PC WERPEN VOOR MAC FANS

Op de achtste verdieping van een kantoortoren naast NS-station Maarssen lopen zaterdagmiddag tientallen mensen rond. In een van de kamers kijken een paar mannen druk pratend naar een stel originele iMac computers die te koop staan. Medewerkers van boekhandel Scheltema in een kamer verderop in de gang staan op het punt de stapels onverkochte computerboeken weer in te pakken. In de gameroom ernaast sluiten een vader en zijn zoon hun computerspelletje af om in de hal een frisdrank te halen. De MacFreak Dag, georganiseerd door de gelijknamige website van enthousiaste Macintosh gebruikers, loopt ten einde. Maar er staat nog een uitsmijter op het programma.

"Over tien minuten begint buiten het Oudhollands PC werpen", roept Leon van Schie, oprichter van MacFreak.org en organisator van de MacFreak Dag. Er wordt voorzichtig gejoeld in de hal. Van de circa 250 bezoekers zijn er nog zo'n dertig over. Zij verzamelen zich bij een modderige bouwput naast het kantoorcomplex. Van Schie komt aanlopen met een paar uitgeklede PC-computerkasten waar hij handvaten aan heeft bevestigd. De groep staat er bij alsof het Oudejaarsavond is. Eindelijk is tas met vuurwerk gearriveerd.

"Wat zijn de spelregels eigenlijk?" roept een jongeman. "Ja en wat kunnen we winnen?" vraagt een ander. "De prijs is een printer", vertelt Van Schie. "Er moet onderhands gegooid worden en zo ver mogelijk. In die richting." Hij legt een steen op de grond die de lijn markeert tot waar men een aanloop mag nemen. Dan pakt een eerste deelnemer een van de PC's, zwaait een paar keer heen en weer en smijt de computer uit alle macht richting het spoor. Als de PC met een flinke knal op de stalen bouwputplaat valt, wordt er hard geklapt. Anderen volgen, een voor een. Hoe harder de klap van de val, des te harder het applaus. De sfeer is jolig. "De server is down", roept een van de omstanders wanneer er bij een worp allerlei stukken van een PC af vliegen. Typische computerhumor waar de groep hard om moet lachen.

De PC werpers zijn fervente Macintosh gebruikers. Ze steken graag de draak met de in hun ogen inferieure Windows PC's. Lange tijd hebben ze hun superioriteitsgevoel niet kunnen ventileren, maar sinds de introductie van de iMac in 1998 doet Apple weer mee. Dat zal de buitenwereld weten.

Na twee ronden is de winnaar bekend. Triomfantelijk steekt Bart Schulz de gehavende PC boven zich uit. Hij wierp de computer maar liefst 19,5 meter ver. De 39-jarige geluidstechnicus toont zich tevreden. "Ik heb van tevoren geoefend met zandzakken. Dat heeft vruchten afgeworpen. Het was een harde strijd." Op de vraag of een iMac, die standaard is uitgerust met een handvat, niet beter zou werpen, houdt hij even in. "Tja, dat is lastige gewetensvraag. Ik zal natuurlijk nooit een Mac werpen."

Voor Van Schie is de dag geslaagd. Het PC werpen was een mooie finale. "Dit was de eerste MacFreak Dag. Volgend jaar organiseren we een echt Nederlands kampioenschap."

Erwin van der Zande

[gepubliceerd in de Volkskrant, 22 oktober 02]