I-mode? Soit

Afgelopen week lees ik een column bij Planet Multimedia: 'De afgelopen twee jaar ben ik nogal bezig geweest met het I-mode fenomeen, eerst in Japan. Maar nu het deze week in Nederland geintroduceerd is, is de grote vraag of het hier gaat doorbreken. Mijn inschatting is een volmondig ja! Wat is het toch heerlijk om een keer niet genuanceerd te zijn maar gewoon een inschatting te geven!' Heel fijn, meneer Everts, dat u nogal bezig bent geweest met het I-mode fenomeen. In Japan zelfs, toe maar. Heerlijk ook om lekker ongenuanceerd te zijn. Weet je wat, ik doe mee. Ik geef ook 'gewoon' een inschatting: I-mode wordt volgens mij helemaal niks! Zo, dat staat. Heerlijk.

Ik heb KPN's lancering van I-mode gevolgd op tv, in de kranten en online. Feiten werden verzameld, eerste indrukken beschreven, analyses gegeven en meningen gevormd. Het is erop of eronder voor KPN Mobile. Nee wacht, voor de hele mobiele branche. Want als I-mode mislukt, dan heeft iedereen een probleem. De lat ligt op 100.000 abonnees aan het einde van dit jaar. En dat moet toch lukken, want in Japan lopen er maar liefst 30 miljoen mensen met zo'n I-mode toestel rond. Aan de kosten zal het niet liggen, want voor 200 euro heb je al een toestel en een I-mode abonnement vanaf 5 euro per maand. Mailen is tien keer zo goedkoop als SMS-en en dankzij GPRS gaat het allemaal veel sneller dan WAP. Succes gegarandeerd. Toch? Maar waarom heb ik dan zo'n slecht voorgevoel?

Als ik er over nadenk, dan kan ik wel paar dingen bedenken die I-mode tegen zich heeft. Ik heb een Vodafone abonnement, een geile Nokia 6510 (met GPRS) en een schappelijke faktuur aan het einde van de maand. Waarom zou ik voor een veredelde WAP dienst naar KPN overstappen? Ik wil helemaal niet overstappen. KPN is duur en ik krijg dat grote NEC toestel niet eens gratis. Een toestel dat trouwens met enige onregelmaat vastloopt. Geloof mij, dat maak ik al vaak genoeg mee op mijn computer, daar wil ik geen mobiele telefoon voor hoeven kopen. Voor de content dan? Het ANP nieuws, weerberichten, file-informatie en de telefoongids zijn best handig ja, maar ik zit vrijwel de hele dag voor de computer en heb daar alles bij de hand. Op een nog groter scherm. De kleurtjes dan en de plaatjes? Nee, da's lekker functioneel. Al zouden het nou geinige Flash filmpjes zijn, die zou ik vast wel eens willen bekijken in de trein. I-mode moet het hebben van animated GIFs. En de spelletjes? Oh ja, de spelletjes. En potje online en de batterijen van je toestel zijn leeg. Niets irritanter dan korte standby tijd. Ik heb er zelfs ooit een Nokia 8210 voor teruggebracht naar de winkel.

Maar Japan dan? Daar is het een on-ge-lo-fe-lijk succes. Een land waar men gewend is met een mobieltje te surfen en waar ze internet hebben leren kennen via I-mode. Waar het in drukke metro's niet gepast is lekker hardop te bellen en eerder een mobiel mailtje wordt gestuurd. Waar NTT DoCoMo een gigantisch marktaandeel heeft en daardoor meer vermogen om de dienst in de markt te zetten zoals dat heet. De vergelijking gaat domweg niet op.

Het enige waar ik nog enigszins gevoelig voor ben, is dat mobiel mailen goedkoper is dan SMS-en. Ik vraag mij alleen af of die winst opweegt tegen de kosten die je hebt van het ontvangen van spam op je I-mode toestel. Ik zie het al voor me. Je zit in de tram. Je telefoon gaat. Met veel haast en geklungel zoek je je mobiel want je voelt de blikken van de mede-passagiers al. Je kijkt op het scherm, blijkt het spam te zijn. Dat gebeurt je drie keer en dan zet je dus de internetfunctie uit. En de kids, die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor het succes van SMS, gebruiken doorgaans een pre-paid toestel. En dat kan niet met I-mode.

Maar genoeg afgewogen. Ik had mij immers voorgenomen lekker ongenuanceerd te zijn. Komt-ie: Ik heb een slecht voorgevoel omdat niets van I-mode bij mij de onstuitbare neiging oproept dat ik zo'n ding wil hebben. Je kent dat gevoel misschien wel, je ziet een gadget en BAM: 'Jezus, wat een vet doop geil ding. Die mot ik hebbe!' De enige neiging die ik nu heb, is om mijn schouders op te halen. I-mode? Soit.

erwin@vanderzande.com

[gepubliceerd op WebWereld, 12 april 02]