ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ M I C H I E L   F R A C K E R S ]  pijltje

 

 
(mugshot) Michiel Frackers (1968) nam deze week afscheid als hoofdredacteur van Planet Internet. Een post die hij, vers van de universiteit, sinds de start van Planet heeft bekleed. Frackers zal zijn weg vervolgen met een nieuw bedrijf. Een bedrijf dat, zoals hij in zijn afscheidsbrief schrijft: 'dagelijks internationaal entertainment-diensten zal aanbieden op het Net, waarbij op een geheel nieuwe wijze redactie en commercie worden gecombineerd. De strips in de krant of de soaps op televisie zijn formats geworden die wereldwijd, elk in het eigen medium, zijn uitgegroeid tot geaccepteerde standaarden. Op soortgelijke wijze hopen wij vorm te zullen geven aan een nieuw type amusement op Internet.'
Bij Shift komt hij even gedag zeggen met een rondgang langs sites die hij als killer content beschouwt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simona
  "Ik kan nog altijd uit mijn hoofd, of via een eenvoudige search bij HotBot, de url's vinden die ik interessant vind en vond. Ik heb geen dagelijks rijtje van leuke sites die ik afga om te kijken wat er is, zoals ik op televisie wel elke dag het Sportjournaal heb, op zondagavond Friends, donderdag Seinfeld, enzovoort. Hopelijk zullen Francisco en ik daar met ons nieuwe bedrijf verandering in brengen.

Ik onderscheid drie inkomstenbronnen op het Net : de eerste komen uit reclame, de tweede uit abonnementen en als derde de provisie op verkochte produkten. Als je die inkomstenbronnen weet te koppelen aan een plaats waar mensen graag komen omdat ze zich er thuis voelen (een gemeenschap zoals bijvoorbeeld de Digitale Stad ooit was) is het volgens mij mogelijk om een langdurig rendabel bedrijf op te bouwen waar mensen heel veel binding mee hebben. Zoiets als je favoriete krant, tv-station, kroeg en winkel ineen.

suck Allereerst dan hele bijzondere sites die louter draaien op inkomsten uit advertenties, of dat zouden moeten doen. Hotwired kent iedereen wel, maar gek genoeg is Suck, dat als geintje begon, vaak boeiender dan de 'grote namen' waar HotWired bekend om staat. Ned Brainard's Flux is wel een rubriek die ik graag lees, eigenlijk vooral omdat ik telkens weer benieuwd ben wie er die week geslacht worden.

Peter Olsthoorn kan er in Uit de Pers in Planet Multimedia ook wat van, vooral als hij goed de smoor in heeft over iets of iemand. Word vond ik een jaar geleden erg innovatief met hun splashscreens, maar ik kijk eigenlijk vrijwel nooit naar de artikelen. Dan kijk ik liever naar een paar hele originele sites op het Net van hele talentvolle mensen. Ik vraag me af of ooit de tijd komt dat adverteerders bij dit soort sites zullen durven adverteren.

Zo is Blake Kritzberg - voor zover bekend - het enige meisje op het Net dat er alles aan doet om met haar Library in Babes on the Web van Rob Toups opgenomen te worden. Als je met haar (Blake is een vrouw) mailt, krijg je op een gegeven moment de opmerking dat 'even the most protracted e-mail volley can not substitute a real life encounter.'
Simona is een Italiaanse punkjournaliste die mij onlangs sprak voor Wired Japan. Simona typt Kanji en heeft behalve 'Italian Tank Girl with a cyberattitude and a Kawasaki ZXR400' ook altijd haar reisschema in haar sig-file staan. Let vooral op haar Naked Man Page.

Sites als die van Blake, Simona en de Cropdusters Connectors maken internet juist zo leuk en zijn eigenlijk altijd verrassender dan steriele, zwaar gesponsorde sites als Excite (waar ik de Newstracker van gebruik) of de moderne netsponsoring variant van Dockers en Hotwired met Dreamjobs.

Behalve seks-sites zijn er slechts een paar hele goede sites waar mensen voor willen betalen. De sportinformatie van ESPN blijft voor $5 per maand een koopje, de nieuwe betaaldienst van CNN, CNN Plus, krijg je gratis via een goede ISP, terwijl gamesites als Total Entertainment Network het weliswaar aandurven $20 per maand te vragen maar ook rap op de fles schijnen te gaan.

Travelocity Transactie gerichte sites als Amazon en Travelocity zijn er nog altijd heel weinig op het Net. Blijkbaar zijn er maar heel weinig dingen waarvoor mensen bereid zijn fors in de buidel te tasten. Zowel Amazon en Travelocity zijn dan ook echt bijzonder, met zowel een heel breed als een heel diep aanbod van respectievelijk boeken en reizen. Jammer dat het aanbod zo Amerikaans blijft. Van de week wilde ik de nieuwe Eudora Pro kopen en downloaden via het Net, maar het bleek niet mee te vallen om een Europese credit card in de VS geaccrediteerd te krijgen.

Daarom zal het nog wel een tijdje duren voordat een onvoorstelbaar knappe site als FireFly wordt geÔntegreerd met de nu nog gescheiden werelden van nieuwsgroepen als nl.internet.algemeen en pi.oneindig, een populair chat-kanaal als de Planet-bar en de Aerosmith-mailinglist. Wie zo'n site creŽert, zal niet alleen frequent worden bezocht, ook commercieel gezien moet een dergelijke site een absoluut succes kunnen worden."   einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.