r e a d   m e   f i r s t

HET IS MAAR EEN BAANTJE

Het zijn sombere tijden op het Net. Het ene na het andere dotcom bedrijf wordt opgedoekt of is gedwongen mensen te ontslaan door gebrek aan financiering. Enige relativering ten aanzien van de neerslachtige stemming is echter wel op zijn plaats. Te meer omdat veel van de internetbedrijven die nu over de kop gaan simpelweg geen schijn van kans hadden. En daar mag je best grappen over maken.

Verslaggever Rodney Rothman van The New Yorker had een hele goede bedacht. Rothman stapte binnen bij een internetconsultancy bedrijf in Manhattan. Hij nam plaats in een lege cubicle en regelde onder een valse naam zijn eigen telefoonextensie. Drie weken lang ging hij elk dag naar zijn ‘werk’ waar hij alle bedrijfsmail ontving, gratis snacks at, en de hele dag vrienden belde alsof hij druk bezig was. Niemand had iets door en totdat zijn artikel ‘My Fake Job’ verscheen. Het bedrijf dat aan de hand van beschrijvingen in Rothmans verhaal kon raden het bedrijf in kwestie te zijn, was not amused.

Rothmans stunt doet me denken aan de film Office Space, een ijzersterke parodie op de bedrijfscultuur van Silicon Valley. Het verhaal speelt zich af bij het softwarebedrijf Initech dat een reorganisatie doormaakt. De externe managers die alle werknemers doorlichten, komen tot de ontdekking dat ene Milton Waddams door een computerfout nog steeds elke week zijn salaris ontvangt terwijl hij maanden geleden is ontslagen. De uiterst nare directeur, schitterend gespeeld door Gary Cole, besluit Miltons salaris stop te zetten maar hem niet weg te sturen. Sterker, hij laat Milton telkens van werkplek veranderen totdat hij in de kelder belandt. Voor de mompelende, zweterige en meelijwekkende Milton is dan de maat vol. Hoe het afloopt zal ik niet verklappen maar Milton krijgt zijn wraak. Ik raad iedereen die werkzaam is in de internetbranche aan de film te huren. Er mag best weer eens gelachen worden.

erwin@vanderzande.com

[Readmefirst is een wekelijkse column voor @Home. De column is alleen toegankelijk voor abonnees. 14 december 00]