MEESTGEZOCHT IN 2001

Nieuwsoverzichten, jaarverkiezingen, oudejaarsquizzen, het jaar loopt duidelijk op zijn einde. Internet heeft zo zijn eigen lijstjes. De meest typerende zijn die van de grote zoekmachines en webindexen zoals Google, Yahoo! en Lycos. Deze geven aan waar men in het afgelopen jaar naar heeft gezocht op internet en fungeren als populariteitsmeter.

In de Yahoo! Buzz Index staat de Sony spelcomputer Playstation 2 bovenaan in de top 20 van 2001. Het WTC en Osama Bin Laden ontbreken niet maar de lijst wordt vooral gevuld met populaire cultuur en sport. Zo staat Britney Spears op nummer twee. De popster veranderde afgelopen jaar haar imago wat resulteerde in meer gewaagde kleding en heel veel zoekopdrachten.

Spears is bij de Lycos 50 ook op de tweede plaats geŽindigd. Hier staat Dragonball Z bovenaan, de Japanse cartoonshow die zijn plaats mede te danken heeft aan de talloze merchandise-artikelen waarop is gezocht. Lycos onderscheidt ook aparte categorieŽn. Osama Bin Laden is de meestgezochte man, Harry Potter de meestgezochte film en Anna Kournikova de meestgezochte atleet. De blonde Russische tennisster blijft daarmee zeer populair. Ze eindigde vorig jaar ook al als eerste en is de enige atleet waar een virus is naar vernoemd.

Google doet het net even anders. Zeitgeist 2001 is een tijdlijn waarin het wereldnieuws maar ook de scheiding tussen filmsterren Tom Cruise en Nicole Kidman of het overlijden van zangeres Aaliyah voorbij komen.

De lijstjes zijn overigens gecorrigeerd op zoektermen als 'mp3' en 'sex'. Misschien maar goed ook, anders zou 2001 een nogal eentonig beeld vertonen.

Erwin van der Zande

[gepubliceerd op Dagindaguit.nl van de Volkskrant, 28 december 01]