Series voor tijdens de donkere dagen

Lilyhammer

Sterke najaarseries als Homeland en Boardwalk Empire hebben hun seizoen afgerond. Pas in februari komt het grof geschut weer tevoorschijn, met de tweede helft van het vierde seizoen van The Walking Dead en het tweede seizoen van House of Cards als persoonlijke favorieten. In maart gaan Game of Thrones en Vikings weer verder en de eerste helft van het slotseizoen van Mad Men. Met andere woorden: hoe overleef je feestdagen?
Ik heb sympathie gekregen voor Lilyhammer, geen grootse maar wel grappig droge serie rond een mafialid dat in ruil voor een getuigenis een nieuw leven start in het Noorse stadje Lillehammer waar in 1994 de Olympische Spelen werden gehouden. Binnen de kortste keren runt hij er ook een foute bar, spant hij een motorbende voor zijn karretje en ritselt hij zijn weg naar binnen tussen de gesloten Noren. De hoofdrol is voor Steven Van Zandt, lid van Bruce Springsteens E Street Band maar voor seriekijkers vooral bekend van The Sopranos. Vorige week is het tweede seizoen begonnen. Lilyhammer is te zien op Netflix.
Naast de nieuwe Sherlock kijk ik vooral uit naar True Detective op HBO dat op 13 januari van start gaat, met hoofdrollen voor Matthew McConaughey en Woody Harrelson. Ze spelen twee detectives in Louisiana die verwikkeld raken in een 17 jaar durende klopjacht naar een levensgevaarlijke moordenaar. “Intelligent drama”, claimt HBO. Ik heb een goed voorgevoel.