terug   e-Wave speciale editie (3.19b)
=Je persoonlijke interface voor cyberspace=
dinsdag 25 juni


Inval politie bij Klaphekker

Maandag 17 juni j.l. heeft de afdeling Computercriminaliteit van het politiekorps Haaglanden een inval gedaan bij Listerique, de hoofdredacteur van het Utrechtse phonephreak tijdschrift 't Klaphek. Bij de inval zijn de administratie, alle computers en de voorraad Klapheks in beslag genomen. Listerique is daarbij niet gearresteerd. De zaak is momenteel in behandeling bij een rechter-commissaris. Het is niet geheel duidelijk wat de aanleiding is voor de inval. Zijn advocaat heeft hem aangeraden voorlopig geen commentaar te geven op de zaak. Voor de duur van het onderzoek heeft hij zijn redactionele taken neergelegd.

Klaphek was eerder in het nieuws (zie e-Wave 3.15) omdat in het eerste nummer van het tijdschrift een lijst met telefoonnummers van telefooncellen is gepubliceerd waarmee zelfs leken gratis konden bellen vanuit telefooncellen op kosten van PTT Telecom. In e-Wave 3.16 zei de PTT dat de truc inmiddels onschadelijk is gemaakt.

Gisteren werd de e-Wave redactie op de inval geattendeerd door Klaphek-woordvoerder Bastiaan Bakker. 'Hoewel 't Klaphek juridisch gezien buiten deze zaak staat, belemmert de politie de publikatie van het blad. Ons abonneebestand en de back-ups staan op de computers die in beslag zijn genomen. Wij hebben er bij de politie op aangedrongen dat wij daarom zo snel mogelijk de spullen terug willen hebben. Volgens de politie kon dat wel een paar weken gaan duren. Dat vinden wij erg jammer.'

Hebben de politie-functionarissen Van de Ven en Philips die de inval leidden nog kenbaar gemaakt waarom de spullen zijn meegenomen? Bakker: 'Het zou om gratis bellen op iemand anders z'n rekening gaan, maar daar deden ze eigenlijk nogal vaag over. Ik denk trouwens niet dat ze daarover iets tussen de spullen of op de computers over zullen vinden.' Philips wil en mag aan de telefoon niets over de zaak zeggen. Hij verwijst door naar de korps-perswoordvoerder Nico Salemink. Maar ook hij blijkt weinig bereid de inval toe te lichten of aan te geven wie een aanklacht heeft ingediend - als daar uberhaupt sprake van is. 'U bent geen partij in deze kwestie dus ik vertel u helemaal niks,' aldus Salemink.

De waarnemend (zijn advocaat Van Bavel is op vakantie) advocate van Listerique, A. Beijnes, is ook niet op de hoogte: 'Ik weet bijna niks. Een waarnemend advocaat komt pas in actie indien er concreet iets gebeurt. Momenteel kunnen we niets anders doen dan afwachten. Wij hebben geen inzage in stukken. We weten niet eens waar hij formeel van verdacht wordt.'

Het is mogelijk dat Listerique wordt verdacht van 'listiglijk gebruik maken van telecommunicatiediensten' (artikel 326c, WetBoek van StrafRecht). De maximale straf voor zo'n overtreding is drie jaar gevangenisstraf plus een geldboete van 100.000 gulden (circa 1,8 miljoen frank). Maar aangezien de politie blijkbaar geen zin heeft om daar enig uitsluitsel over te geven, blijft het gissen naar de eventuele verdenking, laat staan de strafoplegging. Tijdens de inval maakte de politie volgens Bakker duidelijk dat Listerique wel opgeroepen zal worden (voor een verhoor) wanneer dat hen uitkomt.

Houd voor verdere berichtgeving de e-Wave in de gaten. Voor mededelingen van de kant van 't Klaphek, check http://145.89.78.151/~bones/klaphek.html.

De Klaphekkers zijn ook gefeatured in WAVE 19 (a.s. vrijdag 28 juni in de winkel) evenals de inmiddels beroemde Amerikaanse computerhacker Kevin Mitnick.
PS
Aanstaande vrijdag verschijnt er geen e-Wave. De mailserver van de e-Wave gaat van Erichem naar Amsterdam verhuizen. De volgende editie (3.20) verschijnt op vrijdag 5 juli. Tot dan en stay tuned.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1996 Riverland Publications
Reproduktie zonder toestemming is verboden. Forward echter zovaak als je wilt, mits integraal. Het e-mail magazine e-Wave is een complementaire uitgave van het tijdschrift WAVE.
samenstelling: Erwin van der Zande
redactie: Ben de Dood, Adam Eeuwens
homepage: http://www.riv.net/heatwave/e-wave/e-wave.htm
Op de homepage vind je de e-Wave in HTML-versie in een gebruiksvriendelijke omgeving (met frames, Netscape 2.0 of hoger vereist). Je kunt je hier ook eenvoudig online abonneren op de e-Wave.
Per e-mail abonneren gaat als volgt: stuur een mailtje naar met in de body (voor opzeggen 'subscribe' vervangen door 'unsubscribe').
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++