[ H A N S   V E L D H U I Z E N ] 

 

 

Hans Veldhuizen is een van de twee stuwende krachten achter NedStat. NedStat is software waarmee het bezoek aan een website in kaart wordt gebracht. De gratis versie van deze software is razend populair onder particulieren die willen weten hoe vaak hun homepage wordt bezocht. Daar maak je tenslotte een homepage voor, niet waar? Een klik op een blauw NedStat-logo en je ziet niet alleen hoeveel bezoekers jouw homepage bezochten maar ook waar ze vandaan komen, hoe laat ze langskwamen en op welke dag. Gelet wordt op zogeheten pageviews, niet op onbetrouwbare hits. Inmiddels is de herkenbare NedStat-button op ruim 17.000 homepages in Nederland terug te vinden. En het aantal groeit maar door. Voor SHIFT verwijst Veldhuizen, de Man met de Meeste Links op zijn naam in Nederland, naar zijn persoonlijke favorieten.

    "De gemiddelde websurfer heeft een bookmarklist van twintig tot vijfentwintig bookmarks, heb ik na wat rondvragen onder vrienden en bekenden vastgesteld. Mijn eigen lijst bevat er - onderverdeeld in een aantal rubrieken - ruim honderd meer. Maar ik geef eerlijk toe dat ik er daarvan hooguit tien dagelijks gebruik.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik per dag niet meer dan tien websites bezoek. Integendeel, ik surf nog steeds heel wat af. Wat uiteraard gemakkelijk is als je continu online bent en over een zeer snelle verbinding beschikt. Ik maak geregeld bookmarks van sites die me interessant lijken. Eens per week houd ik opruiming en schoon ik de lijst op: de bookmarks die het waard zijn om te bewaren verhuizen naar een van de rubrieken, de rest sneuvelt onder de Delete toets...

 

De volgende sites bezoek ik vrijwel dagelijks. Ze zijn voor mij als Mac-gebruiker absoluut onmisbaar:

MacFixit. Een prima site die dagelijks wordt ge-'update' en geheel is gewijd aan mogelijke software en hardware problemen.

InfoMac - Recent Summary Een site waarop elke dag de nieuwste shareware-releases te vinden zijn.

MacCentral. Een 'killer-site': elke dag belangrijk Mac-nieuws, vooral op hard- en softwaregebied.

Op basis van deze selectie wordt al duidelijk dat een goede website ELKE dag iets nieuws moet bieden. En daaraan schort het bij de meeste websites nogal eens...Elk voorjaar - en verder zo vaak als mogelijk is - ga ik naar New York. Ik ben een absolute 'Manhattan-freak': de beste plek ter wereld om inkopen te doen, theaters en clubs met live-muziek te bezoeken en exposities te bekijken. Dus heb ik ook een hele lijst met New York links die een virtueel bezoek aan die wereldstad mogelijk maken. Ik noem er twee:

The Brooklyn Bridge Webcam. De 'brug der bruggen' via het net. (En op deze romdog-site is nog veel meer moois te zien). Deze is ook aardig: New York One. Op deze site vind je het allerlaatste nieuws over the Big Apple.

Dan even over naar Nederland. Een prima initiatief vind ik Lokatie-net: een Nederlands 'stratenboek' online. Jammer is echter dat de site zelfs met een ISDN-lijn zeer traag werkt. En echt rampzalig vind ik de vormgeving en de interface: dat moet toch wel wat beter kunnen.

Een geregeld bezoeker ben ik ook aan de website van Theater Online. Werkt prima, wordt goed onderhouden en - een uitkomst - het schijnt binnenkort mogelijk te worden om via deze site ook kaartjes voor de voorstellingen te bestellen.


Dan nog even iets over zoeken op het net. Er komen steeds meer zoeksystemen en ook steeds meer 'verzamel'-pagina's. Maar hierbij een link naar mijn eigen search engine (je browser moet wel Java-script ondersteunen): De Alpha Search Machine.

Tot slot een wens voor het nieuwe jaar: ik hoop dat de Nederlandse kranten in het nieuwe jaar 'volcontinu' nieuws gaan brengen in plaats van dat ze dagelijks een ietwat slap aftreksel van het gedrukte exemplaar op het net zetten...  


 
 


   © 1996 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.