SLIPJES VAN KATJA

'Welkom op Slipjes van Katja.nl' prijkt bovenaan de homepage. Plaatjes knipperen en draaien en een goedkope deun van Tom Jones' You Can Leave Your Hat On is te horen. Op de site kunnen slipjes besteld worden van Katja Schuurman. Voor 11 euro 95 per stuk. Met echtheidscertificaat in een discrete verpakking. Dit zaakje stinkt.

Wat is er aan de hand? De kans dat juffrouw Schuurman hieraan meewerkt zal namelijk vrij klein zijn. Is dit het werk van een oplichter? Of is de site een pratical joke? Het laatste blijkt het geval. Eenvoudig speurwerk leert dat het domein slipjesvankatja.nl op naam staat van Bridget Maasland. En dat haar vermelde adres hetzelfde is als dat van jongerenomroep BNN.

Navraag bij BNN bevestigt dat Slipjes van Katja een actie is van presentatrice Maasland. De site speelt een rol in het nieuwe programma BNN Family, waarvan aanstaande maandag de eerste van vier afleveringen wordt uitgezonden.

In deze 'moeder van alle real-life soaps' worden BNN-coyfeen Bridget Maasland, Ruud de Wild, Katja Schuurman en Jeroen Pauw op de voet gevolgd. Zo is Katja Schuurman in actie te zien tijdens chauffeur-selectie middagen en ontplooit Bridget Maasland haar zakelijke instincten. Het op internet verkopen van Katja's slipjes maakt daar blijkbaar onderdeel van uit.

Het programma is volgens de BNN-woordvoerster 'een vermenging van fictie en realiteit'. Maar het bestellen van de slipjes, is dat dan fictie of realiteit? 'Je kunt ze echt bestellen en de slipjes zijn ook echt van Katja. En nee, ze zijn niet gebruikt. Het zijn nieuwe slipjes.'

Erwin van der Zande

[gepubliceerd in de Volkskrant, 14 mei 03]