r e a d   m e   f i r s t

SEX AND THE INTERNET

Een Britse bank heeft afgelopen week haar klanten gewezen op de gevaren van bankieren onder invloed. Steeds vaker wordt de klantenservice benaderd door mensen die stomdronken de pinautomaat hebben bezocht of online allerlei dingen hebben besteld. De volgende dag is men dikwijls de tipsy transactie vergeten. En als het afschrift binnenkomt of de bestellingen worden bezorgd, dan krijgt in de verwarring de bank al snel de schuld. In dronken toestand pinnen kan ik doorgaans redelijk in de hand houden en uit het cafe eenmaal thuis online iets bestellen doe ik niet zo gauw. Het zijn vaak andere dingen waar ik op zo’n gedrogeerd moment behoefte aan heb.

Ik ben nu sinds een klein jaar vrijgezel. Het voornaamste verschil met mijn bestaan toen ik nog samenwoonde, is dat ik nu vaker drink. Je gaat vaker uit, heb met niemand rekening te houden en ik heb als freelancer flexibele werktijden. Dan wil je nog wel eens doorhalen. Zoals laatst toen ik met een vriendin op stap was. Een potentiele vriendin-vriendin zeg maar. Na de zoveelste tent te hebben bezocht diep in de nacht, leek het ons beter naar huis te gaan. Een cruciaal moment. We waren beide aangeschoten en liepen richting mijn appartement. ‘Ik moet hier naar rechts,’ zei ze met een ondeugende lach. Voordat ik er erg in had, zat ik alleen thuis op de bank met mijn mobiel in mijn rechterhand. Ik maakte de kapitale fout door haar te sms-en. Zat als ik was nam ik geen blad voor de mond en tikte met moeite een boodschap in waarin ik zei hoe ik over haar dacht. De timing was compleet verkeerd bleek de volgende dag toen ik haar belde. Twee weken van kennismaken, haar opzoeken, flirten en koel blijven naar de maan. En dat was niet de eerste keer.

Wat voor sms geldt, gaat ook op voor email. Het is gewoon te makkelijk en te weinig confronterend. Zeker als je een glaasje op hebt. Je komt thuis, je hoofd nog vol van hem of haar, de computer staat nog aan en je mobiel zit in je jaszak. De verleiding is dan erg groot een berichtje te sturen. Het erge is dat je vaak op het moment zelf al weet dat je spijt gaat krijgen. Maar toch stuur je het. Zou er niet een mobiel abonnement gemaakt kunnen worden waarbij je na twaalven niet meer kunt sms-en?

erwin@vanderzande.com

[Readmefirst is een wekelijkse column voor @Home. De column is alleen toegankelijk voor abonnees. 26 april 01]