ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ M I C H I E L   B E R G E R ]  pijltje

 

 
(mugshot) Michiel Berger (1970) liet Texel achter zich om in Amsterdam sterrenkunde te gaan studeren. Een grote passie want na zijn afstuderen begon Berger zelfs een promotie-onderzoek. Halverwege zette hij samen met Hans Veldhuizen NedStat op, een jong bedrijfje dat is gespecialiseerd in het meten van website-bezoek. Het betekende een voortijdig einde van zijn onderzoek: de sterren maakten plaats voor het blauwe vierkantje. Het succes van NedStat - 35.000 particulieren maken inmiddels gebruik van de dienst - vertaalde zich deze week in het winnen van de Vosko-prijs voor Jonge Netwerk-Strijders 1997. De andere genomineerden waren Frank Hoen (NETpresenter), de schrijfster Karin Spaink, Corrine Petrus (Webgrrls NL) en Felipe Rodriquez (Xs4all). Bij Shift neemt Berger je mee naar zijn oude domein: het heelal.   "Voor ik begon met NedStat, was ik AIO Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Het lijkt me leuk om voor deze 'Bookmarks van..' eens een paar leuke, interessante en verrassende sterrenkundige websites te laten zien. Het is niet te geloven wat je allemaal kunt vinden.

Earth calling... Er zijn veel sites met live-informatie. Overbekend is de Space Shuttle site, waar je alles live kunt volgen in beeld en geluid. Iets minder bekend is misschien de site van de Mars Pathfinder, die op 4 juli gaat landen op Mars. Op deze site kun je je al helemaal inleven voor deze 'Independence Day', inclusief heftige animatiefilmpjes en Quicktime VR, en voor de Windows Dressers onder ons ook nog Mars Screensavers (voor After Dark).

Zon Andere live data uit de ruimte staat bij Big Bear Solar Observatory en SDAC met dagverse foto's en filmpjes van de zon. Er zijn mensen die hier iedere dag even komen buurten. En bij het Space Telescope Science Institute kun je zelf interactief sterrenkijken: vul in het bovenste veldje de naam van een sterrenstelseltje in (M51 is mooi), zet het uitvoer formaat op 'GIF' en druk op 'retrieve image'. Hartstikke leuk! Naar de aarde kijken kan ook, klik maar eens wat rond op Earth From Space bij NASA. Je kan zelfs de oliebranden van Kuweit (april '91) nog vinden. Goed voor uren klik- en downloadplezier.

Heelal Nog leuker vind ik de mogelijkheden die internet biedt om mensen iets te leren over het heelal. NASA doet daar veel aan, met allerlei projecten die samen met lagere en middelbare scholen worden gedaan. Vorig jaar was er een project waarmee lagere scholen waarnemingen konden doen met de Hubble Space Telescope. En inhakend op de komende waarnemingen van Mars is er een project Live From Mars, ook gericht op scholen.

Nebula Jammer dat dit alleen maar in de VS gebeurt. Onderwijs via het Net kan op een eenvoudige manier veel kinderen betrekken bij echte, actuele en leuke wetenschap. Meer bookmarks hierover: NASA K-12 Internet Initiative met een overzicht van de NASA projecten, en de site Amazing Space met prachtige onderdelen over bijvoorbeeld de levensloop van sterren, en wat de waarnemingen van Hubble daarbij betekenen. De eerste Europese projecten steken hierbij toch wat bleekjes af.

Katsoog Met enige weemoed denk ik terug aan mijn eigen sterrenkundige 'carrière'. Een van mijn bookmarks is nog altijd ESO La Silla, gelegen op de berg La Silla in Chili waar ik een aantal keer ben geweest voor waarnemingen. Dat zijn de leukere kanten van de wetenschap. De waarnemingen die ik vorig jaar heb aangevraagd met de satelliet XTE zijn dit jaar alsnog gedaan. Leuk project voor mijn opvolger op de UvA..."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.