[ J A C Q U E S   M A T T H E I J ] 

 

 

Jacques Mattheij (1965) is software programmeur. Niets bijzonders, ware het niet dat hij de maker is van de WebCam software. Software waarmee vandaag (althans volgens planning) om 09u56 Nederlandse tijd de lancering van de Space Shuttle Discovery vlucht STS-82 via internet wordt uitgezonden. Een zware missie die hem getuige zijn foto menig uurtje slaap heeft gekost. Eerder scoorde Mattheij een wereldprimeur met het live uitzenden van een modeshow van Yves Saint Laurent vanuit Parijs. Zijn bedrijfje groeit nu als kool. Hij is daarmee het levende bewijs dat de garage-romantiek zoals die in Silicon Valley zo welig tiert, ook in Nederland kan plaatsvinden.
De Space Shuttle is voor Mattheij een mijlpaal. Om dat te vieren, neemt hij jou vandaag mee naar een andere ruimte: cyberspace.

    "Of ik m'n bookmarks even wil bespreken in wat zo'n beetje de drukste periode van mijn loopbaan tot nu toe is en wel binnen 4 dagen... vooruit dan maar! Want voor software schrijvers (en ook voor andere schrijvers) is het web een waar paradijs.

 

Om mij het leven wat makkelijker te maken ben ik al vroeg mijn bookmarks in een aantal categorieën gaan indelen: webtechniek, sgi, webcams, software & developers tools, video en audio compressie, cd-r en hardware. Hier van elk een voorbeeld - in willekeurige volgorde.


Mijn echte interesse gaat uit naar het aan elkaar knopen van het web en allerlei zaken uit de echte wereld. In dat verband zou ik iedere soldeerboutridder willen wijzen op de firma Microchip. Hier kun je je naar hartelust straatarm kopen aan allerlei computers in een enkel chipje, ideaal om bijvoorbeeld op afstand je broodrooster of je wasmachine aan te kunnen zetten.

Als je veel met graphics doet en in de software zit, dan moet je zeker de Graphic File Format Page eens bekijken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een documentje over te vinden.

Mijn favoriete Silicon Graphics site is Bill Hampton's ftp archief met pd-software voor de SGI machines. Favoriet omdat het gemiddelde stukje software voor een workstation vele malen duurder is dan voor een pc of Macintosh en je op deze manier toch aan een heleboel interessante (en zeer bruikbare) paketten kunt komen. Voordat je begint met software te porteren, kijk hier even, dat kan je een hoop tijd besparen.

In de categorie cd-r is Jeff Arnold m'n favoriet. Een schitterend voorbeeld van een jongen die werkelijk alle grote bedrijven ver (heel ver) achter zich laat. Als je een cd rom recorder bezit, dan moet je bij hem maar eens gaan kijken, dit spul werkt echt en is nog te betalen ook.

Plan 9 from Outer Space is een sf-boek waarvan de titel nu als naam wordt gebruikt van wat volgens mij het meest doordachte besturingssysteem ter wereld is. Plan9 begint daar waar UNIX ophoudt. Als Bell-Labs nou even alle licentierechten in pd geeft en alle linuxers op Plan9 gaan zitten, dan wordt het misschien nog wel eens wat met de software wereld.

Over webtechniek: een hele grote pluim voor Apache, dé webserver van dit moment. Bijna dagelijks grasduin ik in de server documentatie, het geheel is zeer solide van opzet en ontzettend makkelijk uit te breiden. Naast project GNU is de Apache webserver een voorbeeld van een geslaagd public domain development project (geen boegeroep uit de Linuxhoek, aub). Kwalitatief kan het pakket zich meten met 'professionele' concurentie en het grootste voordeel voor mij als developer is dat wanneer iets mij niet bevalt, ik dat kan wijzigen.

Geen enkele verwijzing naar webcams dit keer. Terwijl ik zo graag naar de webcam van de NOS had willen verwijzen. Stel je voor, dagelijks het nieuws zien (en horen) wanneer ons dat uitkomt. Kom op, Heren in Hilversum! Hak die knoop nou toch eens door, de software is het probleem niet meer en in het buitenland bewijzen ze dat het wel degelijk mogelijk is!

Overigens hoor ik vaak dat video via internet onmogelijk is. Het zou te veel bandbreedte kosten. Onzin en wel hier om - om Cor van der Laak maar eens te citeren: 1. we doen het nou al een jaar of zo, 2. je kunt bandbreedte zeer effectief gebruiken door in de buurt van de access punten zogenaamde 'reflectors' op te zetten, en 3. de manier waarop internet bandbreedte verkocht wordt lijkt nergens op.

Als een electriciteitsbedrijf op dezelfde manier electra zou verkopen als men op het Net gewend is af te rekenen voor bandbreedte, dan zou je aan het doen van een gemiddeld wasje ongeveer 750 gulden kwijt zijn. Overigens zou je dat wasje wel kunnen vergeten, want de stoppen slaan bij meer dan een fietslampje aan verbruik al door. Dit alles dan nog onder het motto dat je er blij mee moet zijn dat het überhaupt werkt.

Voor een ieder die het interesseert: in Nederland wordt voor een 'T1' toegang naar internet ongeveer 20.000 gulden per maand (!) neergeteld, terwijl in de States zo'n zelfde lijn 1500 dollar kost. Blijkbaar is koperdraad in Europa ruim zes keer zo duur als aan de andere kant van de oceaan."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.