vanderzande.com

Icon

"A hunch is creativity trying to tell you something"

Cosmos is geen Planet Earth

Cosmos: A Spacetime Odyssey

De aankondiging maakte heel lekker: een vervolg op de wetenschappelijke serie Cosmos uit de jaren tachtig van Carl Sagan maar dan met state-of-the-art graphics en nieuwe inzichten. Ik heb de pilot gezien en ben bepaald niet onder de indruk. Cosmos: A Spacetime Odyssey, zoals de remake heet, is zonder meer educatief. Maar de serie maakt de hype gewoon niet waar. Gastheer Neil deGrasse Tyson heeft niet hetzelfde charisma als Sagan. De computergraphics zijn niet spectaculair. De mix met getekende animatie combineert bovendien vrij slecht. Als je de film Gravity hebt gezien, dan heb je de ruimte meer ervaren dan in deze serie. Als je een nieuwe Planet Earth of Life over de ruimte verwacht, series die verrasten en deden verwonderen, dan zou ik je verwachtingen wat temperen. De 13 afleveringen van Cosmos zijn op zondagavond om 22:00 te zien op National Geographics Channel.

Beter dan House of Cards

True Detective

Fijne serie, House of Cards. Na een sterke opening zakt de plot echter iets weg. Ik ben op tweederde en al het gedoe rondom het personage Raymond Tusk doet het voor mij niet helemaal. Desalniettemin fijn dat het hele seizoen weer in één keer op Netflix beschikbaar is. Ik vul er de avonden mee tussen nieuwe afleveringen van The Walking Dead en True Detective. De eerste kijk ik uit gewoonte, nieuwkomer True Detective van HBO vind ik de beste serie die momenteel te zien is.

Het spel van Woody Harrelson en vooral Matthew McConaughey is genieten. Maar het is het gedoseerde schrijfwerk van bedenker Nic Pizzolatto dat True Detective zo’n bovengemiddelde serie maakt. De mistroostige sfeer die wordt opgeroepen in de zuidelijke staat Louisiana waar een offermoord twee detectives op het spoor zet van een soort satanisch sekte, is schilderachtig. De existentiële overpeinzingen van pessimist Rust (McConaughey) zijn van literair niveau. En het lijzige tempo van de serie, beetje zoals Rust zijn sigaretten rookt, wiegt je het verhaal in; luisterend naar de monologen van Rust en geïntrigeerd door The Yellow King. Heerlijke televisie die me het gevoel geeft alsof ik op een zwoele zomeravond in een schommelstoel op een porch zit. Glas lemonade in de ene hand, sigaret in de andere. Het uitzicht is wijds, de hemel roodgekleurd door de zonsondergang. Ik drink het glas leeg en pak het spannende boek weer op om het laatste daglicht nog mee te pikken.

Nina Polak noemt True Detective een kunstwerk. Helemaal mee eens.

Series voor tijdens de donkere dagen

Lilyhammer

Sterke najaarseries als Homeland en Boardwalk Empire hebben hun seizoen afgerond. Pas in februari komt het grof geschut weer tevoorschijn, met de tweede helft van het vierde seizoen van The Walking Dead en het tweede seizoen van House of Cards als persoonlijke favorieten. In maart gaan Game of Thrones en Vikings weer verder en de eerste helft van het slotseizoen van Mad Men. Met andere woorden: hoe overleef je feestdagen?
Ik heb sympathie gekregen voor Lilyhammer, geen grootse maar wel grappig droge serie rond een mafialid dat in ruil voor een getuigenis een nieuw leven start in het Noorse stadje Lillehammer waar in 1994 de Olympische Spelen werden gehouden. Binnen de kortste keren runt hij er ook een foute bar, spant hij een motorbende voor zijn karretje en ritselt hij zijn weg naar binnen tussen de gesloten Noren. De hoofdrol is voor Steven Van Zandt, lid van Bruce Springsteens E Street Band maar voor seriekijkers vooral bekend van The Sopranos. Vorige week is het tweede seizoen begonnen. Lilyhammer is te zien op Netflix.
Naast de nieuwe Sherlock kijk ik vooral uit naar True Detective op HBO dat op 13 januari van start gaat, met hoofdrollen voor Matthew McConaughey en Woody Harrelson. Ze spelen twee detectives in Louisiana die verwikkeld raken in een 17 jaar durende klopjacht naar een levensgevaarlijke moordenaar. “Intelligent drama”, claimt HBO. Ik heb een goed voorgevoel.

