ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ E D O   S C H O O N B E E K ]  pijltje

 

 
Edo Schoonbeek

Edo Schoonbeek (1971) is met Things Neerlands eerste echte online cartoonist. Voor alle duidelijkheid, dat betekent niet dat hij zijn cartoons eventjes inscant en daarna uploadt. Schoonbeek werkt veel met Shockwave en Monty Python-achtige animated GIF's waarbij soms de 'lezer' zelfs mag meedoen. Hij volgt nu tweede fase opleiding Computergraphics & Nieuwe Media bij SCAN/media-gn in Groningen: 'Na een aantal tragische pogingen om medium-specifieke humor voor het Net te maken ben ik mij meer gaan concentreren op de inhoudelijke en communicatieve kanten van humor. Dat zijn de Things geworden.' Sinds januari maakt hij Things voor de Volkskrant op Internet. Daar mag hij freewheelen en de grenzen van de spotprent aftasten. Bij Shift zal hij enkele URL's tappen.

    "Humor op het Web is om te janken. Nieuw medium, nieuwe kansen, zou je denken. Maar nee hoor, medium- specifieke humor op het Net is nog maar erg sporadisch te vinden. Hoe komt dat toch? Het barst van de sites met moppen en ingescande tekeningen, en de kwaliteit van die humor is zeker niet altijd slecht, maar het enige wat het Net daar aan toevoegt is de publicatie. Humor die gebruik maakt van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het nieuwe medium is ver te zoeken.

 

Mofo Natuurlijk is het nemen van een techniek als uitgangspunt bij het ontwikkelen van een idee vaak onverstandig, maar het experimenteren met de functionaliteit van een medium kan toch heel aardige resultaten opleveren. Zoals bijvoorbeeld bij Penn en Teller, het anarchistische Amerikaanse goochelaarsduo. Hun CardTrick laat de computer raden welke kaart je hebt getrokken, als je de resterende kaarten tegen de monitor houdt. Mofo the Psychic Gorilla is een personality profiler en hun Internet Decompression Download Mega-bit Vanish Illusion durfde ik niet op mijn eigen computer door te zetten. Goeie dingen. Helaas zijn er maar weinig zo. Bij Monty Python gebeurt af en toe nog wel eens iets leuks en sommige links bij The Centre for the Easily Amused zijn goed voor een glimlach.

Monty Maar het leukste blijft toch om te lachen om mensen die niet weten dat ze leuk zijn, of zo ontzettend niet leuk zijn dat het weer leuk wordt. Daarom mag ik graag zomaar een naam aanklikken op de overzichtspagina van homepages van Xs4all-abonnees en me laten verrassen door wat een gemiddelde Nederlandse internet-gebruiker met zijn homepage doet. Ik krijg sterk de indruk dat veel mensen het Net erg serieus nemen, en dat men aan het gebruik van humor nog helemaal niet toe is. De smileys zijn ook om die reden ontstaan, omdat men vond dat je op het net niet duidelijk kon maken dat je een grapje maakte. Nee, een ironische opmerking met een ;-) erachteraan, dat is leuk!

Buzz Het web wordt ontzettend humorloos benaderd. Ga voor de gein eens kijken bij de Nederlandstalige Toy Story-site, en dan in het bijzonder Woody's Quiz. Als je ergens je fantasie kunt laten gaan, dan is het wel bij een website voor kinderen. Niet bij Toy Story. Moet je eens kijken hoe briljante marketeers hebben geprobeerd om bij kleine kinderen gevoelige marktinformatie te ontfutselen. Daar trapt natuurlijk niemand in. Hoop ik. Maar vergelijk dat fantasieloze idee eens met de manier waarop de Amerikaanse Toy Story-site dat oplost. Ongetwijfeld zal dit ook interessante marketingresultaten opleveren, maar de gebruiker wordt er niet zo humorloos mee geconfronteerd. Het feit dat de gebruiker het naar z'n zin heeft, maakt hem ontvankelijker voor de boodschap. Ik geloof dat dit een effectieve manier van communiceren op het web is.

True Colors of Benetton Maar misschien is die noodzaak om te communiceren op het web wel helemaal niet zo groot. In de reclame, waar die noodzaak wel aanwezig is, wordt er gretig gebruik gemaakt van humor. Laatst zag ik een banner: 'Bill Gates Naked! click here'. Of kijk eens naar het werk van Adbusters en de manier waarop zij humor toepassen om hun boodschap over te brengen. Humor blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar over de efficiŽntie ervan bij communicatie valt niet te twisten. Experimenten op het gebied van humor binnen de nieuwe media zullen nieuwe mogelijkheden opleveren, die communicatie op het Web verder zullen stroomlijnen."  einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.