ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ A R J A N   B R U S S E E ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Arjan Brussee (1972) is een van de weinige maar succesvolle programmeurs van games in Nederland. Hij stopte zoals een goede nerd betaamt met school en richtte na het succes van zijn pc-spel Jazz Jackrabbit zijn eigen bedrijf op: Orange Games. Daar houdt zich bezig met het ontwikkelen van state-of-the-art spellen: 3D met internet play.

  "De tijd van het alleen afgesloten van de wereld achter je schermpje 'stomme computerspelletjes' spelen is nu toch echt voorbij. De gamesindustrie is hard bezig met de nieuwste generatie spellen die allemaal voorzien zijn van een optie om via internet te spelen. Bekend is Quake, dat een grote online spelersgroep kent. Via handige programmaatjes als GameSpy kan men zien wie er online spelen. Internetgames zijn overigens niet nieuw. Sinds de tijd van Unix spelen de freaks al in tekstgebaseerde Multi-User Dungeons. Go north, look at gold, say hi.

Tegenwoordig zijn de meeste games uitgerust met mooie grafische omgevingen. Een van de spannendste heet Ultima Online. Het spel belooft een echte virtuele wereld waarbij elke speler zijn karakter kan ontwikkelen en berucht kan worden. Er kunnen ruim 2700 spelers tegelijkertijd op een server, een record. Het enige wat tegen deze titel spreekt, is het feit dat het nog 2D is. Tweedimensionaal wordt tegenwoordig afgedaan als 'retro'.

De rage op gamesgebied is natuurlijk het 3D werk. Internet play in combinatie met mooie 3D graphics heeft de toekomst. (Wel eens QuakeWorld gespeeld met 32 spelers? Je moet dan sateprikkers tussen je oogleden zetten want zelfs een blink-of-the-eye is genoeg om in stukjes barbecuevlees tegen de muur 'gesplattered' te worden.) Spellen zullen ook veel complexer worden. Naast het brute schietgeweld van bijvoorbeeld Quake zul je meer intelligentie in de spellen gaan aantreffen. De ontwikkelaars van het nog te verschijnen 3D actiespel Unreal hadden de tegenstanders in het spel aanvankelijk zo slim gemaakt dat het spel te moeilijk werd.

Games waarbij je langdurig kan werken aan de ontwikkeling van een character zijn erg interessant voor de spelindustrie, omdat de spelers dan lange tijd vertoeven met hun spel. Een goede site om informatie over deze trends te vinden, is Next Generation, mijn 'default' page. Over de marketing is nog niet iedereen het eens, maar het is natuurlijk erg interessant als spelers honderden uren in een spelomgeving zitten en je per uur $1 ontvangt, naast de $60 die ze al betaald hebben om het spel te kopen.

Met al dit 3D geweld en internet play - ISDN aanbevolen - lopen de minimale systeemeisen steeds verder op. Zo'n 90 procent van alle spelen die in 1998 uitkomen vereisen een krachtige 3D videokaart. Dus ga eens kijken naar een 3Dfx of een PowerVR kaart. Dit scheelt zoveel in performance dat je waarschijnlijk beter zo'n kaart kunt kopen als een nieuwe Pentium II. Het feit blijft dat een beetje pc die klaar is voor de nieuwste spellen toch al makkelijk in de buurt van de 3000 tot 4000 gulden komt.

Een stuk goedkoper is de populaire Sony Playstation spelcomputer die nu circa 350 gulden kost. Wel 3D graphics maar nog geen internet. Er doen vele verhalen de ronde over uitbreidingen voor de Playstation die internetten mogelijk maken, maar dit is allemaal nog toekomstmuziek en waarschijnlijk moeten we wachten tot de Playstation II. Hobbyisten kunnen tegenwoordig ook een speciale Playstation kopen waarbij je met een PC zelf games kunt programmeren - de Yaroze. Erg leuk spul, voor $750. Anyway, op dit moment kun je de beste spellen met de mooiste 3D kwaliteit én internet play alleen spelen op een pc met 3D accelerator."   einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.