terug   e-WAVE 41
=De kewlste elektronische nieuwsbrief in de Benelux=
6 oktober


De e-WAVE bestaat 1 jaar. *Desktop journalism* komt in zicht. Terwijl wij ons aan drank, dr*gs en andere versnaperingen te buiten gaan, moeten jullie het doen met deze taart. Eetse.


                )\
               (__)
                /\
               [[]]   
              @@@[[]]@@@
           @@@@@@@@@[[]]@@@@@@@@@
         @@@@@@@   [[]]   @@@@@@@
       @@@@@@@@@    [[]]    @@@@@@@@@
      @@@@@@@      [[]]      @@@@@@@
      !@@@@@@@@@          @@@@@@@@@!
      !  @@@@@@@        @@@@@@@  !
      !    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@    !
      !       @@@@@@@@@@@       !
      !       ______________      !
      !       e-WAVE 1 JAAR      !
      !       --------------      !
      !!!!!!!             !!!!!!!
         !!!!!!!        !!!!!!!
           !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


=Vers van het Net:
+ Standaard-on-demand
+ Wil het Amerikaanse leger Internet terug?
+ 2001: an Internet Odyssey
+ Netpoezie (Engels)
=Update.zip: OJ Simpson
=Huishoudelijke medelingen: Soccer Scene
=Ontdek je plekje: Biechten


VERS VAN HET NET

* Stichting Nederland No.1 op de Electronische Snelweg (http://www.NL.net/Ned.No1)en CAI Westland, oude bekenden voor de e-WAVE, werken samen met Kabelfoon en Netface in het Zuid-hollandse regio Westland aan een nieuwe gebruikersstandaard voor Internet, genaamd Open Network System (ONS). Eind november start CAI Westland (http://www.caiw.nl/) daar met het aanbieden van Internet aan de 55.000 kabelabonnees tegen 156K en fl 29,95 per maand (ongelimiteerd). In de nieuwe standaard is een naar zeggen van Stichting Nederland enz. een beveiligd betalingssysteem opgenomen. Tegelijkertijd echter zullen de Rabobank, Postbank en Interpay meewerken in een case-study online betalen die bij CAI Westland wordt opgezet. In de standaard interface zit eveneens de aangepaste Netscape software (bijvoorbeeld Netscape Publishing) verwerkt. De Stichting enz. had deze 'lokale' Netscape versies begin juni (zie e-WAVE 23) aankondigd. Het bijzondere van ONS is dat het zowel toepasbaar is op Internet als via interactieve tv, cd-i spelers (met modem) en draadloze communicatie. De *content* die CAI Westland aanbiedt, komt ondermeer van de Lotto, uitzendbureau Randstad, mailorderbedrijf Wehkamp en home-entertainment winkelketen Superclub (http://www.superclub.be). Eens afwachten en zien of de Wehkamp ook die nekmassagestaven online verkoopt...

* Een .com, .org of .net domein aanvragen doe je bij het Amerikaanse InterNIC (hhtp://www.internic.org), een belangrijke en een van de weinige centrale instaties die Internet arm is. InterNIC zal dan doorverwijzen naar Network Solutions, Inc. (NSI) waar de administratieve rompslomp aan is uitbesteed. NSI zal vervolgens vriendelijk om 50 dollar voor deze dienst vragen. Niks aan de hand tot dusver, want iemand moet toch die domeinnamen bijhouden en die 50 dollar zijn ook nog wel op te hoesten. Maar nu komt het. Het Amerikaanse tweewekelijkse webzine *Web Review* (http://gnn.com/wr/) heeft een uiterst vreemde Connection ontdekt. NSI is in mei van dit jaar overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Scientific Applications International Corp. (SAIC). De bestuurlijke top van SAIC wordt bevolkt door actieve en voormalige leden van het Amerikaanse leger en van Amerikaanse Inlichtingendiensten zoals de CIA en de NSA. Bovendien is SAIC in het verleden door justitie gepakt op fraude. Zuivere koffie? Het lijkt erop alsof de Amerikaanse Defensie de grip op Internet terug wil.

