Summer is coming

GoT Hardhome

Vanavond wordt de seizoensfinale uitgezonden van Game of Thrones. Het maakt niet veel uit hoe knallend die is, het hoogtepunt van dit vijfde seizoen was aflevering acht getiteld Hardhome. Niet alleen zagen we eindelijk de ontmoeting tussen dwerg Tyrion Lannister en drakenmoeder Daenerys Targaryen, we werden ook getrakteerd op de beste battle van het seizoen. Jon Snow en leden van zijn nachtwacht komen aan bij de wildemannen om ze over te halen mee terug te gaan tot achter de Muur als plots de White Walkers en hun zombies een omvangrijk offensief op het kamp openen. Twintig minuten duurt de aanval en kostte een maand om op te nemen. De slag was zoveel spannender dan die om kasteel Zwart, het spektakelstuk van vorig seizoen, en staat net als de Red Wedding uit seizoen 3 hoog in de lijst met favoriete GoT-scenes.

Met Game of Thrones ten einde kun je je opmaken voor de zomerseries. Sinds een week staat het hele eerste seizoen van Sense8 op Netflix, sciencefiction drama uit de koker van de Wachowskis (The Matrix) en J. Michael Straczynski (Babylon 5). Acht mensen uit alle hoeken van de wereld, alle acht geboren op 8 augustus, blijken met elkaar verbonden. Ene Jonas, een soort supersensate gespeeld door Naveen ‘Lost’ Andrews, probeert ze te helpen tegen zijn tegenpool Whispers. De serie komt langzaam op gang en kent zwakke plekken maar toont in elk geval ambitie. Daarover twijfel ik nog bij Humans dat vandaag van start gaat. De Amerikaanse remake van de Zweedse serie Real Humans. Het idee van hoogwaardige humanoids die hun opmars maken in de samenleving spreekt aan en is gezien de discussie over kunstmatige intelligentie actueel. Toch kon de Zweedse serie m’n aandacht niet vasthouden.

Ik zet m’n geld in op seizoen twee van True Detective, de sensatie van 2014. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garanties in dit geval, want de serie van Nic Pizzolatto is een anthologie met elk seizoen een nieuwe cast en een nieuw verhaal. Dit keer zijn dat Colin Farrell als detective versus Vince Vaughn als bad guy. Die heb ik minder hoog zitten dan Matthew McConaughey en Woody Harrelson, maar de trailer heeft alvast een boeiende ondertoon. De seizoenstart is op 21 juni. Als het niks wordt dan is er mid juli altijd nog seizoen drie van Ray Donovan voor wat fijne fuckedupshit.