ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ G E E R T - J A N   S T R E N G H O L T ]  pijltje

 

 
(mugshot) Geert-Jan Strengholt (1961) studeerde kunstgeschiedenis en psychologie. Hij is managing editor van Mediamatic Magazine en docent bij Mediamatic's webdesign-cursussen. Samen met Liesbeth den Boer en Willem Velthoven heeft hij Website Graphics gemaakt, het vervolg op het succesvolle koffietafelboek Multimedia Graphics uit 1996. Website Graphics biedt een overzicht van het beste online schermontwerp en laat veertig websites verdeeld over zes categorieŽn de revu passeren. Bij Shift beschrijft Strengholt een aantal verlichte voorbeelden.   "Webdesign ontwikkelt zich op dit moment zeer snel, tijd dus om eens een moment opname te maken. Om een overzicht te geven van wat op dit moment state-of-the-art is in World Wide Web design, selecteerden wij in opdracht van uitgeverij BIS veertig websites. Daarbij was niet alleen het aantrekkelijke scherm van belang, maar ook het totaalconcept en de helderheid van de site-structuur en de navigatie.

Maar niet langer gedraald, jullie muisvingers jeuken natuurlijk al, hier zijn wat voorbeelden uit ons boek. Met The Spleen heeft Piotr Szyhalsky een prachtige site samengesteld over kunst en propaganda, vol ingenieuze navigatieschermen. De 'Inward Vessels' pagina, waarbij je eindeloos langs een keten van links naar beneden kunt scrollen, wel het mooiste voorbeeld is. Scrollen moet je ook in Debra Solomon's site Images Larger than 1:1. Debra's site bestaat uit een verzameling scrollscapes: virtuele computerlandschappen die je door scrollen bijna letterlijk moet aftasten. Daarbij gaat het niet zozeer om mooie schermen alswel om de ervaring van de ruimte binnen de computer.

Steeds meer bedrijven zien het Web als een nieuwe potentiŽle omgeving om hun diensten en produkten te promoten. Uit de overvloed aan auto-sites selecteerden we de sites van Audi en Honda. De site van Honda is gebaseerd op een heel strak vormprincipe, van 'Japanse' eenvoud. Hier en daar zijn door subtiele technieken verrassende momenten ingebouwd. Zo biedt in de promotiepagina van de Prelude een stukje 'java' de mogelijkheid om de kleur van het model te veranderen. Quicktime VR stelt je in staat even rond te kijken in een van de andere modellen.

Rollerblade probeert in haar site, die net zo hip is als hun skates, de Amerikaanse skate-community te verenigen (en natuurlijk de skates te promoten). In sommige corporate sites wordt de trucendoos zover opengetrokken dat het nauwelijks meer te achterhalen is waar de site nu eigelijk voor gemaakt werd. Kijk maar eens naar de 'webplayground' van Joe Boxer, een Amerikaanse fabrikant van boxershorts, of de soap van het Finse computerbedrijf MikroMikko. Laat je verrassen door de Virtual Underwear Processor van Joe Boxer of stuur de Worlds Largest e-mail naar Times Square.

Magazines op het web zijn bij uitstek de plaats waar met allerlei formaten en design oplossingen wordt geŽxperimenteerd. De vormgeving sluit vaak aan bij culturele trends, maar vindt uiteindelijk toch een eigen vorm in de digitale omgeving van het web. Ben je geÔnteresseerd in de Japanse Techno underground, check dan Node246, een magazine over mode, muziek en comics. Voor elk nummer zoekt Node246 weer een nieuwe opzet en vorm.

Naast voorbeelden van institutionele en shopping-sites, tref je in ons boek ook nog een aantal portfolio-sites aan van ontwerpers en ontwerpstudios. Het web is natuurlijk de ideale omgeving om zowel je opdrachten als je vrije experimenten te tonen. Zie bijvoorbeeld de experimentele interfaces van i/o360 of de pagina's van Londonse platenlabels op de site van Obsolete.

In Website Graphics zijn natuurlijk teveel sites opgenomen om hier te bespreken, maar op de Mediamatic site vind je meer informatie over het boek en de geselecteerde sites. Check daar ook even het binnenkort verschijnende nummer van Mediamatic Magazine over Secret Agents. We zitten tenslotte zelf ook niet stil."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.