Stephen King meets Steven Spielberg

Under the Dome

Grote abri’s in de stad voor Under the Dome die vanaf maandag op SBS6 is te zien. Op Kijk.nl kun je de eerste aflevering gratis online bekijken. De CBS serie is naar een boek van Stephen King en is door King zelf en Lost-schrijver Brian Vaughan geproduceerd. Ook de hand van Steven Spielberg (sci-fi in smalltown usa) is voelbaar. Onder de cast bevinden zich nog meer bekenden, zoals Dean Norris, die in Breaking Bad Hank Schrader speelde, en Natalie Zea van onder meer The Following. (Bij Jeff Fahey, die de kortstondige rol van sheriff speelt, moet ik trouwens nog altijd denken aan The Lawnmower Man.) Maar genoeg namedropping. In Chester’s Mill daalt na een soort aardbeving plots een grote transparante koepel neer die het stadje afsluit van de buitenwereld: geen internet, geen mobiel bereik, geen stroom en mensen aan weerszijden van de koepel horen elkaar ook niet meer. Boeiend gegeven en in de eerste afleveringen worden voldoende kiempjes geplant voor intrige en drama. Heel ver ben ik nog niet, maar ik heb toch mijn twijfels waar de serie heengaat. Het voelt aan als een brouwsel vol grote namen en beproefde ingrediënten zoals de roodharige vamp (hat tip aan Mad Men), dat niet per se een goede serie oplevert. In de VS zijn de kritieken gaandeweg het eerste seizoen verslechterd en was de finale geen onverdeeld succes. Dan kijk ik liever het eerste seizoen van Ray Donovan uit en naar de nieuwe afleveringen van Homeland en Boardwalk Empire. Op 13 oktober begint bovendien The Walking Dead weer.

Campions Top of the Lake in EYE

Top of the Lake

Je herkent Elisabeth Moss, de copywriter uit Mad Men. Ze speelt de hoofdrol in Top of the Lake, een zevendelige miniserie van de Nieuw-Zeelandse Jane Campion. De serie speelt zich daar ook af en is er opgenomen. Prachtige landschappen gegarandeerd. Moss speelt rechercheur Robin Griffin die tijdens een bezoek aan haar zieke moeder een zaak op zich neemt van een 12-jarig meisje dat zwanger blijkt te zijn en vervolgens vermist raakt. Ze komt zelf oorspronkelijk uit het plaatsje en de zaak brengt een hoop ellende naar boven, zowel die van bewoners als die van haarzelf. Top of the Lake doet denken aan Twin Peaks en aan het werk van Stieg Larsson. Als je er eenmaal aan begint, wil je verder kijken. Tijdens het Sundance festival in januari is de miniserie in zijn geheel vertoond, met slechts één plaspauze en een lunchbreak. Op zaterdag 14 september is de enige Nederlandse theatervertoning in EYE. Campion zal daarbij te gast zijn. Er zijn nog kaarten te koop. Top of the Lake ontving maar liefst acht Emmy-nominaties; de uitreikingen worden op zondag 22 september bekendgemaakt. De BBC serie zal dit najaar hier ook op dvd uitkomen.

“Your best course would be to tread lightly”

Breaking Bad

Oh boy. De allerlaatste acht afleveringen Breaking Bad zijn van start gegaan en de eerste is meteen weer raak. Wanneer Walter aan het einde zijn zwager Hank, werkzaam bij de DEA, bezoekt om hem te confronteren met de GPS-tracker die hij onder zijn auto heeft gevonden, dan is het aan. Walt ontkent eerst nog, hij is zeg maar nog ‘mister White’, de onschuldige scheikundeleraar. Maar zodra hij merkt dat Hank daar niet voor gaat, zo in shock dat uitgerekend zijn zwager de fameuze meth cook is, dan zie je Walt in een fractie veranderen in zijn criminele alter ego Heisenberg. Steengoed. Bryan Cranstons acteerwerk en dat van de rest van de sterke cast plus de ingenieuze schrijvers maken ‘Bad’ een van de beste series van de afgelopen jaren. De online populariteit wordt alleen geëvenaard door Game of Thrones. Check vooral ook deze video-mashup op de tekst en muziek van My Way. Bovenstaande illustratie is van Cara & Louie.

Waarom ik eigenlijk naar The Newsroom kijk

The Newsroom

The Newsroom is het door Aaron Sorkin geproduceerde drama over de hectische nieuwsredactie van het fictieve programma News Night. Ze moeten continu schipperen tussen het brengen van kwalitatief nieuws en het behalen van de commerciële bedrijfsdoelstellingen die het netwerk ze oplegt. Het eerste seizoen begon inhoudelijk sterk, met commentaar op de hijgerige werking van moderne media, maar ebde wat weg in het drama. Rode draad van het tweede seizoen vormen de vijf dagen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012, aangevuld met flashbacks naar de belangrijkste nieuwsmomenten van de afgelopen 18 maanden. Jeff Daniels speelt de anchor, Emily Mortimer zijn eindredacteur. Maar ik kijk vooral naar Olivia Munn, die als Sloan Sabbith de economische berichten verzorgt. In The Newsroom speelt ze een tamelijk serieus personage maar vergis je niet, Munn is een party girl. Check de video’s op YouTube van haar tijd bij de webserie Attack of the Show, haar rol in de trailer voor de fictieve film Ghost Tits, haar topless optreden in de speelfilm Magic Mike, of haar fotoshoots in bladen als GQ en FHM. (Die mag je zelf googlen :) Een om in de gaten te houden. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen is nog tot mid augustus gratis en zonder te registeren terug te zien op HBO GO.