vertoond en nu eindelijk de verkoopbare fase is genaderd.

QuakeTrek

Het leukste spul trof ik eerlijk gezegd, ondanks de 300 miljoen die de E3 zo ongeveer in totaal heeft gekost, niet aan in Atlanta, maar thuis spelend met m'n eigen computer. Op pcgames (opdracht: verzin hier zelf de URL van) vond ik iets dat Quake-Trek heet: quaken in een Star Trek decor. En bij Impact zijn ze bezig met de ontwikkeling van Quake Rally, waarvan de naam genoeg zegt. Dat wat het leukste betreft. Het meest indrukwekkende dat ik zag op de E3 kan ik nu echter niet vertellen. Want dan zou ik een exclusieve primeur voor PCZone Benelux verpesten, en al ben ik pas een maand hoofdredacteur, ik weet echt wel wat bladen verkoopt."   einde

Pssst: over Carmageddon werd in Atlanta weinig ophef gemaakt, en terecht. Want dit zogenaamd controversiŽle spel, waarin je bonuspunten krijgt voor het doodrijden van voetgangers, is echt niet de eerste in zijn soort. Die eer gaat namelijk naar Quarantine, een racespel van Gametek. Hierbij lopen de voetgangers ook al zo hinderlijk voor je wielen, maar dan niet in SVGA en verkeersdoden leveren geen bonus- maar strafpunten op. Verder is het net zo'n geweldig spel.

Psssssst: Wil je horen wat er op de E3 werd gezegd, zet dan je nieuwe Real Audio-speler aan en luister naar http://www.e3live.com.

Psssssssst: Er is nog een reden waarom ik er zelf geen bookmarks op na houd. Als ik zomaar wat wil surfen en daarbij louter mooie en/of interessante sites wil tegenkomen, dan kies ik eenvoudig uit Ontdek je Plekje.

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.