change gear

James

Dean

Acteur James Byron Dean heeft slechts drie grote filmrollen op zijn naam staan: East of Eden, Rebel without a Cause en Giant. Niettemin groeide hij uit tot een van de grootste Amerikaanse iconen van de 20e eeuw. Het rebelse credo live fast, die young was hem op het lijf geschreven. Nog voordat zijn laatste film in de bioscopen verscheen, overleed Dean op 24-jarige leeftijd in een fataal auto-ongeluk.

  Porsche 550 Spyder

14 K

De 550 Spyders kwamen voort uit de 356, en waren bedoeld als rasechte raceauto's. Twee exemplaren reden mee in de Carrera Panamericana race in Mexico in 1953 en eindigden als eerste en tweede. Vele prijzen werden gewonnen en de 550 zette de toon voor alle competitiewagens van Porsche die over de jaren zouden volgen. Een zeer klein aantal werd verkocht aan particulieren voor op de weg. De beroemdste is verreweg het zilveren exemplaar met nummer 130 op de motorkap en deuren, en de woorden Little Bastard achterop, aangebracht door King of the Kustoms, George Barris, waarin James Dean negen dagen heeft rondgereden voordat hij verongelukte.

Diverse onderdelen van Deans wrak zijn in andere 550's gezet. Volgens de legende zou iedereen die met auto's rondreed voorzien van onderdelen uit de Little Bastard, zijn omgekomen. Een zo'n geval is bekend. Dr. Troy McHenry die in een 550 reed met enkele onderdelen uit Deans Spyder kwam om het leven in 1956 tijdens de Pomona race. Zijn stuur brak af en hij reed tegen de enige boom langs het parcours.

18 K

30 september 1955. Jimmy Dean is onderweg naar Salinas voor een autorace in zijn gloednieuwe, zilveren Porsche 550 Spyder. Bij hem in de auto zit monteur Rolf Wütherich. Rond half zes in de vooravond - de zon staat laag - nadert het tweetal op hoge snelheid het kruispunt van Highway 466 (tegenwoordig 46) en 41. Vanuit de tegengestelde richting komt een jonge student genaamd Donald Turnupseed aanrijden in een zwart-witte Ford. Hij wil linksaf slaan en zal dus de rijbaan van Dean moeten kruisen. "Die gozer moet stoppen", zei Dean tegen Wütherich, "Hij zal ons wel zien." Turnupseed ziet hen wel echter te laat. Hij probeert te remmen maar de wielen raken geblokkeerd, waardoor zijn auto juist doorslipt. Een enorme klap volgt. Wütherich wordt uit de Porsche geslingerd en breekt zijn jukbeen. Dean zit vastgeklemd in de Porsche met een gebroken nek. Hij overlijdt even later in het War Memorial Hospital. Turnupseed is vrijwel ongedeerd. Wütherich is het ongeluk nooit helemaal te boven gekomen en gaat terug naar Duitsland waar hij in 1981 overlijdt in een auto-ongeluk.