r e a d   m e   f i r s t

SMELL THE COFFEE

Bij Wired News lees ik dat de Trojan Room Coffee Machine pagina binnenkort wordt opgedoekt. Op de pagina staat de beroemdste koffiepot van het web. Bezoekers klikken op een plaatje van de pot en worden naar een vervolgpagina geloosd waarop een vers plaatje van de pot staat dat aangeeft hoeveel koffie er op dat moment in de pot zit. De pot staat in een hoek van de zogeheten Trojan Room in het computerlab van de Britse Cambridge universiteit. Vijftien koffieverslaafde wetenschappers verspreid over het lab moesten de pot delen en maakten de pagina om te zien of een wandeling naar de pot voor een lekker bakkie tevergeefs zou zijn. Het was 1993 en de Trojan Room Coffee Machine werd de gimmick van het jaar. De pagina is inmiddels een internetmonument en staat te boek als de eerste webcam.

Hoewel de pagina alleen nut had voor de vijftien wetenschappers in het computerlab kreeg het idee snel navolging. Ik kan mij de webcam herinneren van Jacques Matteij, die later Truetech.com zou opzetten, waarbij je via knoppen op de pagina het licht en een tafelventilator aan en uit kon doen op de plek waar de camera was opgesteld. Het bleven echter gimmicks. De doorbraak van de webcam kwam toen mensen de camera op zichzelf gingen richten. Het bekendste voorbeeld is de Amerikaanse Jennifer Ringley die in 1996 haar Jennicam startte. Dichter bij huis deed Corrie Gerritsma twee jaar later hetzelfde met de cam@home. Plaatjes van mensen met bijschriften die beschreven wat ze op dat moment aan het doen waren. Poor man’s reality-tv.

De nieuwigheid is er inmiddels van af. Het aantal bezoekers van webcams is sterk teruggelopen (pornografische sites buiten beschouwing gelaten) net zoals Big Brother 2 beduidend minder kijkers trok. Ik merk bij mezelf wel dat ik de campagina’s van kennissen en bekenden blijf opzoeken. Om te kijken hoe het met ze is. Andersom geldt dat ook ontdekte ik. ‘Wie zijn die dames die op je cam staan?’ vroeg een vriend mij deze week. ‘Ik keek net op je cam. Het was nogal gezellig zo te zien,’ icq-de mijn ex. Ik voelde me net die koffiepot.

erwin@vanderzande.com

[Readmefirst is een wekelijkse column voor @Home. De column is alleen toegankelijk voor abonnees. 8 februari 01]