[ B E R N H A R D   V A N   O R A N J E ] 

 

 

Bernhard van Oranje (1969), de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, was tijdens zijn studententijd al een commercieel baasje. Hij zette een koeriersdienst op en was als regionaal commercieel medewerker verbonden aan het studentenblad SUM. Koud een jaar na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie in Groningen, richt hij met twee compagnons Clockwork op, een 'multimedia bedrijf dat platforms creŽert en exploiteert op internet.' Het eerste platform, Museumplein, startte vorig jaar mei. In december opende Van Oranje Shop.nl, een van de eerste elektronische warenhuizen in Nederland.
Bij Shift doet hij boodschappen en maakt hij zich druk over de toekomst van online consumeren in Nederland.

    "Er zijn nog mensen die de auto pakken om boodschappen te doen. Eerst gaan ze in de file staan om vervolgens te zoeken naar een parkeerplaats. In de winkel lopen ze de kans dat hun produkt is uitverkocht of dat ze weer in de rij staat bij het afrekenen. Gelukkig zijn er nu ook mensen die het digitaal winkelen hebben ontdekt. Vanuit hun luie stoel bekijken, vergelijken en bestellen zij wat zij willen hebben. Persoonlijk denk ik dat het digitaal winkelen fundamentele veranderingen teweeg zal brengen in de detailhandel.

 

Het digitaal winkelen begon in de Verenigde Staten. In het begin werd er vooral software en cd's verkocht. Niet veel later volgde allerlei andere produkten inclusief pizza's.

In Nederland denken vele consumenten dat het afgeven van hun creditkaart in een restaurant veiliger is dan het intikken van hun creditkaart gegevens op internet. De perceptie dat winkelen op internet onveilig is, werd als eerste door de zakelijke markt weerlegd. Zo heeft Cisco (routerfabrikant, red.) vorig jaar online 10 miljoen dollar omgezet. Via de site werden 5000 aankopen gedaan met een gemiddelde waarde van 20.000 dollar per transactie.

Hans Anders biedt de mogelijkheid om virtueel een bril te passen. Door een foto op te sturen kun je in de 'paskamer' de monturen op je gezicht testen.

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws heb ik mij geabonneerd op de gratis nieuwsdienst van Mercury Mail. Zij geven het laatste nieuws op allerlei gebieden. Hun sterke kant is hun hoge objectiviteitsgehalte en rubricering.

Een goed voorbeeld van de mogelijkheden van internet is Industry.net, een soort gouden gids voor het bedrijfsleven in de VS. Het actuele aspect van internet kom je in Nederland tegen bij Businessnet Amsterdam. Hier kun je een abonnement nemen en de meest actuele beurskoersen en nieuwsberichten bekijken.

Voor Nederland als distributieland biedt internet legio mogelijkheden. Op voorwaarde dat de Nederlandse banken snel actie ondernemen, zodat betalen op internet eenvoudig wordt. Nederland kan een achterstand oplopen als er geen BTW-vrijstelling (of een lager tarief) komt voor online transacties. Het gevaar bestaat dat transacties via een ander land zullen lopen, bijvoorbeeld via de Nederlandse Antillen, waar wel een nul-tarief is afgegegen voor transacties."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.