ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ T O M   V E R V O O R T ]  pijltje

 

 
(mugshot) Tom Vervoort (1977) is op het eerste oog een regular student Technische Bedrijfskunde aan de campus universiteit in Enschede die van motorrijden houdt en van bierbrouwen. Wanneer hij echter Quake speelt via internet verandert hij in Requiem, een van de oprichters van The Dragon Star clan. Vervoort speelt een pittig potje Quake, want op de onlangs gehouden QDay in Etten-Leur werd hij met de nieuw gevormde Allied Campus Quakers clan Nederlands kampioen. Bij Shift verhaalt hij over het fenomeen Quake: de cultuur, de ruzies en de scripts. Happy fraggin'.   "Mensen die hetzelfde spelletje spelen verenigd in clans, homepages met clanlijsten en krachtmetingen tussen zulke groepen zijn niet zo bijzonder. Het feit dat het grootste deel van deze clans bij elkaar komt in een uithoek van het land om daar de stijd om het Nederlands kampioenschap uit te vechten, is dat wel.

In Nederland bestaat er zoiets als een aparte nieuwspagina voor Nederlands Quake nieuws, NLquake. Je vindt er ook een lijst van Nederlandse Quakeservers. Het NK werd overigens niet over internet gespeeld maar via een LAN. Dat is omdat sommige mensen een betere (T1 op de universiteit) connectie hebben dan anderen (28K8 modems). Over het voordeel wat mensen met een betere connectie, de verschillende speelstijlen en de al dan niet verkeerd opgevatte uitspraken van Quakers wordt heel wat geruzied. Dat gebeurt doorgaans op de Bonenstaak, een soort verbouwde HTML newsgroup opgezet door de Bean clan.

capflag Quakers zijn vaak heetgebakerde mannetjes. Ik ben soms meer tijd kwijt met het oplossen van conflicten dan met Quake spelen. Mensen houden er nu eenmaal niet van om weggeschoten te worden. De termen die er af en toe rondvliegen, zal ik hier maar niet herhalen. Het onderlinge contact wordt op IRC nog eens aangehaald. Meestal op IRCnet #quake en in Nederland kanaal #blacklight of #acq. Via de servers irc.xs4all.nl en irc.sci.kun.nl kun je daar komen.

De grote populariteit van Quake is volgens mij te wijten aan de goede ingebouwde TCP/IP ondersteuning, zodat internetplay erg gemakkelijk wordt. Bovendien kent Quake populaire afgeleide spelvormen: Capture The Flag (vlag veroveren tijdens het schieten), Future versus Fantasy (verschillende soorten personages besturen) en Kill the Keyed Quaker (tikkertje met zware wapens).

black strength De meer ervaren spelers hebben een grote trucendoos opgebouwd. Zij maken gebruik van rocketjumps en van scripts voor sneller en doelmatiger wisselen van wapens. Een paar tips: geavanceerde, speciaal voor 3D spellen gemaakte en vooral erg prijzige controllers zijn overbodig - sommigen werken wel goed trouwens. Naar mijn weten speelt bij Allied Campus Quakers zeker 90 procent van de mensen met een doodgewone muis. Want als je echt goed wilt worden, dan is het niet aan te raden met een keyboard of joystick te spelen."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.