De Nieuwe Wildernis ****

De Nieuwe Wildernis

De mooiste kop die ik tegenkwam bij eerdere recensies was “Planet Earth in de polder”. Die vat De Nieuwe Wildernis treffend samen. Het knappe aan de beste natuurfilm uit de Nederlandse filmgeschiedenis voor zover ik die ken, is dat hij je doet realiseren dat er hier in ons dichtbevolkte land wel degelijk oernatuur kan bestaan. Natuur die niet is gecultiveerd en met rust gelaten wordt. De schoonheid die dat oplevert. En dat je niet per se bij de BBC moet zijn om dat met veel gevoel en de nieuwste technologie in beeld te brengen.

De film volgt het ecosysteem van de Oostvaardersplassen, een kleine reep vergeten polderland tussen Almere en Lelystad aan het IJsselmeer. Je vindt er grasland, moeras, waterpartijen met riet en aan de rand bos. Slechts 12 bij 5 kilometer. En toch woont er de grootste kudde wilde paarden (koniks) in Europa, een van de grootste roedels edelherten, vossen die overdag durven te jagen, duizenden ganzen en het eerste koppel zeearenden dat in Nederland broedt sinds de middeleeuwen.

Vanavond is het eerste deel van de tv-bewerking uitgezonden op Ned1. Deel 2 en 3 zijn op respectievelijk 18 en 25 december. In de kerstvakantie wordt de serie herhaald. De film draait ook nog her en der in de bioscoop. Ga ‘m sowieso zien. Je zult versteld staan hoe mooi Nederlandse natuur kan zijn.