TOONTJE HOGER

Quote Media is een weblog begonnen. De uitgever is naar eigen zeggen de eerste die de weblog serieus neemt als journalistiek medium. Daar ben ik helemaal voor. De weblog is een prachtig format. Korte tekstjes, lekker veel links, de persoonlijke toon van de maker, hoge verschijningsfrequentie en de mogelijkheid tot reageren. Internet op het lijf geschreven.

Het werd tijd dat er een professioneel initiatief kwam. Het gros van de weblogs nu doen mij alleen maar denken aan Beavis & Butt-head. Dat kan best vermakend zijn hoor, van dat puberaal commentaar op platte websites, maar je kunt zoveel meer doen met het format. Er waren wel uitzonderingen, zoals alt0169 en Tonie.net, maar net als je er verslaafd aan begon te raken, kapten ze ermee. Op zich wel begrijpelijk. De makers stopten al hun vrije tijd in hun weblogs en kregen er niet eens voor betaald. Dat hou je gewoon niet vol.

Vreemd dat andere uitgevers niet eerder professionele weblogs zijn gestart. Je hebt slechts een paar goede redacteuren nodig die onder begeleiding van gevat commentaar naar het journalistiek werk van anderen linken. Toegegeven, de Volkskrant heeft er een maar die speelt slechts een bijrol. Ik had Planet Internet er wel voor aangezien een serieuze blog op te zetten. Zeker sinds KPN heeft gedicteerd dat Planet vooral een content distributeur moet zijn en geen producent. Ze hadden bovendien nieuwsjunk Tonie van Ringelestijn, de populairste weblogger van Nederland, in hun gelederen. Die is nu weggekaapt door Michiel Frackers, initiatiefnemer van Quotelog en voormalig hoofdredacteur van Planet. Nu vertonen ze hun kunstje bij Quote.

De aanpak van Quotelog is voortvarend. Vijf journalisten die om de beurt de weblog verzorgen, zeven dagen per week en van 's ochtends 8 tot middernacht. Zo voortvarend zelfs dat Hans van der Riet, die een webskin voor Quotelog had ontworpen in de stijl van Van Ringelestijns oude weblog, het advies kreeg van Frackers om dat vooral te laten. Anders loopt Quote zijn bannerinkomsten mis. In de blogscene is een dergelijke reactie ondenkbaar. Daar wordt voortdurend gefokt en zo'n geintje als van Van der Riet werd dan ook met applaus ontvangen. Het is een spel en Quote blijkt niet mee te willen spelen. De prijs van professionaliteit. De toon is gezet.

Over toon gesproken, wat doet Tonie eigenlijk bij Quote? Verstand van dikke speedboten heeft hij niet en hij is niet iemand die het van zijn humor moet hebben. Van het soort humor althans waar ze bij Quote om moeten lachen. En schrijven over FC Zwolle mag hij in de Quotelog niet. Niet dat ik daarvoor destijds naar zijn weblog kwam, maar het zijn wel de eigenaardigheden die een persoonlijke uitgave karakter geven. Tonie is gewoon niet Quote.

Afgezien daarvan vraag ik mijzelf ook een beetje af wat uitgerekend Quote met een weblog moet. Het feit dat de makers continu online zijn op zoek naar nieuwswaardige links is zowel de kracht als de zwakte van een weblog: niemand heeft er tijd voor. Want een weblog maken mag dan een tijdrovend karwei zijn, het volgen van een weblog is dat ook. Tijd die de doelgroep van Quote volgens mij niet heeft.

Iemand zou eigenlijk als geintje een wekelijkse executive summary van de Quotelog moeten maken. Zoiets als: Quotelog. Prachtinitiatief. Staat alleen op de verkeerde plek.

Erwin van der Zande

[gepubliceerd op WebWereld, 14 april 03]