terug   E-WAVE 10
=De grootste elektronische nieuwsbrief in de Benelux=

* Euronet baalt enorm. Deze commerciele Internet-aanbieder is de Veronica Interactive Plaza (VIP) kwijt. Maar het lag in de lijn der verwachting dat Veronica een eigen Internet domein zou claimen. Sinds woensdag is http://www.veronica.nl in de lucht. De klanten van VIP bestaan voornamelijk uit software-boeren en zogenoemde secundaire banken. Opvallende aanwezigen zijn platenmaatschappij Polygram, mediaproduktiebedrijf Endemol en computerbakker SUN. Laatstgenoemde heeft zijn webvertisement aardig geregeld. SUN heeft overigens een ruilhandeltje met VIP gepleegd. Een SUN Sparc als server voor het veronica.nl domein tegen webspace. Partner Wegener is voorlopig uit het VIP-project teruggetreden. Samenwerking van een publieke omroep en een commercieel bedrijf (Wegener) is namelijk volgens het Commissariaat voor de Media voorlopig uit den boze. De Mediawet voorziet nog niet in regelgeving voor dit soort avonturen. Veronica neemt geen risico's ondanks het verlaten van het publieke bestel komende herfst en laat Wegener even links liggen. Site-onderdeel Primeur (jongerenkrant) zal volgende maand om die reden verdwijnen tot later datum. Nog een leuk detail: Wegener had net met veel tamtam aangekondigd het tijdschrift Motor op VIP te zetten. Motor = DOA (Dead On Arrival).

* Nederland is weer een Internet-aanbieder rijker. Gevestigd in Den Haag biedt bART Internet Services (http://www.bart.nl) een lokaal tarief aan voor de telefoonregio 070. Alle diensten (WWW, ftp, e-mail, IRC, nieuwsgroepen, enzovoort) worden bij een account aangeboden met een volledige Internet toegang (SLIP en PPP). Verschillende prijsklassen voor een account zijn mogelijk. Voor meer informatie: 070-345.53.49 (voice)

* Vrijdag 3 maart gaat The Fridge (http://www.riv.nl) van start. De 'koelkast' is een hotlist met vijf coole sites die dagelijks wordt ververst, behalve op zondag. De bezoeker kan een stem uitbrengen op een van de sites en heeft de mogelijkheid zijn persoonlijk stemgedrag bij een volgend bezoek bij te houden. Aan het einde van elke maand worden de tien coolste stemmers beloond met een cd. 'Een aardige vorm van interactiviteit,' aldus webmaster Jan Jacobs. 'Je moet dondersgoed weten wat men leuk vindt.' Na zes maanden wordt de koelste stemmer een retour ('geen enkeltje') Reykjavik aangeboden per vliegtuig. Brrr.

* Internet in de VS loopt gevaar, meldt het Amerikaanse computervakblad PC Week. Er waait in de VS een ware puristische Back to Normal wind. De senatoren James Exon (democraat, Nebraska) en Slade Gorton (republikein, Washington) denken de oplossing te hebben gevonden voor alle 'obsceniteiten' op Internet. Het wetsvoorstel S. 314, beter bekend als de 'Communications Decency Act of 1995', breidt de regulering ten aanzien obsceen en onzedelijk materiaal uit tot alle inhoud die via online diensten door cyberspace raast. Het wetsvoorstel houdt de maker van het materiaal (de uploader) of de Internet-aanbieder verantwoordelijk. Overtredingen worden bestraft met geldboetes die kunnen oplopen tot 100.000 dollars of twee jaar gevangenisstraf. Denk eens in wat deze wet voor gevolgen zou kunnen hebben. Elke on-line dienst zoals CompuServe of America Online (nog niet in Europa gevestigd) en alle Internet-aanbieders moeten alle (soft)pornografische gifjes en nietsschuwende teksten die de Amerikaanse gemeenschap het schaamrood op de kaken kan bezorgen, uit hun aanbod verwijderen. Iets dat in San Franciso acceptabel is, kan in Utah volgens de wet volstrekt illegaal zijn. De gevolgen van dit wetsvoorstel zouden hier in de Benelux ook te merken zijn: de Amerikaanse sites op Internet uiteraard, maar ook op CompuServe. In het bijzonder op CompuServe dreigt het gevaar voor business accounts. Stel dat afdelingschef X van bedrijf A een e-mail discussie voert in een forum met zijn beroepscollega bij bedrijf B over de nieuwe digimercial met dat bijzonder mooi geschapen model, dan lopen de betreffende bedrijven gevaar op straffen en slechte publiciteit. Internet wordt niet kuiser, maar zal door deze actie underground gaan. Big Brother doemt weer op. Wereldwijd klimmen netcitizens in het elektronische harnas om te protesteren tegen deze ondoordachte actie. Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met Jonah Seiger (jseiger@cdt.org) van het Center for Democracy and Technology. Cyberrights now!


ONTDEK JE PLEKJE
~ Agelopen woensdag is het e-zine greenCart van start gegaan. GreenCart is een elektronisch 'magazijn' over multimedia kunst. Het behoort ook tot de mogelijkheden om lid te worden van Global Art vereniging. Kunstenaars, muzikanten, schrijvers en enthousiastelingen overal ter wereld kunnen op deze site een 'netwerk' opzetten; http://www.wimsey.com/greenCart/
~ Na de Playboy is nu ook de Penthouse (de Amerikaanse) op het Web te vinden. Let vooral op de <18 jaar waarschuwing; http://www.penthousemag.com
~ De Roularta uitgeversgroep uit Belgie (Knack, Trends) die te is vergelijken met Wegener, waagt zich aan electronic publishing. Het is al bijna niet origineel meer; http://www.innet.be/Intermart/Roularta. Let op, de site is nog under construction.
~ Ben je het zat om telkens naar de muziekwinkel te lopen in de regen om te ontdekken dat net die ene cd uitverkocht is? Het kan ook digitaal! http://cdnow.com of http://www.soundwire.com
~ Eveneens gestart op 1 maart is http://www.dance.nl. Op dit domein vind je allerlei info over dance muziek en gerelateerde onderwerpen. Dance.nl biedt toegang tot alle dancelabels in Nederland zoals CyberRecords (uit Leiden), info over magazines, party's en mode.


VIND JE PLEKJE
De zoektocht naar de topless SheHulk is beeindigd. De ontzettend gelukkige winnaar is Niels van Dijk. Een exemplaar van Francisco van Jole's 'De Internet Sensatie' is onderweg. Je kunt de gif vinden op http://www.cen.uiuc.edu/~jb2561/images/she-hulk.gif. Al de anderen wil ik bedanken voor het meedoen. Misschien hebben zij meer geluk met de volgende Vind je Plekje. De zoektocht dit keer is naar beschrijvingen over voodoo-praktijken.

Nota Bene
Trots maken wij de 1000ste abonnee op E-Wave bekend: Patrick Hendriks. Hij heeft een aardig presentje ontvangen. Op naar de 1500!


See ya next week!
erwin@riv.nl

(c) 1995 Riverland Publications