TEST... 1, 2, 3

Voicerecorders. Menig journalist heeft er een haat-liefde verhouding mee. Ze zijn geweldig gereedschap voor tijdens interviews. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de geinterviewde verkeerd citeert, je neemt immers alles op, en je kunt je tijdens het interview beter concentreren op het gesprek. Alleen is het uitschrijven zo'n strontvervelend klusje. Om nog maar te zwijgen over batterijen die plots leeg blijken te zijn, of cassettes die vastlopen omdat ze versleten zijn. Tijd voor een digitale voicerecorder dus. Ik heb er drie vergeleken: de Olympus VN-3600, de Philips 7670 en de Sony ST10.

In die volgorde ook want de Olympus is het eenvoudigste en goedkoopste model. De VN-3600 (149 euro) heeft twee micofooninstellingen (hoog-laag), drie opnamekwaliteiten (langspeel-standaard-hoog), fast playback, ingangen voor een koptelefoon en een externe microfoon, een hold button (zodat de knopjes niet reageren) en gebruikt 2 AAA-batterijen. Er zitten vier mappen op waarin opnames bewaard kunnen worden. De hoge opnamekwaliteit is heel goed maar beperkt de maximale opnameduur tot anderhalf uur. De standaard kwaliteit, die 137 minuten biedt, gaat wel. De belangrijkste verschillen tussen de Olympus en de andere is dat dit model niet op een computer kan worden aangesloten en een onverlicht display heeft. De 7670 Voicetracer van Philips (189 euro) is wel verlicht en voorzien van een USB-aansluiting. De bijgeleverde software is echter alleen geschikt voor Windows computers. Van de drie heeft de 7670 de prettigste bediening: niet al te veel knopjes. Hij ligt bovendien lekker in de hand. De Sony ST10 is ondanks het kleinste geheugen (16 mb tegen 32) toch de duurste van de drie (299 euro). Dat verschil zit 'm in twee dingen: de ST10 kan in stereo opnemen en wordt in een package deal geleverd met Dragon voice-to-text software van Scansoft.

Vooral dat laatste klinkt als muziek in mijn oren. Digitaal opnemen is fijn hoor, dan heb je immers als een kopie op je computer staan, maar je moet de tekst nog steeds transcriberen. Voice-to-text software kan ons hiervan verlossen. Interview afnemen, bestand naar de computer kopi‘ren, druk op de knop en voila: een kant-en-klare tekst. Als het werkt tenminste. Want het programma dat bij de ST10 zat bijgeleverd weigerde doodleuk dienst op mijn computer. Ik denk dat ik mijn taperecorder nog maar niet weggooi.

Erwin van der Zande

[gepubliceerd in De Journalist nr. 1, 16 januari 04]