vanderzande.com

Icon

"A hunch is creativity trying to tell you something"

Good ol’ days bij de Oscars

The Artist

Ik heb nog niet alle films en documentaires gezien die voor een Oscar zijn genomineerd, maar met zes van de negen kanshebbers voor Beste Film begin ik aardig op te schieten. De nostalgie druipt er vanaf dit jaar, met films als The Artist, Hugo, Midnight in Paris en War Horse. Alsof het om een bedreigd diersoort gaat en genoemde films willen laten zien dat er niks boven een klassieke Hollywood-film gaat voordat die verdwijnt. Terwijl de filmindustrie nog nooit zo goed heeft gedraaid als nu. Ik zal deze maand vast nog wel een paar genomineerde films zien. Mijn voorlopige Oscar Ballot staat op Facebook. Ben benieuwd naar jouw favorieten.

Recent gezien:
War Horse ***
Jane Eyre ****
The Girl With The Dragon Tattoo ***
The Artist ****
The Descendants ****
A Seperation ****

DMZ: Amerika’s tweede burgeroorlog

DMZ

#72 was het laatste nummer van DMZ. Ik heb zes jaar lang genoten. Een bizar verhaal van Brian Wood over journalist Matty Roth die in New York belandt als Amerika’s tweede burgeroorlog is losgebarsten en vastzit op Manhattan. Prachtig artwork van Riccardo Burchielli, die voor het eerst aan een Amerikaanse comic meewerkte. Trade paperbacks volume 1 tot en met 11 zijn onder meer verkrijgbaar bij Vandal Com-X, het laatste volume 12 zal spoedig verschijnen. Mooi materiaal voor een film of tv-serie.

My First Baby: de buggy

Quinny Yezz

Eve is nu 2 jaar oud. Ze zit nog best graag in een wagentje (of op papa’s nek). Onze Bugaboo Cameleon doet nog steeds trouwe dienst, maar hij blijft wat groot voor achterin de auto. Tijd voor een handzame, lichte buggy. Een eerste verkenning viel vies tegen. Veel buggy’s die helemaal niet handzaam zijn of licht van gewicht. Tot we de Quinny Yezz probeerden, net op de markt verschenen. De draagconstructie oogt als die van een hangstoel. Het zitje is beduidend breder dan in menig andere buggy, Eve zit er heel comfortabel in. Je bestuurt de Yezz met twee vingers, hij weegt slechts vijf kilo. Ingeklapt is ie vrij compact. Enige minput: zonder kind er in kiepert ie wel eens onderuit. Wij hebben de grijze, de andere kleuren zijn nogal heftig.

Submarine ****

Submarine

Submarine doet terugdenken aan Adrian Mole en Holden Caulfield. Ook hier volgen we een tiener, Oliver Tate, die optreedt als verteller en net zo’n wonderlijke (Britse) blik op de wereld heeft. Terwijl de relatie van zijn ouders op springen staat krijgt hij zijn eerste vriendin. Lastig kiezen tussen het belemmeren van zijn buurman, waarop zijn moeder een oogje heeft, en de wens ‘het beste vriendje ter wereld te zijn’ van een meisje wiens moeder een hersentumor blijkt te hebben. Knap gefilmde ‘coming of age’ comedy.

Tinker Tailor Soldier Spy ****

Tinker Tailor Soldier Spy

Naar het gelijknamige boek van John Le Carré uit 1974, dezelfde periode als Three Days of the Condor met Robert Redford. Tinker Tailor Soldier Spy speelt zich ook in die tijd af. Agenten dragen geen smartphone voorzien van gps, hun werk was als een geduldig schaakspel. Zo steekt de film ook in elkaar. Het hoofd van de Britse geheime dienst vermoedt een mol in zijn eigen organisatie. Als een operatie mislukt moet hij echter opstappen. Zijn tweede man, een zwijgzame meesterspion genaamd Mr. Smiley (Gary Oldman), vertrekt ook, maar wordt door de onderminister ingezet om een eigen onderzoek te doen en de mol te ontmaskeren. Sommige zetten in het plot zijn niet helemaal duidelijk, maar de aanvalstactiek wel. Heerlijke film.

Ook gezien:
50/50 ****
Attack the Block ***

La Piel que Habito ****

La piel que habito

Een beetje cineast heeft ergens last van. Woody Allen valt op meisjes, Lars von Trier is manisch en in Pedro Almodovar huist een zieke, perverse geest. Desalniettemin of juist wel daarom is Almodovars La Piel qua Habito zo’n boeiende film. Een briljante plastisch chirurg (Antonio Banderas) houdt in zijn haciënda een vrouw (Elena Anaya) gevangen voor wie hij een nieuwe, sterkere huid heeft ontwikkeld. De voorgeschiedenis is tragisch. Zijn vrouw liep bij een auto-ongeluk ernstige brandwonden op en pleegt kort daarop zelfmoord. Zijn dochter wordt psychotisch en volgt haar moeders voorbeeld. De chirurg stort zich op werk en lijkt geen oog te hebben voor het welzijn van de gevangen vrouw. Of toch wel? Er zit een Usual Suspects twist in het plot die ik niet zal verklappen. De eerste hint komt als ze gaan dromen.


Welkom

Op de persoonlijke site van Erwin van der Zande. Uitgever en hoofdredacteur van Bright, curator bij Curated en techwatcher te boeken via The Next Speaker. Contact: erwin@bright.nl (pgp: D3AB77BC) @evdz 06-15082767 of skype 'erwinvanderzande'

Daar word je wijzer van

Laat me je verrassen

Onderwerpen

Movie ratings

Notificaties

Vul je mailadres in en ontvang een seintje als er nieuwe posts zijn op deze site.