KAAL OF KAMMEN?

Gadgets zijn het summum van de consumptiemaatschappij. Een gadget wordt aan de man gebracht als het nieuwe wonder der techniek, als het definitieve antwoord op al je wensen. Tot zijn opvolger verschijnt. Dan hoor je niks meer over zijn afgeschreven voorganger en gaat alle aandacht uit naar het nieuwe wonderapparaatje. Want de producenten moeten omzet blijven draaien en de consumenten willen weer een nieuw speeltje.

Althans, als je aan het spel meedoet. Als je meegaat in de rat race en altijd het nieuwste van het nieuwste wilt hebben. Dat hoeft niet, al doen de producenten er via marketinginspanningen alles aan om je in het spel te houden. Soms komt er namelijk een gadget voorbij waar je daadwerkelijk een tijd mee vooruit kan. Die, zolang hij ook duurzaam gebouwd is (wat overigens zelden voorkomt), precies datgene doet waar het om draait. Een mooi voorbeeld is de Nokia 6310i.

De 6310i is een mobiele telefoon. Niks meer en niks minder. Hij werd een paar jaar geleden op de markt gebracht als zakelijk toestel zonder tierelantijnen. Je kunt er op vijf continenten mee bellen, want het toestel is geschikt voor de drie gangbare GSM-netwerken. De standby-tijd van de batterij is maar liefst twee weken. Hij is geschikt voor GPRS en beschikt over Bluetooth en infrarood voor draadloze toepassingen. (Het toestel was zijn tijd vooruit.) Hij ligt bovendien lekker in de hand en het gebruiksvriendelijke, monochrome menu van Nokia is zoals een telefoonmenu moet zijn. En hij wordt nog steeds verkocht. Voor weinig zelfs, omdat het al een ouder model is. Enige minpunt is dat de 6310i nog niet wordt ondersteund door Apple's iSync.

Mobiele telefoons met ingebouwde fotocamera's, mp3-spelers, gameboys of, de nieuwste lichting, videocamera's zijn leuk maar voorlopig ook niet meer dan dat. Het is een beetje als met auto's: heb je liever een krachtige wagen zonder extra's die lang meegaat of een koekblik op wielen met alles erop en eraan?

Erwin van der Zande

[gepubliceerd in De Journalist nr. 23, 19 december 03]