DUTCH BLOGGIES 2004

We hebben een bewogen weblogjaar achter ons. Blogs kwamen en gingen. Het grote publiek heeft het medium ontdekt. Echt fanatiek zijn ze niet. Onderzoek bij diverse weblogdiensten wees uit dat een dikke meerderheid zijn blog amper bijhoudt. En dat de meeste webloggers inmiddels vrouwen zijn. En oh ja, tienermeisjes houden vooral van lifelogs.

Politici omarmden het medium. Want er staan verkiezingen voor de deur. Europese in juni. En de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Democratisch kandidaat Howard Dean gooide hoge ogen met zijn blog en sleepte er aardig wat donaties mee binnen. Tevergeefs trouwens. Een nogal wild optreden, op televisie nota bene, na zijn eerste verlies in de voorverkiezingen deed hem de das om. Aan zijn weblog heeft het in elk geval niet gelegen.

Het afgelopen weblogjaar stond echter vooral in het teken van de relletjes. Met de Makro. Stichting Brein. Gretta Duisenberg. Patrick de Bruin. Endemol. Parkeerbeheer Amsterdam. Stivoro. NedStat. Moordenaar Martin K. En talloze minder bekenden. Die achteloos foto's van hun beschonken hockeyfeest online plaatsten. En dergelijke.

Nieuwkomer GeenStijl mag veel van deze rellen op zijn naam schrijven. De anonieme weblog kwam, zag en overwon. En stopte er vervolgens mee. De toon was populistisch, de stijl quasi-journalistiek en zijn publiek grof. Niet verwonderlijk dat de Dutch Bloggies dit jaar voor het eerst de categorie 'Weblogbullie' kent.

De bullies schreeuwden hard, maar dat neemt niet weg dat er zat krenten in de pap over blijven die hun publiek trakteren op mooie schrijfsels, gevat commentaar, knappe lay's en veelzeggende foto's. De beste worden tijdens de Dutch Bloggies 2004 bekend gemaakt.

Eveneens voor het eerst dit jaar is de juryprijs. Een gevarieerde en professionele jury zelfs. De leden zijn Lodewijk Asscher (IViR), Marie-Claire van der Berg (oa Radio Online), Marie-Jose Klaver (oa NRC Handelsblad), Peter Olsthoorn (oa Planet Multimedia), Eric Steuten (De Lijst), Robert-Jan Verkade (Naar Voren) en Erwin van der Zande (oa Spunk).

De jury mocht in drie categorieën een stem uitbrengen. Unaniem was de uitslag geenszins maar dit zijn de winnaars van 2004:


Beste Vormgeving: Creativepost.nl
Omdat vorm alleen niet genoeg is. Heel duidelijk is een keuze gemaakt tussen de doelgroep, de content, en de opmaak. Er zijn vast wel compromissen gesloten, maar dat is aan het resultaat niet te zien.

Best Geschreven Content: Schaftlokaal.nl
Soms iets ter overpeinzing, vaak absurd en humoristisch, maar altijd smakelijk leesvoer. Zonder te vervallen in platitudes, beledigingen en schofterig gedrag.

Beste Weblog: Geenstijl.nl
Je hoeft geen fan te zijn om te erkennen dat het spraakmakende GeenStijl de toonaangevende weblog in Nederland is, eh, was. Storend en sensationeel.


Namens de jury,

Erwin van der Zande

[georganiseerd door about:blank, 24 april 04]