ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ J A S P E R   V A N   Z A N D B E E K ]  pijltje

 

 
(mugshot) Jasper van Zandbeek (1974) is een freshman. Vorige maand rondde hij zijn studie Technische Informatica af aan de TU in Eindhoven. Met als afstudeerproject een fruitmachine geschreven in Java. Koud een maand later is Van Zandbeek werkzaam op de nieuwe media afdeling bij Euro-Partners Informatici. Om daar vervolgens het eerste pushmedium in Nederland te maken: de EuroCaster. Uiteraard gemaakt in Java.
Bij Shift vertelt deze jonge hond over Java, wat zijn inspiratiebron was voor de Eurocaster en waar hij tussen de bedrijven door op het web rondhangt.
  "Java is nu zo'n twee jaar oud. De meeste mensen kennen Java van de leuke scrollende teksten die op sommige webpagina's voorkomen, maar Java heeft zoveel meer leuke en vooral ook nuttige toepassingen.

De grootste Java-index met veel leuke Java applets is Gamelan. Met name de categorie Games bezoek ik regelmatig, niet alleen om een leuk spelletje te spelen, maar ook om ideeën op te doen voor nieuwe spellen.

pacman Een andere site met leuke Java games is The Coolest Java Games on the Web. Deze site heeft maar een kleine collectie aan spellen, maar je vindt er hele goede tussen. Vooral de actiespellen zijn erg tof. Deze spellen kennen de meeste mensen waarschijnlijk van vroeger, bijvoorbeeld van de Commodore 64. Het nadeel van actiespellen in Java is dat de snelheid soms te laag is. Vooral bij Netscape is dat een probleem. Daarom wordt op veel pagina's Microsoft Internet Explorer aanbevolen.

Het lijkt soms alsof in Java nauwelijks serieuze toepassingen worden gemaakt. Dit is echter niet waar! Een mooie toepassing van Java is de Nando News Watcher. Dit Java programma bezorgt het laatste nieuws automatisch bij je thuis. Een voorbeeld van de in populariteit toenemende push technologie, waarbij het nieuws automatisch bij de gebruiker wordt bezorgd zonder dat deze er actief naar hoeft te zoeken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PointCast is het niet nodig om de News Watcher vooraf te downloaden. Dit is één van de voordelen van het gebruik van Java. Deze Nando News Watcher is mede de inspiratie geweest voor de EuroCaster.

Problemen?

Bij het programmeren van Java applets loop je regelmatig tegen problemen aan. Toen ik begon met het leren van Java, waren er nog niet veel goede boeken over Java beschikbaar. Maar één van de beste handleidingen voor het leren van Java is gewoon gratis beschikbaar op het Net: de Java Tutorial. Deze tutorial is zo goed omdat heel duidelijk de verschillende technieken zijn opgeschreven. Daarnaast wordt de tutorial regelmatig aangepast. Boeken kunnen de nieuwe ontwikkelingen in Java nauwelijks bijhouden. Een voordeel dat boeken nooit kunnen bieden is bovendien dat voorbeelden in de tutorial zelf draaien.

Naast documenten op internet zijn de nieuwsgroepen erg handig bij het vinden van oplossingen voor programmeerproblemen. Hiervoor gebruik ik niet één specifieke nieuwsgroep, aangezien er voor Java vrij veel nieuwsgroepen zijn. Veel handiger is het gebruik van DejaNews. DejaNews heeft een heel grote database met artikelen uit nieuwsgroepen. Zo ongeveer ieder probleem waar je tegenaan kunt lopen, is al een keer gepost in een nieuwsgroep en tussen de reacties zitten meestal handige tips.

Technosphere Tijdens het programmeren kijk ik bijna dagelijks wel even hoe mijn virtuele beestje het doet in TechnoSphere. Bij TechnoSphere is het mogelijk je eigen beestje te ontwerpen en deze los te laten in een virtuele wereld. Als je beestje is losgelaten, kun je ieder moment van de dag zijn status opvragen en bijhouden wat hij op dat moment aan het doen is.

Aangezien ik zelf in West-Brabant woon, bezoek ik regelmatig de pagina's van WestBrabantNet, een voorbeeld van een goede regionale site. Vooral de site van de politie is goed vormgegeven. Het enige nadeel van deze site is dat de Shockwave plugin (met Flash 2) vereist is. Het grote aantal bezoekers van WestBrabantNet is een bewijs van het feit dat het ook voor lokale verenigingen en overheden nuttig is om informatie aan te bieden op internet."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.