Rutger Hauer als feeënkoning? Fangtastic!

Rutger Hauer

Op de buis is het wel een hete zomer. Game of Thrones brak wederom downloadrecords. Mad Men bewees met een sterke finale van zijn eennalaatste seizoen nog steeds de bestgeschreven dramaserie te zijn. En de start van een nieuw seizoen True Blood, waarin de schrijvers zelf verslaafd lijken te zijn aan vampierenbloed, zo bizar is het verhaal inmiddels. Bizar gaaf wel te verstaan.
Als je de serie niet kent en nu een aflevering zou kijken, dan doe je True Blood waarschijnlijk af als doorgeslagen freakshow, met al de vampiers, weerwolven, feeën en shifters. Voor trouwe kijkers is dit proces geleidelijk gegaan. Wat begon met een klamme, hitsige setting in het zuiden van de VS met welgeteld één enkele vampier die liever mens wilde zijn, is uitgegroeid tot een fang fest waarbij uitgerekend die vampier nu een soort god is en vrijwel elk personage geturnd is of anders blijkt te zijn, op een paar rednecks na die niet geheel toevallig tot de domste van onze soort horen. De makers doen er elk seizoen een schepje bovenop. Een van de nieuwelingen in het zesde seizoen is niemand minder dan Rutger Hauer. Hij speelt de grootvader van Sookie en Jason, een feeënkoning die ze wil beschermen tegen oervampier Warlow. Bijna 70 jaar en nog aan het knokken.
Niet minder bloederig maar iets meer down to earth is Dexter die dit weekend aan zijn achtste en laatste seizoen begint. Check ook komende week op de BBC de derde mini-serie van Luther met Idris ‘The Wire’ Elba als rechercheur moordzaken. En over twee weken het tweede seizoen van The Newsroom. Ik hoop op veel airtime voor Olivia Munn.