[ Y V E T T E   C R A M E R ] 

 

 

Yvette Cramer (1963) is verslaafd. Niet alleen aan slapen, haar nieuwe Performa, boeken over huisvrouwen en telefoneren, maar ook aan websurfen. Dat is niet erg, want ze verdient er geld mee. Zo schrijft Cramer onder meer voor het internettijdschrift Net en voor Intermediair. En presenteerde zij tot voor kort het TROS-programma Radio Online.
Hoewel zij fanatiek lid is van de Nederlandse Webgrrls en voor de overheid een onderzoek uitvoert naar vrouwen op internet, hoef je van haar geen overdreven feministische strijdkreten te verwachten. Cramer gaat voor het plezier. Persoonlijk contact, dat is voor haar het belangrijkste. Daarom koos ze ervoor Shift een brief te schrijven.

    "Ik richt me tot jou. Want internet is een persoonlijk medium. Het gaat om de communicatie tussen jou en mij. Nee, begin nou niet over de anoniemen, de contactgestoorden, en de sociaal onvaardigen die het net zouden bevolken. Daar wil ik het niet over hebben. Ik heb ze trouwens nooit ontmoet, jij wel? 't Zou een merkwaardige paradox zijn: anoniem en toch bekend. En over de in de media aangedikte mythe dat het persoonlijke op internet niet verder reikt dan een ongezonde interesse in de andere sekse, daar heb ik al evenmin belangstelling voor.

 

Voor mij betekent internet puur contact. Met jou bijvoorbeeld. Of met mijn broers all over the world. Met mijn vriendinnen, zelfs als ze emigreren naar een nieuw vaderland. Dan heb ik het niet eens over de eindeloze rij IT-profs die ik ooit benaderde voor een quote of een reactie of een afspraak. Vluchtige contacten voor de duur van een verhaal, een project. Ik haal er uit wat er voor mij inzit. Net als jij. Net als iedereen die op internet zapt.

Het blijft een sensatie, dat ik je via mijn computer een briefje en een fotootje, en als ik wil zelfs een filmpje kan sturen. Zonder dat ik je adres weet, of zelfs maar je telefoon- of piepernummer. Tegelijkertijd heeft het gebruik van deze technologie iets eigenaardigs. Nog nooit zijn er aan een nieuw medium zoveel magazines, boeken, websites en elektronische nieuwsbrieven gewijd. Nog nooit sprak er zoveel betrokkenheid uit artikelen, ervaringen en profetieën over internet. Alsof we allemaal verkondigers van een eigentijdse religie zijn geworden. Het evangelie volgens de Nieuwe Technologie. Er zijn al meer dan 700.000 zieltjes gewonnen.


Maar je vroeg me naar mijn bookmarks, en ik dwaal af. Ik vertelde je al dat mijn bookmarks even lang meegaan als een versie van Netscape. Je vroeg bijdehand of ik niet wist hoe ik de bookmarksfile mee moest nemen naar een volgende release. Natuurlijk weet ik dat, dat is het punt niet. Maar bij elke verhuizing hoort nu eenmaal een grondige opruimbeurt. Wat ik de laatste twee maanden niet heb ingezien, gaat resoluut de prullenbak in. Wat onthullen bookmarks dus over mij? Vermoedelijk alleen mijn interessegebieden van de afgelopen vier maanden.

Ik hou van fun-surfen. Van de techniek snap ik niet veel en echt origineel ben ik niet. Soms voel ik me dus net een internet-groupie. Altijd achter de koelste, heetste, top 5% of anderszins adembenemende sites aanklikkend. Ja, voor mij heeft dat charme. 't Is een beetje een sport geworden aparte websites op het spoor te komen. Neem Beatrices Webguide, een initiatief van Yahoo en Womens Wire. Een waar paradijsje voor dames-internauten. Net als de gloedverse site van De Groene. Waar Neerlands kleinste, oudste en armste weekblad groot in is. Let even op de roodgelakte vingernagel als icoon voor zoeken. En lees de afscheidsbrief van Martin van Amerongen.

Niets is leuker dan door persoonlijke homepages te bladeren. Ware pareltjes vind je onder de onbezoldigde doehetzelvers. Een van mijn favorieten is Astronet van Carl Koppeschaar. Je vindt er elke dag een verse sterrenhemel.

Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de informatietechnologie, lees ik bijna uitsluitend webmags. Ik streef er naar binnen twee jaar de meeste vaderlandse vakbladen op te zeggen. News.com is mijn info-infuus. Verder raadpleeg ik Anchordesk, Upside.com en InfoWeek regelmatig. En over de laatste garage-trends in Silicon Valley informeert Red Herring me.

Mijn persoonlijke voorkeuren tenslotte, kenmerken zich door een hoog soortelijk gewicht aan trivialiteit. De site van Womens Wire is voor mij nog altijd een absolute topsite, omdat ik er al jaren van droom zo'n webmag voor Nederland te maken - het komt er alleen niet van. Christine's Survival Surfpagina is een elegante uitvoegstrook voor noodgevallen. Webgrrls is voor veel Nederlandstalige digitale dames een beginplek en een rustpunt. De Barbie pagina van Marianne van den Boomen is de haven voor Barbie-lovers en haters.

En hoe zit het nu met jou? Voel je na dit verhaal niet de onweerstaanbare drang mij een mailtje te sturen met daarin jouw lijst met favorieten? 't Is zo gedaan en je hebt daarna vast het voldane gevoel dat je iets persoonlijks met mij deelt. Juist, dat bedoelde ik: now you're mailing."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.