* De nog steeds aanhoudende migratie van particulieren, instanties en bedrijven naar cyberspace kan de Internet-gemeenschap in serieuze *woningnood* brengen. Het huidige Internet Protocol (IPv4) kan de groei niet aan. Internet is grosso modo gebaseerd op twee protocollen, TCP (transmission control protocol) en IP, die samen de communicatie tussen computers mogelijk maken. TCP verstuurt en IP geeft aan waar naartoe. Maar hier begint het te knellen. Het aantal adressen raakt op. Vergelijkbaar met Operatie Decibel (de omnummering van Nederlandse telefoonnummers naar tien cijfers) wordt nu gewerkt aan een IP-upgrade. Het huidige IP is een 32 bits protocol en laat theoretisch maar 2 miljard adressen toe. Met een wereldpopulatie van 5 miljard kunnen we nog even voort, zo lijkt het. Faud. De kans dat een individu op den duur een IP-adres op zijn werk, thuis, in de auto en op zijn notebook nodig heeft, is aanzienlijk. De Amerikaanse Internet Engineering Task Force (http://www.ietf.cnri.reston.va.us) die de ontwikkeling van een nieuw IP in goede banen leidt, houdt zelfs rekening met *device controls*. Een nu nog analoge TL-buis kan ook een IP-adres krijgen (!) waardoor de buis via het Net is te bedienen - aan/uit - evenals andere huishoudelijke apparaten. De twee belangrijkste en serieuze toepassingen waar de IP-upgrade voor bestemd is, zijn *nomadic personal computing devices* (PDA's bijvoorbeeld) en de groeimarkt van *networked entertainment*. Het nieuwe IP (bekend als IPv6 of Simple Internet Protocol plus, SIPP) zal de huidige problemen met adressering (en ook met routing) moeten verhelpen maar tegelijkertijd compatibel blijven met het oude IPv4. IPv6 zal overgaan op 128 bits of een veelvoud daarvan. Hierdoor zijn niet alleen meer adressen mogelijk maar ook meer hierarchische niveaus en een eenvoudigere automatische configuratie van de adressen. De IT-sector heeft het eerste produkt geent op IPv6 al op de markt gebracht, een router van het Deense Telebit. Next Generation Internet komt eraan.

* Surfin the net

So I think I'm in the clear
the boss is no where in sight
I logon to the web and start to surf
and then my hair stands up with fright

the footsteps coming down the hall
are quickening in pace
there is no time to exit
no way to save my face

so I press the power button
and relax just a bit
there is no way he can tell
exactly what I hit

I act all surprised
don't know why my machine died
"simply unpredictable these
computers are!" I cried

"So we'll get you a new one
a computer that won't crash" he exclaims
Do you think he'll wonder
when the new one acts the same?

(rec.humor.funny)


UPDATE
Begin 644 update.zip -- Okay, OJ walks. Je leest er alles over bij CNN (http://www.cnn.com/US/OJ/index.html) of USA Today (http://www.usatoday.com/news/index/nns0.htm). Maar wat vindt het volk van deze uitspraak? Check de'fan'-groepen alt.fan.oj-simpson, alt.fan.oj-simpson.die.die.die, en alt.fan.oj-simpson.gas-chamber. Entrepeneurs weten wel raad met de rechtzaak van de eeuw, http://www.ojcollect.com. -- cut here...


HUISHOUDELIJK
^^ In de HeatWave-sectie Garage is de Soccer Scene site geopend. Twee Vlaamse *hools* geven in woord en beeld een indruk van hooliganisme. En onthoud dit: Hooliganism isn't just fighting, it's a way of life.
http://www.riv.net/heatwave/garage/garage.htm


ONTDEK JE PLEKJE
~ Gratis aflaten bij The Confession Booth, http://anther.learning.cs.cmu.edu/priest.html
~ De kuhlste hostnames op http://homepage.seas.upenn.edu/~mengwong/coolhosts.html
~ Op zoek naar een baantje? JOBnet, http://www.jobnet.nl
~ Ooit geschaakt met een 'smartboard'? http://www.tasc.nl
~ Didi de Paris brengt zijn nieuwe boek 'Voyeur' uit, http://www.netpoint.be/abc/Voyeur
~ Centrum voor Nieuwe Media met ondermeer de 'World Series on Culture and Technology', http://www.media-gn.nl
~ Douglas Coupland op De Literaire Snelweg, http://www.ping.be/~ping1466/
~ The Home of X-Files, The Simpsons, Duckman, Married with Children, http://www.foxnetwork.com
~ Altijd handig. Het Centraal Bureau voor Statistiek, http://www.cbs.nl
~ The Picture of the Week, http://www.suba.com/~chicago/pow.html
~ Add an Egg op http://hitech.hitech.com.au/matthew/easter
~ Een VRML browser voor Windows, http://hgiicm.tu-graz.ac.at/Cvrweb/
~ Pulitzer Prize 95, http://www.pulitzer.orgSee ya next week!
erwin@wave.riv.nl++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
(c) 1995 Riverland Publications
Niets uit deze uitgave mag zonder de schriftelijke/elektronische toestemming van de uitgever hergebruikt worden.

Huishoudelijk - http://www.riv.net/heatwave/e-wave/e-wave.htm
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++