Het begon als geintje. Als experiment. Ik was amper een maand redacteur van het Nederlands - Vlaamse magazine Wave toen Jan Jacobs, verantwoordelijk voor de server waar de website van Wave op stond, met het idee kwam aanzetten om een mailinglijst te starten. Iets extra's voor de abonnees, was de gedachte. Het was oktober 1994 en de e-Wave was geboren: de eerste elektronische nieuwsbrief in de Benelux gewijd aan internetnieuws. De e-Wave was voor mij een openbaring van wat ik maar voor het gemak 'desktop journalism' noem. Niks geen drukproeven nakijken. Schrijven, corrigeren en klik, weg was-ie. Om enkele minuten later al in de mailboxen van de lezers te arriveren.

Lange tijd kon ik de wekelijkse e-Wave in m'n eentje maken naast mijn werk voor het papieren magazine. De samenstelling was een middag werk. Naarmate het aantal lezers toenam, groeide het enthousiasme. Een middag werd een volle dag en op den duur kreeg ik assistentie van Wave collega's Ben de Dood en Adam Eeuwens. De bezorging verliep overigens niet altijd even vlekkeloos. Maar dat stond een gestage groei van het abonneebestand niet in de weg. Bij mijn vertrek in augustus '96 telde de e-Wave ruim 5900 abonnees in Nederland en BelgiŽ. En dat zonder een enkele vorm van reclame of marketing, louter word of mouse.

Ik heb mijzelf voorgenomen ooit alle edities netjes online te zetten maar aangezien dat nogal een tijdrovend en strontvervelend klusje is, houd ik het voorlopig bij een paar voorbeelden.

e-Wave 12 [december 94] -- 1000ste abonnee in zicht
e-Wave 10 [maart 95] -- Communications Decency Act
e-Wave 12 [maart 95] -- Operatie Schone Backbones
e-Wave 37 [september 95] -- Beslaglegging bij XS4ALL
e-Wave 41 [oktober 95] -- e-Wave 1 jaar
e-Wave 3.15 [mei 96] -- Gratis bellen vanuit telefooncellen
e-Wave 3.17 [juni 96] -- Van Jole versus Buma-Stemra
e-Wave 3.19b [juni 96] -- Inval politie bij Klaphekker
e-Wave 3.23 [augustus 96] -- Het afscheid


c o n t e x t :
handtekeningenactie door SmallZine [15 december 1996, nummer 4]
'het mysterie van de verdwenen e-wave' in Daily Planet [14 oktober 1996, editie 4.10]
eerste review door What's Up [dinsdag 26 september 1995, nummer 3]


© 2000 erwin van der zande