[ M A R C E L   B U L L I N G A ] 

 

 

foto: Cees Verschoor

Marcel Bullinga (1958) begon op internet als publicist. Roes der zinnen was de eerste Nederlandse roman die via het Net werd aangeboden. Geen cyberpunk roman overigens, maar een road story over erotiek, dansen, desillusie en hartstocht. Bullinga bleek echter ook een activist. In 1994 was hij een van de oprichters en officieuze woordvoerder van de Digitale Burgerbeweging Nederland. Over desillusies gesproken. Een jaar later, na het verschijnen van Spinnen in het digitale web, liet hij de DB.NL voor wat het was. Bullinga was daarna voor korte tijd columnist bij Wave magazine en deed het wat rustiger aan. Totdat het weer begon te jeuken. Met als resultaat het project Besliswijzer Teledemocratie onder de paraplu van het Instituut voor Publiek en Politiek.
Toen Shift hem vroeg de Bookmarks Van deze week te schrijven, antwoordde hij: 'Favoriete bookmarks heb ik niet. Nu ik erover nadenk: ik ken eigenlijk alleen maar favoriete mensen. Nu ik het zo opschrijf: wat klinkt dat heerlijk oubollig en tuttig. Ik doe het nog een keer: ik ken eigenlijk alleen maar favoriete mensen. Veel zijn dat er niet. Maar ze zijn wel goed.' Een tekst over context.

    "Bookmarks? Wat zijn dat? Ik heb vorig jaar mijn krant opgezegd, acuut geval van infostress, wat zou ik nog op het Web moeten? Me ziek melden? Favoriete plekken op internet heb ik niet. Er is teveel informatie en dat slaat dood. Het Net staat in de babyschoenen en de baby ligt krijsend op haar buik. Ik erger me wild, verspil een hoop tijd en vind niet wat ik zoek. Ik wil gewoon 10 jaar overslaan en dan opnieuw beginnen.

 

In de oertijd van het Net maakte ik een keurige onderverdeling, variërend van teledemocratie tot gay stuff, privacy en Fout Op het Net. Die tijd is voorbij. De groei is zo onstuimig dat ik behoefte heb aan professionals die voor mij ordenen en schiften. Ik ga nog maar zelden het Net op en dan nog uitsluitend gericht. Surfen is er niet meer bij. (Wel heb ik onlangs een hele koole surfbroek gekocht, van Oxbow. Aanradertje!)

Ik maak nu tempmarks aan, voor een probleem waar ik hier en nu mee zit, en maak daarvoor gebruik van een zoekmachine. Helaas bieden die nog te veel kale feiten en te weinig context (ook al verbetert het langzaam, door bijvoorbeeld recensies bij bepaalde links) - en context is waar het om draait op het Net.


Over context gesproken, een journalist had het extreemrechtse CP86 onderzocht en was via een zoekmachine naar mijn webpagina verwezen. Bestraffende mail. Of ik daar een verklaring voor had! En of ik die verklaring wilde geven voor hij tot publikatie overging!

Beginnersfout nummer 1 op internet: oordelen op basis van contextloze feiten. De link naar CP86 staat in mijn internetwegwijzer, categorie 'Fout op het Net'. Samen met wat andere onprettige organisaties, zoals het Stormfront, de Evangelische Omroep en de Islamitische Omroep (de laatste twee dragen de blijde boodschap uit dat vrouwen en homo's tweederangsburgers zijn - vandaar) en foute privacy-software. Daar ga ik dus fijn geen URL's van geven, vat u. Ik heb daar even geen zin in. Eigenlijk al een hele tijd niet.

De enige URL waar ik het laatste halfjaar zowat dagelijks naartoe surfde, was mijn eigen broedsel: Besliswijzer, een concreet instrument voor teledemocratie. Goeie proef, al zeg ik hetzelf, onder moeilijke omstandigheden tot stand gebracht, met veel hulp van bedrijfsleven (vreemd, hè?). Slechts 100 deelnemers (Brabantse burgers). Wuift u misschien weg. Maar stel je voor dat het geen 100 maar 100.000 mensen zijn. Die met elkaar in de slag gaan over de vraag of de Maasvlakte wel of niet volgebouwd moet worden, of dat hogesnelheidstreintje bij de grens moet stoppen. En daar op het eind rechtstreeks over stemmen. Dan wordt het pas echt interessant. Zijn er nog investeerders in de zaal?


Ik ging op zoek naar een alternatief voor de infostress en vond Answers.com. Zoeken jouw vraag tot op het bot uit. Tegen betaling dus ik probeer eerst even de free 5 dollar question - there are no Dutch like the Dutch - maar er zit een levend mens achter de balie die binnen 24 uur antwoord geeft. Een levend mens! Om te zoenen! Daar kan geen zoekmachine tegenop. Dichter bij huis gaat een stagiaire van politicologische huize regelmatig een persoonlijke nieuwsbrief voor me verzorgen. Uiteraard toegesneden op mijn zeer specifieke informatiebehoefte. Zo moeten we het hebben. Terug naar het aloude handwerk.

De Shift-redactie maande me om u toch vooral in mijn persoonlijke interessen te onderwijzen. Vooruit dan maar, als het per se moet: seks op het Net, ho of he, begin er niet aan. Tenzij je masochistische neigingen hebt en graag zit opgescheept met types die van het foute geslacht zijn of contactgestoord. Geen medium noodt zo tot pseudo-intimiteit als het Net. Pseudo, omdat het contact van het ene op het andere moment verbroken kan worden. Informatie louter en alleen via het Net is contextloos en daarom potentieel gevaarlijk, frauduleus en bedreigend. Informatie als basis voor oordelen en handelen moet gekoppeld zijn aan reële personen, reële situaties, geworteld in de aarde en het zand. Kortom, als u me niet persoonlijk kent, hecht dan geen waarde aan deze tekst.


O ja, ter overdenking van de laatste uitspraak nog 3 suggesties:
1 Op mijn persoonlijke homepage zijn sinds 13 augustus 1996 volgens Hollands Gorie meetlatje Nedstat 1.024 bezoekers geweest, en op mijn sub-pagina over Teledemocratie zo'n 1.237. Veel? Weinig? Op mijn andere sub-pagina met persoonlijke foto's (ik ben een kei in eufemismen) werden 5.724 bezoeken gebracht. Wat zegt dat over de toekomst van het Net? Nix geen teledemocratie, nix geen politiek, het Net is er voor de fun! Misschien moesten we dat maar zo houden ook.

2 Problemen (privacyschendingen, junkmail, gore troep) op internet worden beter bestreden door concrete middelen die binnen ieders bereik liggen dan door wetgeving. Willekeurig maar fraai voorbeeldje: de Anonymizer. Om safe te browsen.

3 Dank aan de internetgoden dat er dankzij het commerciële Net-geweld nog sites zijn als deze vraagbaak. Krijgt postuum de Internet '96 Kool Shift prijs. Van mij. Met een bloemetje voor de moeite."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.