[ M A U R I C E   D E   H O N D ] 

 

 

Maurice de Hond (1947) is Neerlands oudste nerd. Al tijdens zijn studie leerde hij programmeren op een van de eerste Philips computers. In 1980 voerde De Hond bij marktonderzoeksbureau Inter/View, waar hij nationale bekendheid verwierf, voor die tijd geavanceerde programmatuur in - de spreadsheet. Later zette hij de Gouden Gids op diskette, cd-rom en op internet. Sinds 1995 deelt hij de lakens uit bij Wegener/Arcade Nieuwe Media met City Online als voornaamste wapenfeit tot zover.
Vlak voor zijn aantreden bij Wegener/Arcade schreef De Hond zijn digitale belijdenis Dankzij de snelheid van het licht. Daarin stelt hij: "De generatie van voor 1980 die niet is opgegroeid met computers, zal maar beperkt gebruik maken van de nieuwe verworvenheden. Voor hen blijft het belangrijk om iets te zien of te beleven in real space en in real time. Zij zal moeilijk accepteren dat de jongere generaties wel iets kunnen beleven zonder met lijf en leden op de desbetreffende plek aanwezig te zijn. De oudere generatie zal de digitale revolutie met scepsis benaderen." Bij Shift bewijst hij hoogstpersoonlijk het tegendeel.

    "Mijn bookmarks dienen vooral om sites vast te leggen waar interessante zaken gebeuren, zaken die richtinggevend zijn voor de toekomst van Internet. Bij mijn lezingen bezoek ik die sites dan samen met de aanwezigen. Andere sites leg ik vast voor persoonlijk gebruik.

 

Pointcast Network behoort bij uitstek tot beide categorieŽn. Via Pointcast krijgt men toegang tot een soort geindividualiseerde kabelkrant. Het programma, in de vorm van een screensaver, ziet er niet alleen prachtig uit, ook de informatie is van hoge kwaliteit. Binnen een jaar heeft Pointcast 2 miljoen abonnees binnengehaald en het zou me niet verbazen als dit systeem ook de komende jaren de grote hit van Internet zal zijn. En als we ook nu eens met redelijke snelheid videobeelden binnenkrijgenÖ


Als je het nieuws compacter wilt ontvangen, kun je bij Yahoo een kleine ticker downloaden. Rechtsonder in de balk van Windows 95 is daarmee continu een lichtkrant te zien.

Het aantrekken van surfers met gemeenschappelijke interesses is een van de echte krachten van Internet. Dat zien we o.a. bij Firefly (muziekrecensies verzorgd door Rolling Stone), AutoTown en GolfWeb.


Sinds RealAudio 3.0 breed beschikbaar is, luister ik regelmatig naar muziek tijdens het surfen. Bij Radio Tower vind ik de juiste stations of de jukebox met de muziek waar ik van hou.

Als onderzoeker ben ik gefascineerd door de mogelijkheden dat Internet biedt met betrekking tot verzameling en analyse van marketingdata. Het gebruik van decisive software, te vinden bij ProActive, stelt je in staat om onderzoek te doen dat tot nu ondenkbaar was. Nedstat is ook een goed voorbeeld.

Ik heb al een paar keer meegedaan met de kunstveiling van 01 First Internet Trade Center. Hoewel het principe relatief eenvoudig is, vind ik het nog steeds opmerkelijk dat alle kunstwerken verkocht worden. Ik heb al twee keer misgetast.


Zodra we online kaartjes zouden kunnen bestellen, dan denk ik dat sites als Theater Online (met een handige mogelijkheid om eigen agenda's te maken) en Bioscoop Agenda nog aanzienlijk in populariteit zullen stijgen. Want hoe leuk Internet ook is, een theater of bioscoop op z'n tijd valt niet te versmaden.

Als u geen website van uw gading gevonden heeft, dan raad ik u aan naar Imana te gaan en daar het onderdeel SiteSeer te exploreren. Als u uw bookmarkfile laat lezen, dan doet SiteSeer enkele suggesties voor andere sites."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.